Jump to content

БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ ПОРЯДЪК - ИЗВОРСКИ


Recommended Posts

И. А. Изворски

БОЖЕСТВЕН И ЧОВЕШКИ ПОРЯДЪК

Естественият стремеж, вроден у всички правилно мислещи и чувствуващи човеци, е всякога да бъдат здрави, красиви, дълголетни, даровити и добродетелни. Защото само при постижението на казаните идеални условия е възможен хармоничен и щастлив живот. А постижението на тия условия може да стане само при Божествения порядък, защото той почива върху вечните принципи на любовта, мъдростта и истината, които управляват всичките сили и закони в природата и живота на човека.

Съществуването на Божествения порядък и приложението на неговите принципи и закони в живота на людете е изявено и изяснено в учението на Христа и на всички други велики Учители на човечеството. Основно положение при тоя порядък е, че силните, разумните и богатите човеци и народи трябва да станат слуги на Бога и да помагат на слабите, невежите и бедните люде и народи, докато и те станат силни, разумни и богати. Приложението на тоя идеален ред се вежда най-добре в живота на образцовите семейства. Там и майката, и бащата са силните, които стават слуги на децата си, правят всякакви жертви за тях в продължение на много години, докато слабите същества станат силни, разумни и богати като родителите си.

Доколкото личностите, семействата и народите са се стремили да устроят своя живот съобразно законите на Божествения порядък, дотолкова те са успявали да напреднат в културно отношение, да осъществят своите идеали, да постигнат благоденствие и щастие. Когато принципите на Висшия порядък станат ръководни начала в живота на всички хора и народи, едва тогава ще настане общочовешката хармония, общочовешкото щастие. Тогава всичко, което съществува в природата, ще служи само за придобиване на блага за човечеството, и последното ще знае да работи разумно с тях.

Людете, които са отричали съществуването на Божествения порядък, са измислили разни човешки порядъци, които почти всякога са прилагани и поддържани със средствата на насилието и лъжата. А лъжата и насилието са майка и баща на всички видове пороци и престъпления. Затова онези лица и народи, които най-много си служат с лъжата и насилието в разните им форми, стават носители на пороци, нещастия и разрушения и отиват бързо към израждане и изчезване. Така може да се обясни пропадането ни множество древни народи и големи империи.

Когато Христос е казал: „Блажени кротките, защото те ще наследят земята". Той не е имал намерение само да утеши слабите, подтиснатите и онеправданите люде в човешкия род, а е изявил един закон на Божествения порядък. Кротките човеци се стремят да живеят съобразно принципите и законите на Божествения порядък, поради което те раждат по-здраво, по-дълголетно, по-красиво и добродетелно поколение. И затова те ще наследят земята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...