Jump to content

134. ХУДОЖНИЦИТЕ НА ИЗГРЕВА


Recommended Posts

134. ХУДОЖНИЦИТЕ НА ИЗГРЕВА

Вергилий Кръстев: На Изгрева има много художници. Рисувал го е Борис Георгиев през 1923 год.

Елена Андреева: Той Учителя рисува, да. И този портрет е при мене даже. Да, тука е при мене, в стаята, защото когато си замина Учителя и когато откупвахме вещите, аз откупих портретите на Учителя.

В.К.: Откупихте ги и какво ви струва?

Е.А.: Вижте, ние ги откупихме с братски пари. Аз не съм дала лични пари, братски пари бяха, но понеже аз тогава бях в тая работа ангажирана и нищо не откупих като дрехи, други, но откупих само тези портретите, защото исках да ги съхраня най-хубаво. И затуй сега те не са при мене, само на Борис Георгиев е при мене.

В.К.: Кога и колко време е позирал на Борис Георгиев?

Е.А.: На Борис Георгиев е позирал известно време и на Цветана Щилянова също е позирал. Рисува го още и Преслав Кършовски, друг един брат. Преслав Кършовски, да. Та и трите портрета бяха при мене. Неговият портрет на Кършовски беше и той при мене, но сега е при една художничка за реставрация.

В.К.: Портретът на Учителя рисуван от Щилянова, кой е?

Е.А.: Портретът светлия, който е с кърпата, да. Той е така най-близък до Учителя. А пък Неделчо, преди да замине Учителя една година в печатницата направи клишета много, прекопира портретите на Учителя, но тези двата, на Цветана Щилянова и на Борис Георгиев. И Учителят преди да си замине известно време раздаде на много приятели портретите си. Тогава даде и на нас стенографките двата портрета, които бяха репродукция и на доста много хора.

В.К.: Художничката Цветана Гатева Симеонова на кого е съпруга? Има две Цветани и все бъркам.

Е.А.: Цветана Симеонова на Симеон Симеонов е съпруга.

В.К.: Значи има две Цветани - Цветана Щилянова е друга, както и Цветана Гатева - по мъж Симеонова.

Е.А.: Да, да друга е. Цветана Щилянова, тя се омъжи много по-късно след Учителя. А пък Цветана Симеонова и Симеонов дойдоха в братството към 1920 год. и те бяха от самото начало.

В.К.: Какво е рисувала?

Е.А.: Има скици много от нея, има и портрет един, който аз съм го дала при един друг брат да го съхранява. Ще ти го кажа на ухо да не се записва.

В.К.: Има ли наследници?

Е.А.: Има наследници, дъщеря има. Казва се Елисавета.

В.К.: А дали ги съхранява?

Е.А.: Не мога да ти кажа. Аз ходих от нея да искам една картина, която за съжаление е унищожена. Учителят беше дал на Цветана Гатева, картините, когато описвахме нещата ги дадох на някои хора да ги съхраняват нали. Някои бяха оценени, някои не бяха оценени. Портретите бяха оценени, но картините знам, че не са. Имаше една картина на съвършения човек. Учителят беше дал по Негови наставления да се рисува. Тя стоеше в горната стая на Учителя. Когато съм чистила всякога съм я виждала, но нали не мога да запомня всичко, така имаше много символи по нея. Рисува я Цветана Симеонова по Учителя, по Негова поръка. И Учителят имаше няколко картини, които Цветана ги беше рисувала. Но те не са ги запазили. Когато ни взеха салона, картините, сега моя грешка може да е това, аз ги дадох на художниците които са ги рисували, като смятах, че те най-добре ще ги съхранят. Цветана Симеонова не е могла да ги запази. Тя тогава, не знам защо, дъщеря й нямаше отношение към тия работи. На Влаевски дадох, той беше рисувал, имахме две картини, Архангел Михаил, които стоеха от двете страни на голямата врата на входа в салона.

В.К.: По поръчка на Учителя?

Е.А.: Не знам, с Негово съгласие стоеха в салона. От Цветана Симеонова имаше една картина с така едни кръгове.

В.К.: Цветана Щилянова е рисувала портрет на Христа, като е премахнала перчема му.

Е.А.: Вижте какво, той е един портрет, за който Учителят каза, че най-прилича на Христа. Но само, че тука косата му беше, падаше по лицето и тя го дигна. Аз го имам този портрет на Христос и Цветана беше рисувала няколко картини по поръка на Учителя.

В.К.: На каква тема?

Е.А.: Едната беше символна пак и тя е нарисувала, но аз имам едно копие от нея. Трябва да го дам някъде да се съхранява, защото нали така простосмъртни сме. Имам едно копие, аз го имам, тука е даже. А от другите нямам копие. Сега трябва да попитам някои от художниците, които да си спомнят, повече, които знаят за тия картини как са рисувани и какви са символите, които Учителят е дал. Имаше мисля една „Рог на изобилието", после имаше картини в стаята на Учителя. Вие знаете ли ги тях? Те са у Невена Неделчева, можете да отидете тя да ви ги покаже, ако са у нея.

В.К.: Разказваха ми, че е имало един художник Герасимов, който е рисувал ръцете на Учителя, на смъртното Му ложе.

Е.А.: След като си замина Учителя аз помолих брат Шаров навремето да отиде и да помоли, да ги иска тези ръце, тази картина нали, да я откупим. Но той не пожела да я продаде. Казал: „Аз не съм виждал по-красива ръка от тая". И искал да ги запази за себе си. Сега знам той замина за другия свят, знам положително. Брат Шаров е още жив и може да се вземе адреса, той знае къде са живеели, да проверим дали синът не ги е продал. Трябва това да направим.

В.К.: Времето изтече и ние се разминахме с тези хора. А защо?

Е.А.: Такова бе времето брат, не можеш да го спреш.

В.К.: Шаров рисуваше ли?

Е.А.: Да, художник. Той има хубави портрети, хубави неща. Той рисувал и Учителя. Скици има на Учителя. Пази ги дъщеря му сега.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...