Jump to content

74. ГИМНАЗИСТ


Recommended Posts

74. ГИМНАЗИСТ

ВК: И Учителят те посъветва да учиш, да следваш. ПГ: И Учителят ме посъветва да уча, да следвам. И аз като си отидох, оттам потеглих, хайде пак върнах се, и за един ден, ама просто се радвах, че ще уча, щото аз съжалявах много, че не съм учил, баща ми не ме е пратил повече да уча. Тогава вече нямах баща -през 1916 год. баща ми го уби една кобила, ритна го и го уби. А братята ми пък пет пари не дават за мене.

Върнах се и първо отидох на общината, рекох на секретар-бирника: "Слушай, няма да ставам поп." -„Що, бе? Ще те издържаме, има в бюджета суми гласувани." Отидох и при касиера на кооперацията, и на него казах: „Няма да ставам поп." - „А бе, виж Водица колко е голямо, има хиляда къщи, ти тука ще бъдеш добре." Отказах, като не му казах идеята си.

Тогава вече отидох в Посабина, при чичо ми Рали, дето и двор ще ми дадат, и ще ме оженят, и аз стотинка няма да плащам. Рекох: „Чичо, няма да ставам поп. Вие ми обещахте да ми давате пари, рекох, да свърша гимназия, аз ще продължа образованието си," - „А бе, будала, къде ще намериш ти да ти направят къща?" И есенно време ми обещаха, по един шиник жито ще ми дава всяка къща. Значи, условия материални най-хубави. „Не, по никой начин. Аз ще отивам да следвам, няма да използвам тези условия." - „Бабо, я дай чантата." Тя я даде и той я отвори, извади 500 лева и ми ги даде. „Ето ти 500 лева. Аз ще ти давам пари, когато можеш, ще ми ги върнеш." А пък синът му Митю е кръчмар. „Хайде сега да отидем при бати ти Митю, да направим полица и аз да я подпиша, че някога ще ми ги върнеш." И отидохме, бати Митю направи полицата, аз я подписах. „Ха да отидем сега у дома да обядваме"- у чичо ми, на баща ми брат. И богат, заможен човек. Обядвахме там. „Бабо, я дай една по-голяма торба, напълни я с боб, дай един самун хляб сега" - ама хлябове такива, големи. „Ето, даваме ти и боб да си вариш, да вървиш в Попово."

Имах пък един познат, който беше кум на чичо, кръщавал го, казва се Колю Ралев. Колю беше писар на общината. Бяха го взели войник, ходил войник и се върнал. И отидох при Колю в Попово. И той се беше записал да си продължи образованието. Пък той беше писар, преди да отиде войник. А писарите пишат много красиво. И сега, като се връща, има много красив почерк и директорът на гимназията, Георги Трифонов се казва - „Колю Ралев да дойде!" Нямаше едно време пишущи машини и кога трябва да прати вест до Министерството - Колю Ралев да го напише.

Колю беше много близък с директора и всяка вечер с него пиеха и ядяха. Колю обичаше много да пие ракия, пък и пушеше. Иде у дома, щото ние сме роднина, тъй. Казал на директора: „Г-н Трифонов, може ли възрастен човек да стане ученик?" - „Колкото и стар да бъде, щом иска да се учи, Поповската гимназия не връща човек, който иска да учи. Да дойде!" И наредихме това. Отидохме, Колю не ме остави, веднага събра за четвърти клас учебници и ме учи. Той е бил силен ученик, математик. Няма задача от IV, V, VI, VII, VIII клас, която да не може да реши.

Аз се записах в тази гимназия и завърших. Всички учители ми викаха „бати Пеню". И учениците ми викаха „бати Пеню". Имаше и мъжка паралелка, имаше и смесена. Мен ме туриха в смесената паралелка. Руски език като ни предаваха - една рускиня ни беше учителка, - момчетата, понеже сме големи, имаха си любовници-ученички, насядваха на чина момче-момиче, момче-момиче и си приказваха и не слушаха. А рускинята, която ни предаваше по руски, беше много добра. Казваше: „Ученици!", по руски малко. Тя в Разград била учителка, знае на български да приказва, ама някъде личи, че е чужденка. Квартирата, където живеех, беше на сватови ми - на свата ни Ради.

ВК: Тия 500 лева, които ти дадоха, за колко време ти стигнаха? За една година? ПГ: Аз не харчех много, защото съботен ден си отивах у дома. У дома имахме за ядене много. Ама пари не ми даваха. ВК: Ти там свърши гимназия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...