Jump to content

Recommended Posts

ГРЕДАТА

Извадете тази греда, т.е. частната собственост, от окото си. Христос казва: “Извадете от вашето око тази собственост, за да се оправи светът.” Тогава малките спънки, малките сламчици ще изчезнат.

Кое е новото, което се очаква? Какво носи Новият живот, какви блага носи той? Той превръща гъсеницата в пеперуда; освобождава човека от идеята за частната собственост. В Божественото право няма никаква собственост.

Който разбира Любовта, порядъка и смисъла на нещата, дохожда до такова разширение, че всичко в света счита за свое, а всичко свое – за притежание на Бога.

У ч и т е л я

На 18 май 1919 г. Учителя държа една важна беседа – Гредата. В нея Той разгледа следния стих: “Извади първо гредата от своето око и тогава щеш чисто виде, за да извадиш сламчицата от братовото си око” (Евангелие от Матей 7: 5).

Учителя казва:

Ако има нещо, което спъва нашия Живот, то е учението за собствеността. Греда в окото си има този човек, на когото окото е съсредоточено във физическия свят, потънал е съвършено в материята. Христос казва: “Извади гредата от своето око, а греда са ревността, подозрението, омразата, алчността, завистта и прочее. На всички тези чувства основата е желанието за частна собственост. Гредата – това е частната собственост. Ако ме попитат кога ще се оправи светът, ще отговоря: когато се извади тази греда от окото ви. А кога ще се извади тази греда? Когато се възцари Любовта.

Човек има право да обработва земята, но не да я обсебва. Това изисква Бог от нас. Това изисква Любовта.

Частната собственост е едно зло.

Ако обичаме братята и сестрите си, можем да разполагаме с това, което те имат. Ако не ги обичаме, явява се законът за частната собственост. Частната собственост е дошла, когато Любовта е престанала да действа.

Христос казва: “Който намери частната собственост, ще изгуби себе си, живота си, а който изгуби частната собственост, ще придобие живота си.” Който е напуснал учението за частната собственост, той се приближава към Вечното начало и към бъдещата култура, а който вярва в частната собственост, той се отдалечава от Вечното начало.

Учителя казва:

Нищо не считай за свое.

Реално е само това, което не може да се отнеме. Нещо, което всеки може да отнеме, не е реално. Едничката собственост значи на човека са неговият Дух, душа, ум, сърце и тяло. Човек има тяло, което ще остане, след като умре. Сегашното тяло е временно, чуждо.

Когато проявиш известни дарби, когато имаш известно постижение, не считай, че ти си ги постигнал, понеже хиляди същества са ти помагали, за да ги постигнеш. Ти дължиш безкрайно много на цялата Разумна Природа за всичко, което имаш и което проявяваш. Всичко дължиш на Великото Разумно начало. Това е мистичната вътрешна страна на смирението.

Който търси своята слава, ще бъде роб на условията. Който търси Божията слава, ще бъде свободен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...