Jump to content

ЕДИНСТВО В ЛЮБОВТА – ЛЮБОВТА Е НЕДЕЛИМА


Recommended Posts

ЕДИНСТВО В ЛЮБОВТА – ЛЮБОВТА Е НЕДЕЛИМА

Любовта е проява на Бога. Ако любите, Той е във вас. Любовта в човека е Бог. Задачата на всеки човек е да изучава и прилага Любовта като проява на Бога. Когато любиш, Той се е докоснал до твоето сърце. Доброто в човека е Бог. Разумността в човека е Бог. Силата в човека е Бог. Любовта, от който човек и да идва, трябва да я оценяваме, защото Бог е, Който се проявява. Човек трябва да каже: “Любовта, която е в мен, е Бог. И аз съм благодарен, че Бог се е ограничил в мен, за да се прояви чрез мен.”
 
У ч и т е л я

Законът на Любовта е вътрешен. Ако човек няма вътрешен подтик да прояви Любовта, никаква външна причина не може да го застави да направи това. Под вътрешен подтик се разбира Вечното начало. Учителя казва:

 

Любовта – това е обръщане на една разумна душа към Бога.

 

Любовта показва единството, което съществува между човешката душа и Бога. Учителя казва:

 

Любовта е докосване на Бога до човешката душа. При първия момент на съприкосновение на човека с Бога Любовта блясва в човешката душа. Всяко докосване на Бога до една душа означава откриване на един велик свят. Тогава човек може да каже: “Аз живея в тази велика Любов, дишам Светлината на Божията Мъдрост, движа се във великата Божия Истина, която носи Свобода и простор за душата.”

 

Не трябва да правим деление в Любовта. Трябва да имаме цялостна представа за нея. Който и да те обича, съзнавай, че Бог те обича. Когото и да обичаш, съзнавай, че

 

Бог обича чрез теб. Единственото същество, което ни обича, е Бог.

 

Който обича и когото обичат, доброволно дават място на Бога да се прояви чрез тях. Любовта не седи във външната форма. За да изяви Любовта Си, Бог се проявява чрез всички същества. Учителя казва:

 

Любовта на това Велико Същество, Което озарява целия Всемир, трябва да грее и в нас.

 

Любовта говори за присъствието на Духа. Учителя казва:

 

Ако искате да проявите Божията Любов, Духът трябва да бъде във вас, да Му дадете място да се прояви.

 

Някой казва: “Аз те любя.” Това е лъжливо твърдение. Като обичате някого, Господ във вас люби. Кажете си: “Аз любя, защото Господ люби.” Помислите ли, че вие обичате, ще изгубите Любовта си. Господ не е в нашите страдания, в нашата сила, в нашите знания. Къде е? В Любовта! Ако любите, Той е във вас. Не любите ли, няма Го!

 

Който разбира проявите на Бога, ще знае как да възприема и предава Неговата Любов.

 

Единственото, от което човек не трябва да се плаши, това са Любовта, Знанието, Светлината и Свободата. Ти обичаш, за да се прослави Бог! Ти обичаш, за да се прояви Бог чрез теб.

 

Смисълът на земния живот е да познаем Бога. Как? Като търсим Неговата Любов. Ти ще идеш при Любовта, за да станеш Любов!

 

Има нещо повече от това да любиш. Това е да станеш Любов! Смисълът на тези думи е следният:

 

Човек може да люби, но често пъти има мисли, чувства, подтици, които противоречат на Любовта. А какво значи да станеш Любов? Това значи да нямаш мисли, чувства, подтици, които са в разрез с нея.

 

Да познаем своя ближен, това значи да познаем, че този, същият Господ, Когото обичаме, живее в него. Учителя казва:

 

Да възлюби човек някого с Божествена Любов, това е мигновено виждане на Бога и това струва повече от хиляди живота.

 

Следователно, както обичаме да служим на Бога, трябва да служим и на своя ближен!

 

Казано е за Бога: “Възлюбил си Истината в човека.”

 

Следователно Истината, т.е. Божественото в човека, е повод за Любовта. Понеже Истината живее в човека, то и най-лошият човек все има нещо, което може да се обича. Учителя казва:

 

Често хората казват, че този или онзи не заслужавали да бъдат обичани. Това е неразбиране на Любовта.

 

Някой пита: “Онзи, когото обичам, заслужава ли моята любов? Той заслужава твоята любов, защото ти обичаш Вечното Начало в него.

 

Ето защо Любовта към когото и да е е винаги на място. Всеки човек, когото обичаш, е достоен за Любовта. Учителя казва:

 

Истината, т.е. Божественото, е обект на Любовта. Единственият обект, без който никаква Любов не може да се прояви, е Истината.

 

Хората на Земята са сенки, отражения. Вие трябва да намерите душата на онзи, когото обичате. Тя има Божествен произход. В нея Бог живее.

 

Намерите ли душата на човека, вие ще бъдете готови на всякакви жертви! Който иска да намери Бога, трябва да го търси в брата си, т.е. в своя ближен.

 

Вие трябва да се запознаете с Божията Любов в прекия й смисъл, тъй щото да дойдете до положението във всеки човек да виждате Бога, т.е. Доброто.

 

Каквото правиш някому, правиш го на Бога! Любовта е зачитане на Бога във всеки човек.

 

Учителя казва:

 

Какво се иска от съвременния човек? Да зачита Бога, Който живее във всяка душа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...