Jump to content

КАЧЕСТВА НА ЧОВЕКА


Recommended Posts

КАЧЕСТВА НА ЧОВЕКА

В човека са събрани качествата на всички животни. От него зависи да даде предимство на едни или на други качества. Като работи върху себе си, човек може да възпита своите слабости и страсти и да се облагороди. 26-77.

 

Да бъде човек здрав, разумен, учен, добър, това е естествено, така е роден той. Да бъде болен, неразумен, нечестен, лош, и това се случва, но то се дължи на изопаченото човешко естество. 146-13.

 

Истински възпитан човек, със самообладание в себе си, е този, който не изнасилва очите, ушите, носа, устата, ръцете, краката си, нито тялото си. 146-7.

 

Разположеният човек ще го познаеш по това, че той всякога пее, или най-малкото - тананика. Неразположения човек не пее, той все мълчи. 42.11-7.

 

Всички меланхолици, всички хора, които намислят да извършат някое престъпление, престават да пеят. 42.11-6.

 

Когато някой се подава от прозореца, за да чуе или види нещо, ще познаете характерна му по начина на показването си от прозореца. Някой се надвесел чул, друг подава само главата си, трети поглежда само с окото си и т. н. Първият е човек, който изразходва много енергия, но по характер е откровен - както чувства, така постъпва. Вторият изразходва по-малко енергия, по-възпитан. Третият не е откровен. Той иска да види и чуе всичко, но да мине незабелязан, затова поглежда само с края на окото си: 83-359.

 

Какво означава думата „студен човек”? Студен човек е онзи, който има интензивна мисъл. В него мисълта работи повече от чувствата. Кажат ли за някого, че е горещ човек, това значи, че чувствата му са интензивни, вследствие на което се разширява много. Този човек обича за живее в широка стая, на простор. Човекът на мисълта е доволен на малка стая, но непременно да има прозорец, от който да гледа небето. Но работите и на двамата остават неуредени. Защо? Защото човек се нуждае едновременно от интензивна мисъл и интензивни чувства. Освен това, той трябва да има устойчивост в мислите и в чувствата. 85-73.

 

Ако разгледате научно добрия и лошия човек, ще видите, че те коренно се различават: главата, лицето, ръцете; даже и космите на главата на добрия човек отговарят на съвършено особени числа в математическо и в геометрическо отношение от тия на лошия човек. 16-152.

 

Лош е онзи човека, който не е обработил нивата си. Какво трябва да прави, за да стане добър? - Да вземе мотика, рало и да се впрегне на работа. 54-142.

 

За да се справи със злото, с дявола, човек трябва да владее своите мисли и чувства, своите мускули - цялото си тяло, т. е. да бъде господар на себе си във всяко отношение. Това не се постига изведнъж. Много работа се изисква от него докато стане господар на себе си. 146-366.

 

Грозната (леди), за да балансира своята грозота, туря на лице своята доброта, а красивата, за да пази своята красота, понеже всички я търсят, тя ги презира, туря на лице една лоша черта - гордостта. 107-10.

 

Като ученици, от вас се иска първо да бъдете капелмайстори на себе си - да управлявате своите физически сили. Правете ред упражнения, докато придобиете воля, сами да се управлявате. Които постигне това, той е изпълнил волята Божия поне в едно направление. 79-146.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...