Jump to content

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ПО ДОБЪР ЖИВОТ - Г. ДРАГАНОВ


Recommended Posts

Г. Драганов

ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЗДРАВ ЖИВОТ

Старите окултисти са изразявали живота с кръг, представящ змия, захапала своята опашка. Преведен на съвременен език, тоя символ би означавал: животът е движение.

Естествено, там гдето има движение, ще има и вибриране. Това е приливът и отливът на слънчевите енергии, които излизат от слънцето и се разпръсват по нашия космос. Те са извор на вечното движение на един неизчерпаем живот, който живее сам за себе си, незнаен за нас хората в неговия смисъл и цели.

Онова, което е познато на хората, това е, че има едно вечно съществуващо движение, което Учителят определя като проява на любовта, която представя една творческа, обновяваща сила (Беседа от 24 май 1942 г.)

А в друга беседа от 30 август 1942 г. той казва: „Любовта дава живот и движение". Щом в природата съществува сила, която движи, която твори и създава живота и която Учителят определя като „Любов", то, естествено, всеки човешки живот трябва да бъде насочен в унисон с тая творческа сила, за да възприеме благотворното й влияние.

Ако човек не се движи в хармония с тая природна сила и направи отклонение, ще имаме противни резултати. Ще имаме заболявания, психични и физиологични разстройства.

За да ни бъдат по-ясни горните мисли, нека спрем за момент вниманието си върху психичното състояние на един художник или поет в момент на вдъхновение. Характерното в случая у тях е едно повишено настроение. Те са жизнерадостни, енергични, доволни, като че ли целият свят е техен, като че ли нищо не помрачава техния живот. Те се вдъхновяват от идеи и мисли, отнасящи се за всички хора, те искат да кажат на хората всичко, каквото знаят за живота, за да им бъдат полезни и да им покажат красивото в него. Това става с тях, защото са докоснали творческите сили на природата. В тях любовта се проявява.

Да вземем противоположни примери на тези. Да разгледаме психическото състояние на един човек, който е извършил престъпление. Извършил е кражба или е измамил никого и го е ограбил. Неговото състояние е съвсем друго от това на един творчески настроен художник или поет. Той изживява един постоянен страх да не бъде заловен, да не бъде наказан. Поради това се страхува, укрива, бяга и в стремежа си да бъде укрит, той извършва и други престъпления. Неговото съзнание е тъмно, потиснато, душата му е неспокойна. За него всеки нов ден е лош ден, защото той трябва да се пази от преследванията на властта. У него няма спокойствие и мир. Явява му се сърцебиене. Заболява от задуха, явяват му се болки в стомаха, нервната му система е разклатена и пр.

От всичко гореказано можем да заключим, че, ако искаме да сме здрави, да сме бодри, да ни прииждат творческите сили на природата, ние трябва да насочваме живота си в хармония със законите на природата и да живеем така, както тя ни подсказва в своето проявление, което, както казахме, е любовта като творчески принцип на живот. Да живеем така, че винаги да проявяваме любов в целия свой живот. Да не се подпушваме от нищо, което би накърнило нашето здраве.

Ако изпаднем в едно състояние на подпушване на нашите мисли, чувства и желания, непременно ще имаме заболяване на тялото. Типичен пример на подпушени мисли и чувства ни дава професор Фройд за госпожицата, която е получила телеграма, че сестра й починала. Тя отива в града, гдето сестра й е умряла и като я вижда, си казва: „Ето случай да взема за мъж своя зет". В тоя момент обаче в нейното съзнание изпъкват моралните съображения, които отхвърлят тая мисъл като неморална. Подтиска госпожицата своята мисъл и желание за женитба със зетя си, обаче се разболява. Лекуват я, но не могат да я излекуват. Повикват проф. Фройд и той чрез своя метод на психоанализиране на изживяванията й успява да я принуди да разкаже всичките си преживелици, включително и случката със сестра й. От тоя момент започва и излекуването й.

В това няма нищо чудно и невъзможно. Подтискащите мисли и чувства, които е имала болната при откриването им са били освободени от нейното съзнание и у нея настъпва хармонично отнасяне към живота и тя оздравява. Не напразно в християнските църкви се практикува „изповедта" като средство за облекчаване на моралните страдания.

И проф. Фройд, след като е правил дълги наблюдения за подобни случаи, казва: „Всека подтискаща мисъл или желание води не само до психично заболяване, но и до физиологично такова". Може би тъкмо да предпази хората от подобно състояние, Учителят казва в беседите „Двата пътя", в „Качества и прояви на волята”: „Без разположение нищо не става". С това той иска да каже: за да бъдем здрави, необходимо е да живеем така, че да проявим най-добрите си мисли, чувства и желания, защото само по тоя начин ще се хармонизираме с природата. Или както Учителят казва още в споменатата беседа „Двата пътя": „Ако хората се хармонизират с природата и пристъпват към нея с искреност и постоянство, тя дава това, което им е нужно".

Съвременните хора, обаче, отдават малко внимание на мислите и чувствата си. Те ги третират, като да са без значение за живота. А това не е така. От посочените по-горе примери ние виждаме, че те имат своето значение за здравето на човека. Не са редки случаите, когато ние срещаме хора болни от нерви, неспокойни, страдащи от сърце, стомах и пр. Ако се проследи техният живот, ще се констатира, че те са нарушили с нещо хармонията на своите отношения с творческите сили на природата, затова и боледуват. И докато не възстановят тази хармония, те не могат да бъдат здрави. Ето защо, искаме ли да бъдем здрави, винаги трябва да създаваме у себе си такива мисли и чувства, които биха ни създали импулс за творчество и живот.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...