Jump to content

ОТЗИВИ ВЕСТИ И КНИГОПИС


Recommended Posts

ОТЗИВИ, ВЕСТИ И КНИГОПИС

Първият конгрес на окултистите в Полша

На 6, 7 и 8 дек. м.г. в Познан се състоя първият конгрес на окултистите в Полша с около 200 делегати и гости. Четоха се следните реферати:

1. Огнища на езотеричното знание в Полша и чужбина, от Елена Витковска - Краков.

2. Мистицизмът като път на постижение - по св. Ян Кжижовски - от Тадеуш Павлцки - Познан.

3. История на астрологията от Пренгел - Бидгошг.

4. Спиритизмът и полският спиритуализъм (месианизъм) от Йосиф Хобот (Висла) - най-интересният реферат, със сведения и цитати из полските поети и мислители: Товянски, Мицкевич, Красински, Словацки, Трентовски, Тежковски.

5. Синтеза на езотеричните науки от Ян Хадина, ред. на „Лотос" - Краков.

6. България като духовно огнище в миналото и днес, в който е даден очерк на богомилството и учението на Всемирното Братство, както и практическите методи - излети, паневритмия, музика и пр. в школата на Учителя. Това възбуди голям интерес у всички.

Случай на прераждане в Полша

Италианският вестник „Куриере дела сера" от 9 декември пише:

Една случка стана причина да обърне внимание на полския печат върху проблема на прераждането. Това се случи напоследък в Гдиня (Полша), дето отишла на гости у свои роднини една млада мома на име Елиза Вирниц. Заедно с тях усетила едни стари гробища, близо до града.Пред един надгробен камък тя се спряла внезапно и почнала да вика: „Ето моят гроб!" И паднала в несвяст на земята. Като дошла на себе си разказала, че преди много години тя е живяла в село близо до гробищата като жена на един рибар, от който имала три деца. Мъж ù починал веднъж през време на една буря в морето. След известно време починала и тя. Тя казала още, че църквата на това село била изгорена при едно нашествие на чужди войници. При проверката това действително било станало през време на 30-годишната война. Младата мома си казала името от миналото прераждане. Надписът върху надгробния камък бил малко поизтрит и макар мъчно да се прочитал, доколкото можел да се чете, наподобявал на посоченото от нея име. Важно е обстоятелството, че до тогаз момата никога не е била в тая местност и на тия гробища.

Редакцията доставя книгите:

ЛИЦА И ДУШИ -

с физиогномични портрети от ГЕОРГИ РАДЕВ срещу ЗО лева.

„ЛЕКУВАНЕ ЧРЕЗ ЦВЕТНИТЕ ЛЪЧИ"

От А. ОСБОРН ЙИВС срещу 20 лева.

Продължава подписката за записване абонати за ЕДИНАДЕСЕТАТА годишнина на сп. „ЖИТНО ЗЪРНО", която почна през Януари 1937 г.

Абонаментът остава и за XI-та годишнина пак същия – минималния за този род списания - 80 лв.

Редакционният комитет на сп. .Житно Зърно" ще направи всичко възможно и през единадесетата годишнина за още по-голямото подобрение на списанието. Това ще може да се постигне по-добре, при навременното и редовно заплащане на абонамента от страна на нашите абонати.

Вярно на своя път, „Житно Зърно" ще работи и занапред за духовното издигане на човека. Само духовната култура е в състояние да донесе истински блага и да издигне всеки народ и всеки човек.

Ние вярваме, че и за напред .Житно Зърно" ще бъде прието така радушно, както досега. Вярваме, че нашите абонати ще работят много по-усърдно за разпространението му, отколкото досега.

Нека „Житно Зърно" стане насъщна нужда за всеки дом!

Всичко се изпраща на адрес: „ЖИТНО 3ЪРНО”

Пощенска кутия № 270 - София.

Суми се пращат чрез пощ. чекова сметка № 1597

Всяка изпратена сума трябва да бъде придружавана с писмо. Частни лица нямат нищо общо с списанието.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...