Jump to content

XXI. ПРОПАДНАЛИТЕ АДЕПТИ


Recommended Posts

XXI. ПРОПАДНАЛИТЕ АДЕПТИ

(стр. 355-360)

18.VII.

Седнали бяхме над Сърцето - шестото езеро. От това място се вижда то цялото, а на изток погледът нямаше прегради, освен далечния хоризонт. Витоша се виждаше като малко хълмче с шапка от бели облаци, а към хоризонта на изток се вдигаха други, които криеха отчасти и временно изгледите. Въздухът беше тих, светло небето. Като че ли не бяхме на земята. Учителят гледаше съсредоточен. Мълчахме и ние, околните. Неволно аз се загледах в Неговото лице. Той има много красив, Божествен профил. Челото е мощно, обкръжено с бели коси, отметнати назад. Носът има правилна красива линия - леко огънат. Брадата довършва картината на библейски пророк. Така загледан, вече аз не мислех нищо, а като че ли самата фигура ми говореше нещо, думите на което не разбрах, но мощта на което чувствувах. И тогава ми се стори, че тая красива глава расте постепенно, става все по-голяма и по-голяма, изпълни и небето, и земята... Всичко друго изчезна. И стана светло, хубаво, хармонично, точно като у майчин скут. Сърцето ми сякаш стана река, която потече някъде и шумът на много води, който се носеше около нас, се сля с цялата картина, като необходима нейна рамка.

Гласът на Учителя ме накара да трепна и дойда на себе си.

- Земята е място и арена на много истории и вие сте герои на много драми на тая сцена, но сте ги забравили. Те са записани и тук, по планините, и на небето, и във вас самите. Някои от вас помнят отчасти, другите сте забравили.

Като деца се впериха погледите в него, пълни с очакване. Той ни погледна усмихнат и после продължи:

- Във всички народи от много години е имало царе, които са пропадали в царуването си. Учители, които са сбърквали задачите си; адепти, които са погрешавали пътя си. Графове, владици, всички големци и водачи, които са изживявали своите катастрофи. И когато Бог е искал да ги прати при другите, големите си народи, тези народи винаги са протестирали: - «Ние имаме работа - казвали те. - Прати ги тях - пропадналите - другаде...» Само българският народ казва: «Аз нямам работа, прати ги при мен - светци, графове, - само, плащай за тях.» И сега всички тези пропаднали адепти са се родили между българския народ. Те ще поправят погрешките си и народът ще се повдигне.

 

Не мога да запиша точно думите му, но записвам смисъла. Неговият език е образно лек. Картините - ясни изведнъж и като че ли извират, израстват и към никого не се отнасят... фигури, издялани от гранит, които стърчат във вечността, грамадни при това. И може би тъкмо затова повечето мислят, че не се отнасят до тях... а за другите... и си заминават равнодушни.

 

Стоим ний - малка група, шепа хора, на една височина. Гледам и мисля: «Това е ценност на един народ. Както върховете са най-ценни на една планина. И човечеството си има своя връх. И аз съм на една крачка от него.» А глас, смущаващ глас отвътре ме пита: «Така ли е? Не се ли заблуждаваш?» Аз като мал ко д ете се взирам в хубавата фигура на Учителя и слушам сякаш думите

 

Му: «Ако осветлява всичко - слънцето е; ако сенките на далечината го поглъщат - свещ е. Но и слънцето ни говори. А светлината ни говори за него - разкрива ни нещата. И ако разкрива - светлина е. А всичката светлина иде от едно място... »

 

И аз пак гледам и сещам как сърцето ми трепти топло от изблик на намерилия хляб гладен...

 

Слънцето се вдигаше бавно, а аз мислех. Най-умният човек - това е върхът. Той крие в себе си възможностите на човечеството. А наглед и той може да е досущ като другите - само наглед, за окото на невежия... Величието на народа... това сме ние, неговите синове, нашата готовност да внесем новия живот, да сторим нещо за изпълнението на големия разумен план, който е бъдещето на всеки един народ. Делата на отделните индивиди образуват историята на народа, а и народът е условие и среда за тоя индивид... Пропаднали адепти!110 - тъкмо ще имаме възможност да изправим погрешките на миналото и да внесем новото в нашия и живота на околните.

- Ако имате правилни отношения със себе си и с природата, с Бога, вие ще намерите пътя към щастието - ни каза Учителят веднъж.

Да, мисля си, три точки, три линии могат да затварят едно пространство, една вселена... И толкова по-добре... Ако ние познаваме себе си, страданията биха били по-малко. А ако познавахме Бога, нищо друго не би ни било потребно, защото всичко щяхме да имаме.

Колко леко се диша и мисли тук, в планината, при кристалните езера, при нозете на Учителя, който гледа през очите на Любовта и вечността, който приближава небето досами земята, или, по-право - въздига нашите съзнания до подножието на небето!...

Колко безкраен и смислен е светът, в който Той живее и понякога ни вдига завесите, за да надникнем в неговите простори. И тогава многото блясък ни спира да видим, или безкрайната хубост ни прави да мислим, че това е приказка - видение, а не реалност...

На връщане той ни каза, че вече ще идват и други и ще се приготви лагерът за идващите на летуване ученици. И тогава негови някои думи ми разкриха дълбокия смисъл на нашата екскурзия.

Тук щяха да имат други условия, откъснати от ежедневието, при най-леки материални несгоди, щяха да стоят лице с лице срещу природата и ще се опознаят по-добре с Онова от нея, което в градовете по-мъчно могат да видят. Ще почувствуват тоя върховен ръководител, на който името устните често шепнат, но умът не може да тури в него освен смътно, неопределено понятие за нещо далечно и безкрайно чуждо... и дори страшно. А ето, и Мойсей някога изведе евреите дълги години в пустинята и ги приготовляваше за новата им култура. Старите поколения измряха в пустинята, а младите трябваше да възприемат новото, на което Мойсей ги учеше. И сега в по-малък мащаб се прави същото, мисля. Приготвяне за един нов живот.

Нека се надяваме, че сегашното ново ще се разбере по-хубаво, по-дълбоко от новия човек - тоя, който е решил да изпълни закона Божий.

И тъй, значи скоро ще имаме гости - трябва да се приготви лагерът. Ще ги посрещаме и работа вече ще има достатъчно. Това оживява всички ни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...