Jump to content

29. «ЧОВЕКЪТ Е НЕЩО, КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЪЗМОГНЕ»


Recommended Posts

29. «ЧОВЕКЪТ Е НЕЩО, КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕВЪЗМОГНЕ»

(В. «Алфа», г. I, бр. 5, понеделник, 19. V. 1924 г., стр. 1, 3-4)

- каза някога един и полудя, защото не успя да го направи. Но тия, които го чуха, не се отчаяха, макар и много от тях също така да «полудяха», макар и всеки от тях да знае, че ако не за себе си, то за другите един ден непременно и той ще полудее. И оттогава по света се появиха много луди. Някои даже казват, че целия свят е една лудница. Но лудостта на всички не е еднаква: едни лудеят само денем, а други - само нощем; едни - кога са млади, други - кога остареят; едни в «лудостта» си говорят мъдрости, други и в мъдростта си говорят глупости само, затова лудостта на всички е различна, но те всички си приличат, защото не се познават!

И когато у някого, след дълго «лудуване», блесне съзнанието, той се изправя гордо сред другите и казва: «Аз вече не съм човек, аз съм свръхчовек и него ви вещая. Що сте направили вие да се превъзмогнете?»

Вси същества създадоха нещо над себе си, а вам се ревне да останете отлив на този голям прилив и по-мил ви е повратът към звяр, отколкото превъзмогването на човека!...»

И тия, които го чуят, почват да пляскат с ръце и да викат: «Ето го, луд е, луд е!» Или: «Бяс има, да го изгорим жив» - и го изгарят.

Днес по света има много, които викат: «Аз съм свръхчовек и всеки, който ме следва, ще се превъзмогне.» И тия, които ги чуват, пляскат с ръце и се смеят, защото им се струва, че те са лудите. Но те - «лудите» - не се сърдят. Те само проповядват свръхчовека, макар и от техните проповеди често «лудостта» на света да се увеличава. Те проповядват, и все проповядват свръхчовека, защото «човекът е нещо, което трябва да се превъзмогне».

Алфонс

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...