Jump to content

Нови насоки на човешкия дух


Recommended Posts

НОВИТЕ НАСОКИ НА

ЧОВЕШКИЯ ДУХ.

„Пред вас седи велико бъдеще. Сега ще почнете да живеете. Ще се образува един нов тип човек. Това е културата на безсмъртните. В шестата раса ще живеят безсмъртните,хора на идеала. Сегашното проявление на Христа ще бъде проявление на синовете Божии на земята, или на съвременен език казано: побратимяване на хората. Общо братство ще се създаде по целия свят“.

„Човечеството е минало .през подсъзнателния и съзнателния живот, но постепенно ще влезе в свърхсъзнателния живот. Свърхсъзнателният живот е граница, към която се приближаваме. Свърхсъзнанието ще даде друго направление на човешката еволюция. От дълбочините на подсъзнателния живот сега вече човек се издига постепенно до по-висок съзнателен живот, а именно самопожертвуването, което показва, че в него почва да проблясва свърхсъзнателен живот, т. е. проявата на божественото. Това е новият тип човек. Това е новата раса, която иде“.

„Да добиеш новото съзнание, това е подобно на изгрева на слънцето“.

„Иде сега Христос да ви изведе от тоя затвор на вашия егоизъм, да ви заведе във великата природа, дето ще играете и ще скачате при изворите. За вас е това. Това е новият живот, който иде. Това е възкресението“.

„Оня, който иска да стане брат, сестра и майка на Христа, той трябва да бъде първостепенен герой в света. Първостепенен герой и по ум, и по душа, и по дух. Той трябва да има едно сърце чисто като кристал, ум светъл като слънцето, възвишена и благородна душа, обширна като вселената, и дух мощен като Бога и едно с Бога“.

Учителят

Нали природата вечно се обновява? Ето, дърветата обновяват всяка година листата си. Земята постоянно преминава през все нови космични пространства, понеже слънчевата система се движи като цяло към далечни съзвездия! А пространството е живо, то е проникнато от разумни сили! Ето защо земята постоянно се поставя във все нови и нови условия за проява! Изворът постоянно блика, и тая вода, която изтича сега, не е същата, която е изтекла вчера, тя има нещо съвсем ново в себе си. Слънчевите лъчи не носят само физически енергии, но и психически сили и идеи. И това, което ни носи слънчевият лъч днес, е съвсем ново откровение. Нови мисли, нови идеи, нови потици ни носи той всеки ден! Цветята всеки ден ни говорят по нов начин и ни разкриват с нов език тайните на битието! И всеки ден разумното в глъбините на човешката душа говори по нов начин и разкрива нови хоризонти, нови стремежи, нови мисли. Също така и всяка епоха е ново откровение на силите, дремещи в човешката душа и в природата! И носителите на това ново откровение са новите течения, идейните души. Чрез тях се внасят творческите сили в живота. Те са най-важният фактор за напредъка на един народ. И ако един народ се лиши от тях, той няма бъдеще.

За онзи народ, в който бушуват новите идеи, новите схващания, не се безпокой! Красиви перспективи лежат пред него! Самият тоя факт показва, че тоя народ или общество се издига и ще внесе своята дан за общочовешката култура.

Явяването на хора с нови идеи в един народ е радостно явление. Това показва, че тоя народ не слиза, а се качва. Хората с нови идеи са цветът на народа, чрез тях народната душа изразява своята творческа мощ, своя замах, чрез тях той гради своя възход, а заедно с това и възхода на човечеството.

Днес имаме голяма криза. Обаче на есен, когато листата увяхват и ще окапят, пъпките за новата пролет са вече готови. Кой може да спре великия поток на живота, който винаги влива нещо ново и ново във времето, и който поток е винаги млад? Днес е завоят между две епохи. От разглеждането на историята можем да извадим заключение за насоката, по която ще се развият събитията!

Човешкото съзнание се събужда днес в по-горно поле, и нови идеи, нова светлина проблясва в човешката душа. Нова вълна залива човечеството и разкрива ново разбиране на живота и нови методи за работа. Тоя. духовен подем, който се забелязва напоследък в света, иде от един и същ център. Засилването на свободните духовни течения днес показва, че се изявяват нови страни на човешкото естество. Всемирното Братство и сега нежно подкрепя със своето съдействие новите сили, които се събуждат в човешката душа по законите на развитието. Те подпомагат тоя естествен процес. Те работят на всякъде. Насърчават, подтикват, съдействуват на добрите начинания, стремежи и копнежи, вдъхновяват, вливат нови идеи в готовите души, във философи, учени, поети, музиканти, художници, общественици и пр.. И когато срещнеш такъв член на Всемирното Братство, ти можеш да говориш с него, без да знаеш, че той е от Всемирното Братство. Обаче по едно нещо можеш да го познаеш: като влезеш в контакт с него, ще почувствуваш три неща: живот, светлина и свобода!Седир описва в книгата си Initiations до известна степен дейността на един член от Всемирното Братство — Теофан. В тая книга се описва срещата на Седир с една душа, напреднала в езотеричната наука, а именно Андреас. Андреас се е срещал с Теофан в Европа и Азия, и веднъж при една среща в Азия той почувствувал такава вътрешна светлина, вътрешно озарение, такива нови идеи, мир, радост, чистота!Седир описва и една своя среща с Теофанв 20. век.

Всемирното Братство е пазител на Висшето Знание. То носи факела на Светлината, чрез който осветлява вековете. Ако изучим историята на човечеството повърхностно, навсякъде ще виждаме хаос, случайност, но ако погледнем тая история от по-дълбоко гледище, там дето сме виждали хаос, ще видим планомерна дейност на тия Същества.

Културите са се сменяли една с друга. Всяка култура е имала за мисия да развие известни способности, известни сили на човешката природа! Винаги,когато една култура е достигала своята кулиминационна точка, давала е това, което е можела да даде и е почвала вече да се изражда, това Братство е давало начало на нов тласък, на нова култура, която представлявала изявление на нови страни, на нови кътове на човешкото съзнание.

Когато хвърлим поглед върху мисията и дейността на Всемирното Братство, върху великия оня план, по който то работи през вековете, дето вземем пред вид неговата дейност чрез трите велики клона, които то е пращало в Египет, Индия, Асирия, Вавилон, Персия, Палестина, Гърция, Рим, западна Европа и пр., тогаз ние оставаме очаровани от величието на тоя план! Културите се ръководят от напредналите братя на човечеството. Ако изучим историята, ще видим величието на тяхното дело. Те прилагат великия божествен принцип, върху който се крепи делото битие: „Силният служи на слабия"! Тоя закон може да се изрази и така: „Закон за любовта и жертвата"

И тези мистични братства, тия центрове на великата божествена наука винаги внасят в дадена култура, всред която работят, такива идеи, които са в хармония с посоката на развитието, в хармония с нуждите на човечеството в дадения момент и които идеи представляват „насъщния хляб“ за дадената епоха.

Понеже в днешната епоха се намираме в един момент, когато човешкото съзнание се подготвя за нова култура, трябваше да почне външната дейност на Всемирното Братство в България.

Днес Всемирното Братство праща нова вълна в света. Днешното движение на Всемирното Братство в България е създадено за същата цел и иде от същия велик център, от който са идвали всички велики тласъци за нови култури в миналото. Движението на Всемирното Братство днес не е случайно, но е в свръзка с новата фаза, в която преминава човешкото съзнание. Самият факт, че това движение се появява в същия народ, в който по-рано се появи богомилството, говори, че тук работят разумни сили и с един план, който продължава неотклонно и системно своята дейност през векове и хилядолетия. Случайности има за онзи, който не разбира нещата, а за онзи, който ги разбира, няма случайности, а има винаги закономерност, причинни връзки в явленията.

Можем да съдим за важността на днешния момент, когато Всемирното Братство праща нова вълна в света, като го сравним с някои моменти в миналото. Например когато Египет се разцъфтя и дойде в златния период на своята история ? Когато в Египет се запали светилникът на мистичните центрове, които притежавала сила, знание, светлина. Кога в Персия блесна ярко светлината на цивилизацията? Отговорът е същият! Също тъй благодарение на тласъка, който се внесе от идеите на Орфеистката окултна школа в древна Гърция, последната дойде в подема и разцвета на своите сили!

Едно нещо трябва да бъде напълно ясно: тези същите, разумни сили, които родиха херметизма в Египет, есеизма в Палестиня, маздеизма в Персия орфеизма в Гърция и богомилството преди 10 века в България и после работиха под формата на розенкройцерското движение и пр. в западна Европа, сега същите, тия разумни сили с пълно съзнание за своята цел и мисия дадоха началото на движението на Всемирното Братство в България и в света.

Едно движение, което е в хармония с законите на развитието и е родено от самите нужди на епохата, не може да загасне по никой начин. Богомилското движение, родено в България преди 10 века, извърши тук грамадна работа и после се пренесе на запад и извърши там също грамадна работа. Днешното движение на Всемирното Братство в България не може да се вземе като продължение на богомилското движение. Последното може да се вземе като подготовление за новото, което иде сега. Днешното движение не може да се вземе като повторение на богомилското, защото нещата не се повтарят в природата. Божественото — това е, което иде в настоящето. Божественото е едно вечно настоящо. Трябва да се има пред вид, че с оглед на особения характер и сложността на днешните задачи за разрешение и с оглед на днешната степен на развитие на съзнанието на човечеството, движението на Всемирното Братство днес разширява и усложнява своята задача и внася между другото нови елементи, нови сили за работа.

Казахме по-рано,че от оня център на посветени излязоха в древността три клона: първият клон работеше в Египет, Персия, Асирия, Вавилон, Гърция и пр. Вторият клон работи в Палестина и после на запад. Третият клон почна да работи от начало в Индия, после в Египет, в Сирия, Мала Азия и после в България като богомилско движение.

В България чрез Всемирното Братство сега работят и трите клона едновременно.

И това е лесно обяснимо, като се има пред вид характера на културата която предстои да се роди; като се имат пред вид разнообразието и обширността на предстоящата градежна работа и разните области на живота, които ще се засегнат при раждането на новата култура.

Движението на Всемирното Братство в България днес не иде нито от някое „източно" нито от някое „западно" движение, но направо от центъра на Всемирното Братство.

***

Но могат ли да се кажат, кои са по-конкретно причините за появяването на днешното движение на Всемирното Братство?

Ето някои от причините:

I. Предотвратяване израждането на нервната система.

„Ако съвременните народи не вземат новата насока, те ще бъдат заставени за това поради изтощението на тяхната нервна система. Ще станат всички неврастеници, и тогаз ще бъдат принудени щат - нещат да напуснат старите понятия и стремежи и да тръгнат в новия път. "

Учителят

Поради напредващия материализъм връзката , между човешката нервна система и висшите мирове се разхлабва и вследствие на това не може да приижда достатъчно енергия в нея. Поради това се забелязва едно отслабване, изтощение на нервната система. Днес е векът на нервните болести. За да се предотврати опасността от по-нататъшното израждане на нервната система, което израждане представлява голяма опасност за бъдещето на човечеството, необходимо беше да се прати тая спиритуалистична вълна.

II. Предстоящите научни открития.

Друго.. Напоследък се направиха големи научни открития и предстоят да се на- правят още такива, чрез които науката дохожда все повече до границата между видимия и невидимия свбт. Науката и сега е дошла вече до тая граница.1 И за да не се изтълкуват криво тия нови и предстоящи открития, трябваше тая спиритуалистична вълна . да внесе в живота онова ново по-дълбоко разбиране на природата, чрез което човечеството ще може да вземе правилно становище спрямо тия открития.

III. Развитие на шестото чувство.

„Излезте от затворите си! Тогаз ще започне един нов живот, ще се отворят нови хоризонти във вашия ум. И ще настъпи начало на процеса на развитие на шестото чувство у съвременния човек. У съвременните западни хора това чувство е започнало да се явява като интуиция, предчувствие и т. н.“

Учителят.

Все повече се развиват спящите духовни сили в човешката душа. Днес все повече са случаите на ясновидство, предчувствия, телепатия и пр. Тия случаи все повече ще се увеличават с течение на времето. Постепенно се разцъфтяват нови възприемателни органи в човека. Влизаме в един период, в който човешкото съзнание се разширява; ще се разшири областта, в която то ще оперира, и за да се ориентира правилно човек при това предстоящо развитие на спящите му духовни сили, необходимо беше да се разпространят всред човечеството новите схващания за човека и природата.

IV. Възход на новата култура.

„Иде нещо много по-велико, отколкото си мислим! Иде култура на братство и сестринство! Ти не можеш да живееш добре, ако не живееш за Цялото. Частично щастие не съществува! Живей за всичко! Живот за себе си води към смърт, а живот за всичко — към изобилния живот!“

„Когато говоря за шестата раса, подразбирам любовта проявена по новия начин, за който сегашният свят има смътна идея. Сега човек трябва да стане дете на шестата раса, да влезе в новата фаза и да разбере любовта не както бялата раса, но както светящата раса я разбира.“

„Новия човек аз го наричам човек на светлината. Вие живеете в една епоха, когато се създава новият човек“.

„Ние сме още в началото на своето развитие. Значи у човека се крие нещо по-възвишено и по-благородно. Не мислете, че нещата у вас тепърва ще се създадат. Човешката душа е богата и чака условия, за да се развие. Всички хора са създадени даровити потенциално. Всички хора трябва да се развият даровити кинетически“.

Учителят.

Най-сетне, друга причина за идването на това движение тъкмо сега е една друга особеност на днешния момент. Днешният момент може да cd характеризира като преходен период между една стара и една нова култура. И Всемирното Братство подготвя идването на тая нова култура.

Никой път човечеството не е минавало през по-голяма вътрешна2 и външна криза, както днес. Това разколебаване на основите на живота показва, че се готви нещо ново, защото винаги, когато се ражда нещо, става коренно раздвижване, издъно, на всички сили на културата.

С последователната смяна на културите човешкото съзнание се е издигало все по-високо и по-високо. В новата култура човешкото съзнание се издига до една такава фаза, до която то не е дохождало до сега в своята история; то ще се прояви по един съвсем нов начин. Затова можем да кажем, че новата култура ще даде на човечеството съвсем ново откровение на силите, спящи в човешката природа.

Разбира се, тоя процес, който ще се извършва в човешкото съзнание, ще се придружава с известни изменения и в човешкия организъм, — специално в човешката нервна система. Новите центрове се разработват сега в нервната система: в мозъка и в симпатическата нервна система. И по тоя начин хората ще станат способни за по-възвишени преживявания. Инсталацията на човешката нервна система се приготовлява от разумните сили на природата. Върху тия нови центрове на мозъка е насочено сега вниманието на работниците в природата, — работници, които работят във вътрешната лаборатория на природата.

В човешката душа се крият съкровища, които още не са разработени, и когато им дадем възможност да се разкрият, ще дойдем до една култура, забележителна по красота, хармония и творчество.

Съзнанието на съвременния човек постепенно узрява за оная фаза, при която то ще се превърне в дух на братство. В човешката душа се крият сили, които досега не са били проявени, и именно сега започва тяхната проява.

У всеки човек има един свещен храм, едно светилище, в което гори вечният пламък на любовта, красотата, хармонията, мира, радостта, силата и светлината! Има минути, когато и най-падналият човек проявява възвишеното, което носи в глъбините на своята душа! Човек не чувствува ли в минути на вътрешно озарение радост, мир, сила и любов към всички? Това е гласът на вътрешното, истинското човешко естество, на божественото, което живее и работи в човека.

Христо Досев разправя в своите записки такива случаи в своя живот. Той с няколко младежи съидейници основал земеделска задруга край едно швейцарско езеро. Веднъж, когато бил на полска работа, спрял се, погледнал картината, която се разкривала пред очите му: снежните Алпи, синьото езеро, небето, тревите, цветята, и в тоя момент почувствувал, че е едно с всичко: и с хората, и с тревите, и с цветята, и с планините; и почувствувал небивала радост в себе си; и в тоя момент море от идеи нахлули в него. Той почувствувал любов към всички. Това траяло известно време и после пак се повърнал в обикновеното си състояние. Той няколко пъти е имал такова състояние.

Това, което е имал той, е предвестник на онова ново състояние, до което се издига човешкото съзнание днес. И това ново съзнание ще дойде по законите на еволюцията, тъй както фазата на гъсеницата се сменя с фазите на какавидата и на пеперудата! И това новото ще бъде събуждане на човешката душа. И това чувство на братство, това вълнуване на човешкия дух днес от новите идеи, това тяхно разпространение и възприемане от по-будните, по-чувствителните души е вече предвестник на това ново, разширено съзнание. Човекът с това разширено съзнание ще има съвсем ново отношение към хората и към цялата природа.

Някой би могъл да каже: „Коя е характерната черта на новото, което иде?“ Ще отговоря само с няколко думи на тоя въпрос. Чрез това по-добре ще се разбере духа, в който работи днес Всемирното Братство;

У новия човек се събужда космичното съзнание, т. е. усетът към общия миров живот, за единството на живота, чувство на братство с всички същества.

За да видим, по кой естествен начин човешкото съзнание идва до новите схващания, можем да проследим развитието на съзнанието в природните царства:

Според окултизма съзнанието в минералното царство е най-обширно, но за това пък е най-смътно, най-неясно; у растението съзнанието е по-стеснено, но пак е неясно. У животното съзнанието е още по-стеснено: то съвсем неясно чувствува живота, който е в индивидите от същия вид. У човека имаме вече самосъзнание: той с него съзнава предимно своя собствен живот. Неговото съзнание е най-ограничено, най-стеснено, но затова пък е най-ясно, най-будно. Значи от минералното . царство насам е станал един процес на стесняване на съзнанието, и същевременно то е ставало все по-будно, все по-ясно. Сега сме в една епоха, когато става обратният процес: човешкото съзнание постепенно се разширява, при което ще се запази неговата будност, яснота. Етапите през които минава съзнанието са: Групово съзнание, индивидуално, колективно и космическо.

Ако внимателно следим в днешната култура всички симптоми, по които да съдим за по-дълбоките процеси, които се извършват в съзнанието на човечеството, ще видим, че днес постепенно се развива едно чувство на единство между народите. Това даже се проявява и външно. Днес виждаме във външния живот все по-голямо сближение на разните народи чрез телеграфи, телефони, аероплани, радио и пр. Все повече изчезват преградите между народите. Например чрез радиото една мисъл, изказана в Лондон, в същия миг става вече достояние на хората в Америка, в Австралия, Африка и пр. Тенденцията към единение, към сближение се забелязва във всички области на живота. Напр. има все по-голямо общение между народите чрез международни съюзи и конгреси и пр. Всички тия неща са само външен израз на това, което дълбоко става и зрее в човешкото съзнание. Всичко това са признаци, които показват, че съзнанието наближава към една нова фаза. Това ще има за последствие разцъфтяване на нови сили и заложби у човека. Човек, който живее само със съзнанието за своя личен живот, все едно че се откъсва от живота на Цялото и тогаз той прилича на лист или клон, откъснат от дървото.

И внимателният наблюдател от всички и най-малки подобни симптоми може вече да съди за характера на новото, което предстои да се роди в недрата на съвременното общество. Ние отиваме към една култура на единство, на братство.

Заедно с разширението на човешкото съзнание, и целият външен живот ще се преобрази коренно, ще се нареди в съгласие с това ново съзнание, понеже винаги външната култура с всички нейни придобивки и форми е само израз на фазата, в която се намира човешкото съзнание в дадена епоха.

Преди всичко, като пряко последствие от развитието на съзнанието ще бъде преставане на всичко това, което е израз на личния живот, на индивидуализирането, на отделеността: войните, експлоатациите от всякакъв вид, месоядството, безмилостното изсичане на горите и пр. Основният закон е: Всяко нарушение на закона на единството между всички същества води към катастрофи, разочарования, страдания от всякакъв вид.

Човекът с пробуденото космично съзнание надраства личния живот. Той не живее вече за себе си, нито за обществото, нито за народа, нито за човечеството, а за Цялото, за Бога! Новият човек надраства всички рамки, които ограничават проявата на Божественото начало в него. Служенето на Цялото, на Бога, включва в себе си благото и на индивида, и на обществото, на народа, на човечеството и на всички.

Христос, Когото можем да наречем глава на Всемирното Братство, говори за тая култура на единство, която иде, и за раждането на това ново съзнание, като казва: „И славата, която Ти ми даде, аз я дадох на тях; за да бъдат едно, както и ние сме едно“ (Ев. от Йоанна, 17, 22.).

***

Именно по тия гореспоменати 4 причини почна в България, към края на 19. век, движението на Всемирното Братство.

Защо това движение почна именно в една славянска страна (България)? — На тоя въпрос ще отговорим в следната глава.

_____________________________________________

1 В ред статии в сп. „Житно зърно“ са изложени редица факти — опити и наблюдения, чрез които днес човек по чисто научен път може да дойде до спиритуализма. Ето някои от тия статии: „Неколко думи за значението на окултната биология“, сп. „Житно зърно“, г. II. кн. 5—6, 1925. „Уводни думи към окултната биология“, пак там, г. II. кн. 7—8, 1925. „Уводни думи към окултната биология. Нови насоки на биологията“, пак там, г. III., кн. 3—6, 1926. „Окултна биология", пак там, г. III., кн. 9 — 10, 1927. „Нови веяния в биологията", г. VI, кн. 1, 1931. „Изследванията на Гурвич и на учениците му“, г. III., кн. 4—5, 1926; г. V., кн. 3, 1929. „Разумност в природата и човека", г. IV., кн. 1—2, 1928. „Изследванията на Де Роша върху човешкото естество“, г. V., кн. 7—8, 1930. „Радиация на организмите“, г. V., кн. 7—8, 1930.

2 Ф. Попова, ученичка в Шуменската девическа гимназия, пише следното писмо до сп. „Ученическа мисъл" (год. I., кн. 5. от май 1919 г.):

„Не мога да не се засмея, като си припомня оня час по етика, когато госпожица преподавателката поиска нашето мнение върху песимизма и всички ученички почти едногласно се съгласиха с Шопенхауера. То беше цяла комедия, уверявам ви. И смешното беше там, че признанието за безсмислието на живота се изтръгна из устата на 40 ученички деца почти още. Но в това признание имаме все пак горчивата истина. За мене поне то беше така. Не рядко съм мислила по тоя въпрос. Не веднъж аз търсех целта на живота си и при все това нищо не намерих. Впрочем, не! Намерих, че трябва да живея, за да се усъвършенствувам, да направя малко по-щастливи ония, които ме заобикалят, да се проникна най-после от една поне частица от всемирната мъдрост и т. н., и какво ли не щете! Въпросът беше привидно решен: ще прогресирам, за да помогна на развитието на цялото общество. Е добре, но ето че изпъква и друг въпрос: защо е пък това развитие на всички, каква цел има то и кому е нужно? На това не можах да си отговоря. Баща ми изчерпи всичката си мъдрост и не можа да ме удовлетвори. Аз къде не се лутах, къде не ходих но все напразно. И наистина не намирате ли, че това, което става днес, ще става и утре. и по — после, и векове? Не намирате ли, че ние сами по себе си сме нищожества, които живеят и умират, без да знаят, защо е всичко това. Защо е това нескончаемо вървене на машината — вселена, какво се цели, какво най-после ще излезе?"

Тия думи, казани от една ученичка в пълния разцвет на своите сили, ясно илюстрират голямата вътрешна криза, оная трагедия, която преживява душата на съвременния човек.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...