Jump to content

148. ПАНЕВРИТМИЯ НА РИЛА


Recommended Posts

148. ПАНЕВРИТМИЯ НА РИЛА

Вергилий Кръстев: Тука тия снимки от Паневритмията са на почти всички езера. Кога и по какъв повод играехте на първото, второто, третото, четвъртото и петото езера?

Елена Андреева: Ставаше непосредствено по идея на братята и сестрите или най-често на Учителя. Питаха го сутрин, къде ще играем?

В.К.: Сега искам да Ви покажа един снимки от първото езеро. Вие кога слизахте на първото езеро? Там имало ли е Паневритмия?

Е.А.: Имало е. Там сме слизали за Паневритмия, слизали сме за дърва. Имаше много изсъхнали дърва.

В.К.: Ето, тука виждаме едни снимки - носят дърва.

Е.А.: Да, ето и Учителя, и Пампоров. Ние слизахме долу, правихме Паневритмия и след това всички взимахме, щото, ако кажеше Учителя да слезем за дърва всички няма да слязат. А тъй за Паневритмия ще слязат и носеха дърва. Тук например някой носи и цигулка, и дърво, значи е цигулар. Не е ли Мичето Златева? Това е брат Боев, тука се групи, които са слезли вече долу. Кой е сега този с брадата до Учителя? Възрастен, не е Ради. Не го познавам. Значи слизахме на Паневритмия и качвахме дърва. Слизаха братя и предварително да насекат дървата. А след Паневритмията, ние ги изнасяхме горе. Те бяха нужни за кухнята с три казана.

В.К.: Сега тука една друга поредица снимки - от Молитвения връх. Отначало Молитвения връх е бил от другата страна. Кой откри тоя връх? Ами приятелите. Това беше през 1931 год. На върха има един триангулачен знак от военните. Ние ставахме рано. Имахме една свирка, устна свирка, с която ни събуждаха. Най-често ни събуждаше Цеко. Ние ставахме един час преди изгрева. Нали трябваше да се измием и изобщо да се приготвим за върха. Ето на снимката Учителят показва нещо.

Е.А.: Сега тук е Паневритмия на третото езеро. Учителят определяше на кое езеро да се отиде за Паневритмия. Казваше например: „Днес ще отидем за Паневритмия на третото езеро!" Третото езеро беше най-близко. При лошо време правехме Паневритмията на лагера, т.е. на второто езеро, а когато не е тъй хубаво отивахме на третото езеро. Защото сме много хора, а на второто езеро мястото е малко. На третото езеро правим голям кръг. Учителят играеше винаги в средата. И на Изгрева, и на планината винаги играеше в средата. Понякога се вижда, че Той показва едно упражнение, а ние играем друго. Възможно е Той да се е извлякъл, да Го няма, а тялото Му да играе само. Ето вижте колко хубав кръг е тук, голям. Цигуларите свирят, играем Паневритмията и след това се връщаме. Тогава нямахме упражнения от „Лъчите". Така, че играехме без тях. А и „Пентаграма" най-късно бе даден така, че играехме без тях.

Тук има едни снимки при изкачване към езерото на „Чистотата". Пътеката за тази поляна направиха когато се преместихме на този лагер. Тя е трудна пътека, стръмничка и докато толкова хора се придвижват нагоре. Тъй, че полека-полека се изкачвахме на поляната на „Чистотата" за Паневритмия. Това е поляната под „Харамията". Понякога правехме първите шест упражнения, но някога почвахме направо Паневритмия.

Тука има едни снимки с миене на езерото на „Чистотата". След като направим Паневритмията отиваме всички до езерото. Но това е било не винаги. И на петото езеро сме ходили. На петото езеро също сме правили това упраженение. Снимката може да е на „Чистотата", но може да е и на петото езеро. Това е на петото езеро. Ето, вижте височините тук. Няма височини. Това е на петото езеро. Но тази снимка е на „Чистотата" - тук има височини.

Вижте сега защо е. Щото виждаш ли равното горе, а пък тука наредени сме поред. Как ставаше това. Всички се събувахме, навлизахме в езерото всеки си измиваше лицето, ръцете и краката, и после плискахме вода нагоре така към езерото навътре. Беше много приятно в слънчевите и топли дни разбира се. Тогава ставаше. Учителят казваше и формули, които произнасяхме при плискане на водата.

Тука имаме Паневритмия на езерото на „Чистотата". Да, правили сме, ето, да. Това е голямо, хубаво пространство. Много хубаво пространство. След Паневритмия слизахме някога при езерото, но не винаги. А понякога оставахме на склона, на разговор с Учителя. На припек, на разговор с Учителя. Тук имаме няколко снимки, които са на припек на това място. Тук е една снимка на музикантите. Ето Кирил Икономов, Мичето Златева, това е Невена Капитанова - китаристка. Тя беше Невена Ковачева и се омъжи за Капитанов. Значи това е Паневритмия на езерото на „Чистотата". Тук се провеждаха много разговори. Ето например тука останали на припек, на разговор и така снимки са направени.

В.К.: Това е една екскурзия на Рила. Тук е обозначено 1938 год. при езерото „Махабур". Какво представляваше? Вие ли си правихте това изворче?

Е.А.: „Махабур" това е „Бъбрека"? Тука слизат отгоре. Вероятно са били там. Нали сме много хора така и се събират постепенно, после седне Учителя, даже веднъж се връщаме от петото езеро и там срещу четвъртото има много канари. И като бяха напечени от слънцето беше много приятно да седнем. И всички насядахме там и тогава Учителят ни каза: „Ех, всичката тая местност ви я подарявам!" Помня това като го каза. Виж рано сме отишли тогава. Виж колко сняг има още. Тук виждам приятели на екскурзия. Да, групички. Ходеха на екскурзия и малки, и големи групи.

В.К.: Интересно това къде е?

Е.А.: А-а това ли? Това е 1932 год. Знаеш ли, Учителят искаше в 1932 год. Учителят дойде с една малка група на езерата. Преди 22 юли, докато денят расте. Ето виж сега това е Савов, това е Дойнов,

Георги Радев, брат Боев, Лулчев и този е......, а те само братя бяха. И Учителят каза като тръгваше: „Никой няма да дойде докато не му поръчаме!" И те са стояли 20 дни, докато ни пратиха писмо да тръгнем. И просто във водата гизнали. Дъждове валяли и просто така не е могло да видят хубаво време. И когато вече се подобрило времето пратиха хабер и ний тръгнахме една група от София, през Дупница минахме, и помня като стигнахме над Скакавица някои бяха вече уморени, ама ний десетина души по-запалянковците казахме, че ще отидем на лагера. Като пристигнахме казахме: „Ний нищо не искаме, само на огън. Ще поддържаме огъня и край огъня ще изкараме". Добре, ама братята ни отстъпиха леглата и ние спахме, пък те май изкараха край огъня. Те тогава се проявиха кавалерски.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...