Jump to content

15. СОЦИАЛИСТИ И КОМУНИСТИ В ПРИЛОЖЕНИЕТО СА ПО-ГОЛЕМИ ИДЕАЛИСТИ ОТ ДУХОВНИТЕ ХОРА


Recommended Posts

15. СОЦИАЛИСТИ И КОМУНИСТИ В ПРИЛОЖЕНИЕТО СА ПО-ГОЛЕМИ ИДЕАЛИСТИ ОТ ДУХОВНИТЕ ХОРА

ПРОСТРИ РЪКАТА СИ Беседа от Учителя ,държана на 31 дек. 1922 г. - В: Живият Господ . София. 1948.с. 248-24 9

„Каквото има в духовния свят, точно това трябва да се приложи и на земята. Мойсей, като видя модела на скинията, направи я точно такава, каквато му показаха. И като питате, какъв е духовният и Божественият живот, казвам: Ще отидете горе и ще ги видите. Какво трябва да бъде Братството? - Като знаеш методите, как да се живее, не остава нищо друго, освен да ги приложиш. Всички идеи, които се разпространяват между хората, са добри, но нямат методи за приложението им в обществения живот.

Прилагането на новите идеи има място в новата възвишена култура. Следователно, не мислете, че духовният свят е нещо отвлечено. Според мене, най-великото , най-реалното в света, това е духовният живот . Ние сме сенки на този живот. Даже и най-крайните материалисти ,като комунисти , социалисти , в приложението са по-големи идеалисти от духовните хора .

Днешният свят се е обърнал с главата надолу. Например, онези, които на теория са духовни, в практическия си живот са материалисти. Обаче, ние се радваме на идеалното, чистото, възвишеното. Няма защо да спорите, дали някой вярва, или не. За нас въпросът е поставен другояче. Някой казва: Важно е, дали човек вярва в Бога, или не. Това са относителни неща. И онзи, който не вярва, и онзи, който вярва, нямат първата дума в себе си. И който се моли по три пъти на ден, и който не се моли, и те нямат първата дума в себе си. Единият е честен и казва: Аз съм се отчаял вече, не вярвам в нищо. Другият казва: Аз вярвам. Обаче, религиозните хора трябва да си признаят, че не познават Бога.

Казано е: „Това е живот вечен, да познаем Тебе, Единнаго, Истиннаго Бога и Христа, Когото си проводил." Вечният живот трябва да има резултат. След това казвате, че истината се заключава в това, да познаете Бога. Познаваш ли Го? Имаш ли вечен живот? Всеки трябва да носи вечния живот в себе си. Този живот не се основава на принципа на щастието, но на принципа на висшата разумност."

ПОУЧАВАШЕ ГИ. Беседа от Учителя , държана на 7 януари 1923 г. - В: Поучаваше ги . Беседи от Учителя .София. 1948. с. 18,19

„И отвори устата си, та ги поучаваше." - На какво? - На блаженствата. Блажен е онзи , у когото е пробудено Божественото съзнание . Той трябва да работи. Божественото съзнание е пробудено във всички крайни течения - в анархистите , в комунистите . То е пробудено и в духовните хора, и в учените, и във вегетарианците. И анархистите, и комунистите имат хубави идеи. Някои не ги обичат, но те не са опасни. Те искат свобода и се борят против злото в света.

Днес Христос се обръща към хората с крайните идеи и им казва: Елате при мене. Чрез вас ще дойде Царството Божие на земята. Онези, които от хиляди години са ръкоположени, сега са безверници. Те са жестоки в отношенията си. Те са званите на времето. За тях говори Христос в една от притчите си. Онези, които бяха поканени на трапезата, се отказаха да дойдат. Тогава Господарят каза на слугите си: „Излезте на улицата и когото срещнете, поканете на трапезата." И дойдоха слепи, сакати, клосни и ядоха и пиха. Ще кажете, че хулим църквата. - Това не е верно. Ние не можем да хулим църквата, защото тя не е още на земята."

„Една е истинската църква , една за всички народи.Тя е вътре в човека , духовна църква е тя - идеал за всички хора . Аз я наричам Божествена църква . Тя носи ред и порядък за всички хора, за всички общества и народи. Тя носи братство и равенство, еднакво за всички: за богати и бедни, за учени и прости, за силни и слаби. Пред Закона на Бога всички са равни. Щом е така, силният, умният, чистият, добрият трябва да посвети живота си на своите слаби братя. Само така могат да се повдигнат обществата и народите. Това донесе Христос в света.

Тъй както съвременното общество се развива, то върви към разлагане. Какво може да се очаква от едно общество, дето мъжът използува жена си, и жената- мъжа; децата използуват родителите си; братът използува брата си, и приятелят - своя приятел? Така не може да се живее! Три неща могат да спасят света : Истината в човешката душа ; тя ще внесе онази свобода, която ще освободи хората от всички слабости и пороци. Мъдростта в човешките умове : тя ще внесе онази светлина, която ще помогне за изучаване на природните закони. Любовта в човешките сърца : тя ще внесе онази чистота, при която силите на човека се развиват, и той може да реализира своите благородни желания."

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...