Jump to content

ЦЕНТЪР НА МУЗИКАТА


Recommended Posts

ЦЕНТЪР НА МУЗИКАТА

Достатъчно е да видиш, че центърът на музиката в някой човек е добре развит, за да кажеш за него, че е музикален. 93-86.

Френологически, тъй, както е поставен центърът на музиката в човека, той е на границата между две царства: между чисто материалния и духовния свят. 42.11-7.

Музикалността от френологическо гледище има свой център при слепите очи. У някои хора този център е по-развит, у други по-слаб и в тях се вижда слепоочната кухина. У добрите музиканти челото при слепите очи е запълнено. В душата на всеки човек, обаче, този музикален стремеж съществува потенциално, а само музикалните органи са различно развити. Когато музикалността е свързана с двигателния център, такива хора могат да свирят по-добре, отколкото да пеят. У някои хора музикалността е свързана с техния ларинкс, те стават добри певци; у други музикалността е свързана с техния ум, те стават композитори - у тях е развит центъра на построяването. Тъй щото, от това, с какво е свързан центърът на музикалността, зависи, в какво направление ще се прояви човек. 75.4-151.

Центъра на музикалното чувство в човек представя инструмент с 35 хиляди клавиша. У някои този инструмент е доста обработен, у някои едва сега започва да се обработва. Велик музикант е оня, който може да служи с тоя инструмент. 66-6.

Вземете един музикант, у когото са развити центровете на музиката и го сравнете с един човек, у когото музикалните центрове не са развити. В черепа на тия двама души винаги се забелязва едно различие. Онзи, който е музикален, около слепите очи има една издаденост, а у немузикалния, тази част на главата е тясна. Наблюдавайте главата на някой писател. у него е силно развито въображението. Значи в мозъка на този човек има известни органи, които са израз на силите, с които той работи. Хора, у които е силно развит органа на речта, очите им са особено устроени и задната част на мозъка им е също особено устроен. Тези, които не разбират тези неща мислят, че главите на всички хора са еднакви. 126-198.

В мозъка има 35 000 клавиши, затова, при сегашното си състояние, човек има голяма възможност да се развива музикално. 75.4-230.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...