Jump to content

РЪЦЕТЕ НА ВИКИ БАУМ И СИНКЛЕР ЛУЙС


Recommended Posts

РЪЦЕТЕ НА ВИКИ БАУМ И СИНКЛЕР ЛЮИС

Ръката на Вики Баум

GZ_11_2_1.JPG

Една о най-знаменитите съвременни писателки-романистки. Тя разглеждат удачно и с жар политически и социални теми. Родена на 24. I. 1888 г. в Берлин в едно музикално семейство, самата тя е също много музикална. Освен към музиката, тя е живяла винаги с мисълта да стане писателка. Омъжва се млада за писател, когото напуща. После се омъжва за диригент на оркестър. Загубили състоянието си през време на германската инфлация, Вики Баум се отдава изцяло на писателството, не напущайки своя дом и като грижлива и любвеобилна майка се грижи за своите две деца. Нейните романи, някои от които ù създават всесветовна слава, заслужават да бъдат отбелязани Тя почва с „Танците на Ина Рафлай (1921)", после се редят „Свят без грехове (1922)" „Але джуджето 1924)". „Студентката по химия Елена Вилфюр (1929), „Хора в хотела (1929)", .Случка в Ловинкел (1930)" и др.

Волята на В. Баум, нейната голяма амбиция и желание за творчество е изписана в цялото ù лице, в носа, погледа, брадата. На ръка ù е изразено това в кръста на Юпитеровия хълм, който най-често изразява амбиция с добър успех и край. Хармоничните линии на ръцете и правилните черти на лицето, говорят по-вече за широтата на характера ù, както и за способността да се вглъбява в проблемите на живота. Проницателният и мек поглед изявява благородството на душата ù. Двете напречни линии на ръба на Меркуриевия хълм, сведочат за нейните два брака, а перпендикулярните към тях 2 линийки - за двете ù деца.

Вики Баум - един образ на пълно, хармонично развита жена, жени и майки от род най-необходим на земята.

Ръката на Синклер Люис

GZ_11_2_2.JPG

Роден на 7. II. 1885 г. в Минесота - С. А. Щати, Синклер Люис става един от най-знаменитите писатели на днешното време. През 1930 г. получава Нобеловата премия по литература. Започва със свежи авантюристични романи: „Нашият господин Рин" (1914) (отчасти автобиографичен), „Ястребов полет" (1915), „Работата" (1917), „Главна улица" (1920), „Баббит" [1922). Шедьовърът му е лекарският роман „Arrowsmith" (1925) - това е една студия върху американския университетски живот и конфликтът между търговския дух и чистата научност. Следват романите му: „Elmer Gantry" (1927), „Американец в Европа" (1929), „Ана Вайкерс (1933) и др. Цялото му писателско дело е пропито с тънка проницателна наблюдателност, голям реализъм и вещо познаване живота на средния американец. Картините му са слабо карикатурни. С. Люис е най-големия представител на сатиричния реализъм, поставен, обаче, върху идеалистична основа.

Вгледайте се в това лице и вие ще прочетете в него, големия, но благородния сатирик. Очите те пронизват със своята наблюдателност. Тази негова голяма наблюдателност е изразена и на ръката му в Х-видния кръст на Аполоновата издигнатина.

През последните години С. Люис беше се отдал силно на политиката. Вероятно това ще да е било една гротеска на неговия живот. - Досега не му е вървяло в политиката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...