Jump to content

Символите, които са издълбани на скалата до Изворът


Hristo Vatev

Символите, които са издълбани на скалата до Изворът - "Ръцете, които дават"

Приятели, нека обясним какво означават тези символи.

From the category:

Други

· 327 images
  • 327 images
  • 36 image comments

Photo Information


Recommended Comments

Ето какво казва Методи Константинов в своите спомени. Цитатът е от поредицата "Изгрева", том 4, глава "Котвата", страница 373:

 

„На Рила, на 7-те езера, при извора „Ръцете, които дават", бе издълбана такава котва на една скала. От другата страна на скалата бе издълбан надпис. А до него издълбани няколко символични знака. Кръгът е символ на слънцето - символизира Божествения свят. Знакът с кръга и хоризонталната линия е символ на духовния свят, а двата радиуса на кръга са символ на човешкия дух и на човешката душа. Третата фигура е кръг с два диаметъра, перпендикулярни един на друг, очертали кръст на кръга. Това е емблема на земята. От другата страна има втора редица със знаци. Първият знак е триъгълник, който означава трите измерения на личността с трите катета, които символизират чувствата, мислите и действията. Вторият знак е квадрат. Той символизира четвъртото измерение. Третият знак означава разчупения кръг и символизира безкрайността, т.е. слизането на живота от Невидимия във видимия свят. Тези знаци, това са символи, които дават указание за една Космогония на един свят, който действително се строи и съгражда.

 

Тук, на тази чешма, Учителят каза: „Тази чешма ще съществува 200 години". Това означава, че Той я прави за 200 години. Може би това е златният период, в който българският народ ще кредитира другите народи. След туй може би, както Той бе казал не еднократно, този кредит ще мине в руския народ, който ще разработи тази голяма култура, защото това Учение действително изисква по-голяма територия, пространство, повече духовни простори и повече хора.

 

Всяка култура, която се развива, има своя смисъл.”

Link to comment

Здравейте и благпдаря за информацията. Бих се радвал ако някой може да обясни значението на символите между  кръговете от една страна и триъгълника, квадрата и разчупения кръг от друга. В горното тълкувание на Методи Константинов това липсва. Предварително благодаря.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...