Jump to content

XV. ДОКАЗАТЕЛСТВА И ФАКТИ ЗА ПРОМЯНАТА, ПРИМЕР V


Recommended Posts

ПРИМЕР V

         Ето един пример на лекция с предоставено знание от Учителя за живата окултна математика, геометрия отнасящи се към линиите на човешкото лице. Тя е предназначена за онези, които познават физиката, математиката и геометрията. За другите е непонятна. Ето защо тя е преразказана, изхвърлени са много текстове, които са неразбрани, не са включени многобройните чертежи онагледяващи изнесеното от Учителя. Ще ви цитираме много малко от оригинала.

         Фонд 1534, опис 1, архивна единица 292-6 Школна лекция от Младежкия окултен клас „ЛИНИИ НА ЧОВЕШКОТО ЛИЦЕ. ЕДИНИЦАТА-ДОБРОТО".

         Лекцията е отпечатана в томчето „ПЪТ КЪМ ЖИВОТА": Лекции от Учителя на Младежкия окултен клас; Год. X (1930-1931), т.1 - София, 1941, 6 школна лекция от17.Х.1930 год./петък, 5 часа сутринта/под заглавие: „Единица мярка", стр. 75-90.

         Тук срещаме:

         1. Разлики в заглавието.

         2. В оригинала има много фигури, които не са отпечатани, вероятно поради технически причини, т.е. невъзможността да се отпечатат тогава през 1941 год.

         3. Редактирана, преразказана и то много.

„ЛИНИИ НА ЧОВЕШКОТО ЛИЦЕ. ЕДИНИЦАТА-ДОБРОТО"

         „Та всичките твои дарби и способности, които сега имаш, се дължат на една добродетел, която си имал някога, а всичките глупави вярвания, които сега имаш, се дължат на лишението от тази добродетел. За мене човешкото лице е изменение на един квадрат. Когато погледна човешкото лице, аз виждам миналото. Всичките пермутации, които са станали в човека това са геометрически изменения. Там са означени всичките му престъпления и всичките му добродетели. Всичко това човек носи геометрически и математически като числа на себе си. Ама кой знае това? - Умният. Кой не го знае? - Глупавият. Какво трябва да правя? - Ще станеш умен. Как? - Ще напуснеш пътищата на глупостта? - А кои са пътищата на глупостта? - Ти искаш да станеш богат човек физически, това е път на глупостта; искаш да станеш силен човек, това е път на глупостта. Преди всичко стани добродетелен и тогава ставай и богат и силен, всичко ставай. Но изгубиш ли твоята добродетел, всички останали са само нули без никакво съдържание. Ама аз не трябва ли да бъде богат? - Можеш да бъдеш богат, но единица трябва да имаш. Не трябва ли да бъда силен? Единица трябва да имаш. Не трябва ли да бъда щастлив? Единица трябва да имаш. Всяко нещо е на мястото си, само щом имаш единицата. Изгубиш ли единицата, всички други неща не са на мястото."

         (Стр.10-11 в оригинала и стр. 86 в томчето)

         „Сега какво разбрахте? Много нещо разбрахте, но ви е страх да го приложите и аз виждам вашия страх. Оставете сега всичкия ваш еврейски страх. Някой казва: Ако тръгна по този път, ще изгубя всичко. Че ти нищо нямаш. Ама в този път никаква култура, никакво знание няма да добия. Че ти нямаш никакво знание. Няма по-хубаво нещо от това да имаш най-умните хора и най-учените хора на страната си. А пък няма по-голямо нещастие, когато никой не обръща внимание на тебе. Ако идеш при говедата и се оплачеш от твоето нещастие, кое говедо ще обърне внимание на тебе? Или, ако се оплачеш на дърветата, кое ще те чуе? Сега казвам: Вие сте окултни ученици. Не искам да станете едностранчиви. Вие казвате: Няма наука, това е празна работа. Помнете едно: Доброто за вас трябва да бъде на физическото поле един идеал. Дойдете ли до доброто две мнения да нямате. Доброто това е единицата, това е мярка за всяко знание. Като дойде до Божествения свят аз взимам любовта като мярка, която е най-достъпна. Казвам: Там тя е единицата. Имаш ли любовта, всичко имаш. А доброто е плод на любовта. Ако вие държите моята идея, ще опитате резултатите й."

         (Стр.13-14 в оригинала и стр. 89 в томчето)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...