Jump to content

83. Д-Р ИВАН ЖЕКОВ


Recommended Posts

83. Д-Р ИВАН ЖЕКОВ

Елена Андреева: Д-р Жеков и Йорданка Жекова, те са родственици на Учителя, но в кумство. Родителите на Жеков са кръщавали семейството на дядо поп. Едно време така беше. Това беше родство духовно и кръстник, кума и кръстници се смятаха свързани. И да речем по Заговезни ще отидат да ги посетят, на Великден ще им занесат нещо. Това беше такъв обичай, който имаше в онова време. И те са били така свързани и когато Учителят живял във Варна и дядо поп във Варна естествено те като кумци са общували помежду си и когато Учителят се качи на Изгрева -1926 год. сам, само д-р Жеков отиде в кухничката първата година, там живееше и Учителят не беше сам. Ами така двамата бяха там, защото нямаше никой друг на Изгрева. И брат Жеков остана. Даже Йорданка не беше дошла още от Варна. Тя по-късно дойде и те си купиха местата там и си направиха къщичка, и останаха да живеят постоянно. Йорданка дежуреше в кухнята редовно, в Мърчаево тя готви и понеже така много пъти е готвила, вече беше се опекла като майсторка. А пък д-р Жеков, като лекар винаги се грижеше за хигиената по съборите, за Изгрева хигиената, така изпълнявал е тези задължения, защото той макар и ветеринарен лекар, но все пак за хигиената се грижеше. Той прекара по едно време някакво психическо натоварване и се затвори в стаята си, и никъде не излизаше, но после се оправи, излезе. И двамата бяха медиумични, но да ви кажа, за медиумите имаше една опасност, те не различаваха кой говори чрез тях. И затуй всеки един медиум много трябва да се пази, нали, да знае, да познава кой му говори. Сега ако не го познава и няма това знание Учителят е казал интуитивно да се пита, вътрешно да се обърне към интуицията, защото доста грешки са ставали. Питат медиум някои да се оженят, оженят се пък после не могат да живеят и т.н. Ставали са такива неща. Но то не е било от лошо желание, от невежество.

Добри хора бяха, той беше така във физиката по-злъчен, така за брат Жеков.

Вергилий Кръстев: Сега тук един друг въпрос. Сега от кои години го познаваш? Той откога влиза в Братството? Нещо спомняш ли си за него?

Е.А.: Помня първата година - 1926 на първия събор в София. Първият път той дойде сам. Мисля, че после дойде и жена му, но понеже за Учителя, направиха веднага след събора стая за Него, той остана при Учителя. През цялото време, цялата зима. А жена му остана в Търново, той остана при Учителя.

В.К.: И къде спеше?

Е.А.: Спеше в кухнята на първата стаичка. Не на приемната. Учителят беше в приемната. Учителят беше в приемната, а той в килерчето спеше. Е помагаше. Той в това отношение направи един жест. А бе Учителя как ще Го оставят самичък. Не е редно, а той е свободен, пенсионер. Може да остава и те са после в някакви далечни връзки с Учителя, такива роднински. Не по кръв, а по кръстници. По тая връзка знам че са били. Д-р Жеков беше скептик. Той и Учителя Го мереше.

В.К.: Така ли?

Е.А.: Той и за Учителя по едно време така малко беше скептик.

В.К.: Значи помня, че са ми разказвали, че по едно време са го обсебили духове, други са ми казвали и Учителя ги карал молитви да правят, за да ги освободят.

Е.А.: Ами може да ги е карал.

В.К.: Значи мереше Учителя.

Е.А.: Да, и Учителя измерваше. Е, съществата, които са в него. Защото той си направи една стаичка, там където е сега къщата на Савата. В тази стаичка всичко беше направил в черно. Черни тапети, черно всичко.

В.К.: Е, защо?

Е.А.: Защото духовете го накараха, влезе под влияние на духовете. И после те се съдиха с този Епитропов и като се съдиха Епитропов спечели делото.

В.К.: За какво се съдиха, за имот, за един-два метра?

Е.А.: За един таван, за една стая, която отиваше в мястото на Епитропов, гдето той се затвори там с духовете. Те му го разрушиха него. Може би то беше и по нареждане на други, защото беше много така изпаднал в едно много отрицателно, даже беше казал, че ще вдига бесилки на Изгрева.

В.К.: Той същия?

Е.А.: Да.

В.К.: Духовете чрез него.

Е.А.: Да.

В.К.: Но кога след като си замина Учителя, или преди това?

Е.А.: А-а, преди, още в началните години. Щото той не одобряваше поведението на някои хора, нали и като не го одобряваше... Учителят оставяше във всеки да изживее себе си. Той не разбираше това, че Учителят оставя да се научат, а не да бъде насилие. И това не можаха много приятели да разберат.

В.К.: Значи така. Значи скептик и с неговата мензура иска да измери Учителя.

Е.А.: Но когато те се сдобриха с Епитропов, щото когато разваляха къщата на Жеков, тази, таванчето, аз плаках, защото викам: „ Бе братя, може ли Братство да се руши и да се прави това нещо!" Сега, а пък то било допуснато, защото то е било отрицателно нещо. И Учителят го е допуснал. И след това когато той се оправи, идва Учителя при нас стенографките и казва: „Елате за обяд, защото те се примириха!" Смятай.

В.К.: Значи те се примириха. Епитропов и той.

Е.А.: Епитропов и той. Смятай колко Му е тежало. За да дойде на нас да каже и да присъствуваме на обяд.

В.К.: Но след като разрушиха тавана.

Е.А.: След като разрушиха тавана.

В.К.: И той не можеше да си прави там сеансите. Да, да. Духовете май са излезли от него.

Е.А.: Изглежда, да. Тъй че освободен е от духовете. И тогава, то беше по-късно. Значително по-късно.

В.К.: Елате, че те се примириха.

Е.А.: Дойде да ни покани и нас на тържество, за Него беше тържество, че двама братя които били скарани са се примирили. Виж какво отношение има Той към нещата. Това е отношение на Учител, а не отношение на човек.

В.К.: Кой ми разказваше че в първите години когато са тръгнали да правят комуни нали и на Изгрева няма никой, Учителя изпратил и казал: „Викнете казал Жеков, да дойде". Няма с кого да обядва.

Е.А.: Да.

В.К.: Изпразнили са Школата.

Е.А.: Е, толкова. Те младите братя, които бяха още първата година отидоха и ако ние сме слезли в града, нямаше кой да бъде на обед с Учителя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...