Jump to content

СЪВЪРШЕНИЯТ ПОРЯДЪК


Recommended Posts

Съвършеният порядък

 

Едно цветенце на планината се молело на Бога: “Господи, по­се­щавай ме със Своята роса и с небесната Си светлина, да се радва мо­ето малко сърце на Твоите блага.

Аз, Господи, ще се обличам с най-хубавите си дрехи да по­сре­щам Твоята светлина.

Който минава покрай мене, аз ще го поздравявам в Твоето име.”

9, с. 353

 

Всеки един от вас може да развие в себе си тези заложби, с ко­­ито да влезе във връзка със силите, които действат в Природата. В плана на Битието влиза да влезем във връзка с Разумността, ко­­ято е в Природата. Всеки човек е израз на Природата. Ти като поз­­наеш един човек, познаваш Природата, която работи в него. Човек мо­­же със своята мисъл да движи камък, закачен с конец. С кон­цен­т­рацията на мисълта е възможна и левитацията. Това са само при­ме­ри, за да се покаже какви мощни сили крие човешката мисъл! Вие сте много богати хора, но не знаете как да разработите ка­пи­та­лите си.

12, с. 154

 

В Природата всяко нещо е поставено точно на своето място. Бо­ите, които Природата налага върху платното на своите картини, са точно определени по цвят; те не са ни по-силни, ни по-слаби от те­зи, които трябва да бъдат. Боите, с които Природата си служи, не се менят. Те се различават в нюансите си, но всякога запазват своя ос­новен тон.

Например има един син цвят в Природата, който никога не се ме­­ни, но само нюансира. Същото става и със скъпоценните камъни. Скъ­­поценният камък запазва цвета си, но само играе със светлината, вслед­ствие на което се явяват различни отливи, различни цветове на светлината. На научен език казваме, че скъпоценните камъни пре­чупват лъчите на светлината и ги отразяват в себе си.

6, с. 85

 

Какво трябва да се разбира под израза “Жива Природа”? Жи­ва­та Природа е съвкупност от всички живи, разумни души. Силите, с които Природата се движи, са Разумни същества. Неразумното е про­излязло от Разумното. В Природата има закономерност, която е ра­зумна, а не механична. Разумното управлява всичко и е абсолютно сво­бодно. Външната страна на Природата е механична, неразумна, но има Разумни сили, които стоят зад нея. Ако туриш суха пръчка до бобово растение, то се обвива около нея; има съзнание в боба. Ра­зумната Природа обгръща неразумната. Материята е само вън­шен израз на Духа. Разумното е извън материята, както Разумното не е в колелата на машината. Всички неща са определени и са на мяс­тото си. Онези, които са създали света, са били умни. Измени се времето, дойдат облаци, вятър, гръмотевици и ние мислим, че вре­мето е лошо, но то е хубаво. В облаците има Разумни сили, ко­ито действат. Трябва да се различават горни и долни облаци. В об­лаците действат Служебни духове, които не са Ангели, но са по-го­ре от човека в еволюцията. Наблюденията на облаците е полезно пре­ди всичко във физическо отношение. Всяко нещо трябва да се раз­глежда в три отношения: физическо, духовно и Божествено.

13, с. 180

 

Като сте дошли на планината, изучавайте линиите на огъ­ва­ни­ята, да видите тяхната красота. Някои линии са от миналото, дру­ги­ – от настоящето, а трети сега се чертаят, те са линии на бъ­дещето. Това показва, че планините се намират в процес на раз­ви­тие, не са завършени. И сега се строи нещо ново в тях, и в бъдеще ще се строи. Нещата в Природата са осмислени. Строи се нещо ве­лико, ко­ето ще се открие в бъдеще. Всеки планински връх от­ра­зя­ва светлината по особен начин. Отразената по този начин светлина вли­яе благотворно върху хората, върху всички живи същества. Това вли­яние се отразява, върху мислите и чувствата на човека. За обик­но­вения човек всички неща в Природата са разхвърлени; за учения всич­ки неща в Природата са на място поставени. Защо? – Защото той ги съпоставя и хармонизира.

“А земята беше неустроена и пуста”. И до днес още земята се устройва. Докато човек се развива, и земята ще се развива. Ко­га­то чо­век мине в по-висок стадий на развитие, с него заедно и зе­мята ще се повдигне. Формите на земята ще стават все по-кра­си­ви и съ­вършени. Процесът на развитие, през който земята минава сега, е бавен, равномерен. В миналото развитието на земята е било бързо, при­дружено с големи катастрофи.

6, с. 61

 

Като ученици на Велика Школа благодарете и за радостите, и за скърбите. Благодарете за всички предмети, които ви се пре­по­дават в Школата. От тях вие изучавате земята, камъните, рас­те­ни­ята, животните. За разумния ученик цветята представят методи за примиряване на човека с мъчнотиите, несгодите и противоречията в живота му. Синьото цвете казва на човека, че вяра му е нужна; жъл­­тото цвете му казва, че трябва да мисли; червеното цвете му каз­ва, че трябва да има любов в сърцето си, да обича хората. Всички цве­тя говорят с хората, казват им какво трябва да развиват в себе си. Всички цветя, от най-малкото до най-голямото, имат своето ве­лико предназначение. Всичко, което Бог е създал, има велико пред­наз­начение. Цялата Природа представя сбор от същества, които са жи­вели в съгласие с Божиите закони. Днес те се проявяват в раз­лич­ни форми и раздават от изобилието, в което живеят, на всички нуж­даещи. Кой каквото няма, да го търси в Природата. Вслушвайте се в гласа, в езика на цветята, на тревите, на дърветата, на птиците и на животните. Вслушвайте се най-после и във вътрешния глас на Ду­­ха, който ви ръководи към красивото и великото, към всичко онова, ко­ето Бог е създал

“Който има уши да слуша, нека слуша.” Блажени сте, че имате уши да слушате за всичко онова, което Великият е създал. Блажени сте, че имате възможност да се ползвате от благата, които днес ще ви се дават, както и от тия, които в бъдеще ще ви се дадат.

8, с. 226

 

Следователно познайте Бога, познайте любовта във всички фор­ми, в които се проявява. Търсете Го в силния и в слабия, в учения и в простия, в богатия и в бедния, във всяко растение и животно. Тър­сете Го в музиката, в поезията, в изкуството, в науката. И най-сла­бите същества са силни, щом Бог присъства в тях. Погледнете мъ­ховете, които растат върху канарите. С години те живеят по ка­мъ­ните, извличат някаква храна от тях и по този начин ги об­ла­го­ро­дяват. Като ги наблюдавате, вие трябва да взимате поука от тях. Те не чакат да дойде щастието им отвън някъде. Те работят, при­ла­гат силите, които са вложени в тях, и сами се осигуряват. – Защо? – Живот имат в себе си – най-ценното в света.

8, с. 340

 

Щом намерите любовта, ще познаете вътрешния смисъл на жи­вота. По този начин ще обичате всичко в света: и животните, и рас­тенията, и всяко камъче. Всичко обичайте, но нищо не об­себ­вай­те. Където и да видите проявената Велика Любов – в житното зър­но, в слънчевия лъч или в човека – пазете я чиста, свещена. Ако можете да запазите всичко това в чистота, вие сте влезли в пъ­­тя, в който всичко може да ви се открие. В този път ще мислите по­­вече за другите, отколкото за себе си.

6, с. 196

 

Днес човек трябва да води чист и свят живот. Любовта тряб­ва да се излива от сърцето му като от извор. Той трябва да върши во­лята Божия и да се радва на всичко, което го заобикаля: на ка­мъ­ни­те, на дърветата, на изворите, на животните. Когато човек се ка­чи на някоя планина, той трябва да разглежда, да изучава всички картини, които се откриват пред неговия поглед. Когато гледате кар­тината на някой художник, вие знаете, че той е имал предвид как­ви краски да употреби, за да представи предмета по възможност по-вярно и точно. Някога краските, чертите на тази картина са спо­луч­ливо предадени, някога не са сполучливи. По същия начин и всяко ка­мъче, всяко дърво или извор в картините на живата Природа са по­ставени на местата си според разбирането на художника или де­ко­­ратора. На вас предстои красивата задача да изучавате тия кар­ти­­ни. От Природата човек ще изучава законите на съвършенството и ще ги прилага в живота си.

3, с. 179

 

И в най-малките работи човек трябва да вижда Божията Лю­бов. Какво по-силно доказателство искате от Божията Любов тук, всред планината? Цял месец вече как сме тук, и ние се ползваме от най-добрите условия. Ако Бог не ни обичаше, Той щеше да из­пра­ти буря, ветрове, дъжд, сняг, град, и ние не бихме могли да ос­та­нем тук даже един ден. Обаче ние седим спокойно, четем, раз­хож­да­ме се, отопляваме се и разискваме по разни въпроси. Колко кле­ко­ве станаха жертва на нас, но те са доволни, защото по този начин се освободиха много същества, затворени в тях. Така само може да се оправдае горенето им. Когато освобождаваш някого, всичко е навреме и на място; когато заробваш някого, нищо не е на място и навреме. Същото може да се каже и за самия човек.

4, с. 129

 

Които са недоволни от вятъра, нека направят опит да го спрат. Ако състоянието ви се измени, стане идеално, и ако любовта ви към Бога стане безупречна, вятърът моментално би спрял. Най-мал­ката дисхармония в Природата се дължи на ред причини. Тя е по­следствие на някакво нарушение на нейните закони. Ако човек е на­пълно хармоничен с Природата, и тя ще бъде в хармония с него. Чо­век не е изпратен на земята да господарува над Природата, но Природата трябва да бъде училище за него. Следователно Природата от­говаря на човека: какъвто е човекът, такава ще бъде и тя по от­ношение на него. Външният живот на човека отговаря на неговите вът­решни състояния. Като говоря за връзката между човека и Природата, не подразбирам индивидуално човека, но имам предвид ця­ло­то човечество, общата хармония в живота на всички хора. Да бъ­дете в хармония с Бога, значи да разбирате целокупния живот.

4, с. 4

 

Сега като седите на този връх и наблюдавате небето, виж­да­­те, че облаците са под вас. Ако бяха над вас, вие щяхте да се ин­­тересувате какво има над тия облаци. Сега свободно гледате над тях. За ония хора пък, които са долу, облаците са над тях. Те не виж­дат какво има над облаците. Облаците са под нас, понеже пре­об­­ладаващите енергии на земята и на небето са положителни. Вслед­­ствие на това, в атмосферата има голямо налягане. Облаците слу­жат като граница между двата свята: горния и долния. Горният свят оказва голямо налягане върху долния, но и долният от своя стра­на му противодействува. Тази е причината, поради която при тол­кова наситени облаци не може да вали дъжд.

Това, което става в Природата, става и в самия човек. Често меж­ду горния и долния свят в човека се ражда известно противоречие, вслед­ствие на което той изпада в мрачни, тежки състояния. При това по­ложение казваме, че светът в човека е разделен. За да излезе от то­ва състояние, човек трябва да подобри положението на стомаха си. Стомахът представя физическия свят в човека. Ако човек не раз­бира законите на своя стомах, на храносмилането и на твърдата ма­терия, с която е в известно съприкосновение, физическият свят ще бъде недостъпен за него и не може да го използва.

Дойдете ли до духовния свят, ще разберете, че негов пред­ста­вител са дробовете, т. е. дихателната система на човека. Който раз­бира законите на дишането, той разбира законите на духовния свят. Когато живеете на равни места, дишането ви е спокойно, леко, за­щото сте се приспособили на тия условия. Обаче сега вие дишате мъч­но, запъхтявате се. – Защо? – Планинският въздух е по-лек и по-рядък. Дробовете ви сега вършат усилена работа. Движението по високите планини подобрява състоянието на дихателната сис­те­ма. Ето защо който иска да подобри положението на дробовете си, той трябва да се качва по високи места. Щом подобри състоянието на дихателната си система, едновременно с това той придобива по-големи възможности за духовен живот. Ето защо от древни вре­ме­на досега всички хора, които са работили и работят духовно, вся­ко­га са посещавали високи планински върхове. Които разбират за­ко­ните на духовния свят, те използват разумно високите върхове. Ко­ито не разбират тия закони, ще бъдат като овчарите: щом времето се развали, ще бързат по-скоро да слязат в долината. В това от­но­ше­ние планината е строга. Тя интернира всеки, който не зачита за­ко­ните на Природата.

8, с. 75

 

Човек расте до известна възраст, след което растенето спира. В това отношение растенето на човека мяза на изкачването му на ня­кой планински връх. Той бърза да се изкачи, иска час по-скоро да стиг­не върха, вследствие на което се изпотява, изморява. Щом се ка­чи на върха, поогледа се наоколо, поседи малко и мисли вече за сли­зане. Той вижда, че не може да живее на върха, не познава за­ко­ни­те. И наистина законите на високите места са съвсем различни от тия на ниските места.

И тъй, изкачването нагоре представлява младостта; слизането на­долу – старостта. Младият се качва на върха, поседи малко, но виж­да, че не може да живее там дълго време и постепенно започва да слиза надолу. Слизането надолу е остаряването на човека. Той виж­да, че силите му го напущат, тялото му се прегърбва, очите и уши­те му отслабват, не му се яде, нищо вече не му е сладко и при­ятно. Тъй щото докато се качваме на планина, животът има сми­съл. Защо? – Защото сме още в младостта. Започнем ли да сли­заме, животът губи своя смисъл. Защо? – Защото влизаме в ста­рост­та. Младостта и старостта, т. е. качването и слизането са фа­зи на обикновения, на временния живот. Обаче във вечния живот има по­стоянно качване. В този живот човек може да слезе само ко­гато пожелае да помогне на някого. След това пак се връща назад, т. е. пак продължава качването си нагоре. Както във физическия, та­ка и в духовния живот има качване и слизане. Когато човек се обез­сърчи или когато жи­вотът му се обезсмисли, той е слязъл от вър­ха. Насърчили се, той пак се качва на върха. В този смисъл Лю­бовта, Мъдростта и Ис­тината са високи върхове, на които качи ли се човек веднъж, там трябва да остане. Той трябва да устои на за­коните, които съ­ществуват на тия върхове! Не устои ли, той ще ос­тарее, а ед­но­вре­менно с това ще изгуби и силата си, и здравето си – всичко, което дотогава е имал. И тогава, като мине покрай не­го великата майка – Любовта, ще каже: “Да ида да го събудя!” Ка­то го събуди, тя ще го качи отново на върха. Като знаете това, не тряб­ва да се обез­сърчавате. Който веднъж се е събудил, да гледа да не заспи; кой­то спи, да пожелае Господ да го събуди. Който се кач­ва на пла­нината, той трябва да изучава законите на планината, за да не сле­зе долу; който слиза от планината, да се моли на Бо­га да го съ­буди, т. е. да го тури в пътя, да започне да се из­кач­ва.

Онези от вас, които ще тръгват за София, ще гледат да се свър­жат с Бога, ако искат стъпките, както и пътищата им да бъдат пра­ви. София е емблема на мъдростта. Не трябва да слезете в Со­фия, но да възлезете към нея, като място на мъдростта. Които ня­ма да заминават, те ще останат тук, на високите места. Който сли­за – остарява, който се качва – той се подмладява. Искате ли да раз­берете смисъла на живота, вие трябва да направите вътрешна връз­ка между трите върха – Любовта, Мъдростта и Истината. Раз­бе­рете ли смисъла на живота, ще можете да живеете и на високите мес­та. Ето, толкова време вече как ние живеем на рилските ви­со­чи­ни благодарение на каракачаните и на техните коне. Те ни донасят хляб, картофи, боб, масло, сирене и т. н. Щом има тия неща, и песни има, и проповеди има. Каракачанинът представя живота, който иде с конете си да донесе нещо за хората на земята. Докато животът ни носи нещо, ние ще има какво да ядем и пием, а заедно с това ще слу­шаме Бог да ни говори.

4, с. 246

 

Следователно който се е качил на планината, там да остане, да не слиза долу. Който е слязъл вече, да се моли на Бога пак да се ка­чи. За тази цел не късайте връзката си с каракачаните, т. е. с жи­вота! Нека те слизат и се качват, да носят всичко онова, което е не­обходимо за подържане на живота в планината.

4, с. 247

 

Природата е жива и разумна. Когато дойдете сред нея, все ще възприемете някоя идея, с която ще се върнете. Това ще осмисли ва­шето идване тук.

Ала най-напред трябва да се откажете от всичките си стари въз­гледи. В бъдеще всеки министър, всеки управник, всеки об­щес­т­веник трябва да се качи първо на най-високия планински връх и след това да поеме работата.

Хората ходят на изложби по градовете, а тук има изложба, при­готвена от хиляди години.

Ония, които идват тук, чувстват, че има нещо повече от това, ко­ето виждат отвън.

Материалният свят е въплътена идея, въплътена мисъл. Ра­зум­ността в Природата, в малките работи, прави чудни неща.

Сега Бог ни е отворил път да дойдем тук. Ако не бе Той, ка­нарите, силите биха ни препятствали, пътят ни щеше да бъде за­творен.

Това, което става в Природата, трябва да го превеждаме и за вът­решния живот. Трябва да правим преводи. Например слънцето, ко­ето грее сега, ни казва: “Така и вие трябва да греете.”

Работата при Божественото всякога е приятна. Щом работите не­що и ви е приятно, то е Божествено. Когато сте недоволни, то е чо­вешкото. Като сте недоволни, Господ ще ви каже: “Стига тол­ко­ва.”

Днес вятърът тласка палатките насам-нататък. Това е пред­мет­но учение за тебе. Ти не си ли една палатка? Като те тласкат вет­ровете на живота, трябва да устояваш!

12, с. 45

 

Ако нямаше кой да помага, човешкият живот би висял на ко­съм. Ако разумната Природа не пази човека, всеки ден той би се из­лагал на хиляди опасности.

Ако човек би знаел колко пъти е избавян! Вяра, вяра се изис­к­ва. Вярата се развива при изпитанията. Тогава тя се калява. Тръг­ваш – ръководен си навсякъде. Дето и да си, заобиколен си от тези ра­­зумни същества.

Всичко, каквото и да стане, в края на краищата се превръща в добро от тази Разумна сила, от Бога!

Това е красивото, това е Великото, това е утешителното в све­та!

12, с. 142

 

Човек трябва да мисли, че е в един свят, дето всичко е уре­де­но.

И ако има някое противоречие, той трябва да знае, че не е до­разбрал нещата.

12, с. 145

 

Езикът на Вечния е мощен, силен, той е и слово, и звук, и багра, и движение, и неподвижност. Човек приема Словото на Вечния както храната, водата и светлината. То храни, възраства и укрепява всички същества. То разкрива на човека живота в неговата пълнота.

12, с. 33

 

Обърнете вечер погледа си към звездите. Това е великото бъ­деще, което ви чака. Всичко това ще го пребродите. И като жи­ве­ете по сто милиона години във всяка слънчева система – а те са ми­лиони слънчеви системи – пак ще се срещнем и ще ми разправите ве­ликото, което сте видели.

12, с. 157

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...