Jump to content

2. ДЪНОВ ЗА СВОЯ СЪБОР. ДЕКЛАРАЦИЯТА НА Г-Н ЛЯПЧЕВ


Recommended Posts

2. ДЪНОВ ЗА СВОЯ СЪБОР. ДЕКЛАРАЦИЯТА НА Г-Н ЛЯПЧЕВ

(В. «Зора», г. X, бр. 2737, 18.VIII.1928 г., стр. 1)

Съборът на дъновистите ще се открие на 19 т.м., 4 и половина часа сутринта в местността «Изгрева», над Борисовата градина. Досега са пристигнали около 1000 делегати. Всички на лагер в посочената местност.

Пред представител на Дънова вчера министър-председателят е направил следната декларация:

- Събора съм разрешил. Дал съм най-строго нареждане да се гарантира свободното участие и разискване на всички съборяни. Моите заповеди ще се изпълняват. Бъдете спокойни.

Запитан от един наш сътрудник по акцията на някои среди да се забрани съборът, г-н П. Дънов е заявил следното:

- Аз смятам, че между запасните офицери, както и между другите организации, има достатъчно разумни хора, които ще се намесят и спрат всяка една брутална проява. Всичко обаче ние ще посрещнем с най-голямо спокойствие.

Ние смятаме, че нашия събор е на закрито, защото става в наш собствен имот и външни лица не се допускат. По характера си той е на закрито. Нас никога не са ни гонили от Търново. Ние се отказахме там да правим съборите си.

Бихме искали да се разбере, че основата на нашето учение е идеята, мисълта, чувствата, словото и действията винаги да се съгласуват помежду си, да бъдат във връзка. Ние искаме от българина следното: 1. да бъде честен; 2. да е справедлив; 3. умен и 4. да бъде добър. С тия качества българите, като додоха на Балканския полуостров, го завоеваха и станаха известни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...