Jump to content

13.ДЕНЯТ НА ПРОЛЕТНОТО И ЕСЕННОТО РАВНОДЕНСТВИЕ


Recommended Posts

ДЕНЯТ НА ПРОЛЕТНОТО И ЕСЕННОТО РАВНОДЕНСТВИЕ

Траекторията на видимото движение на Слънцето, което се върти от запад на изток в същата посока, както и земята, се нарича еклиптика. Върху небесната сфера тя образува кръг, който е наклонен спрямо плоскостта на небесния екватор в две точки. Това са точките на пролетното равноденствие в знака Овен от Зодиака на 22 март и на есенното равноденствие в знака Везни на 22 септември. Движейки се по еклиптиката, за една година Слънцето преминава последователно през 12 съзвездия, които образуват зодиака, по около 30 дни.

 

В дните на равноденствията - пролетно и есенно, Слънцето осветява еднакво двете полукълба на земята и денят е равен на нощта.

 

Денят на пролетното равноденствие е 22 март и се нарича Денят на Пролетта, който е начало на Духовната година на Школата.

 

Денят на есенното равноденствие е 22 септември и се нарича Денят на учебната година на Школата. От 22 септември всяка година Учителят е започвал да държи Своите беседи всяка седмица през есента, зимата и пролетта.

 

Денят на пролетта 22 март е бил празник на Школата като начало на Духовната година. В този ден сутринта е имало беседа и за пръв път започва да се играе Паневритмия след дългата зима, като продължава да се играе до 12 юли - Петровден, който е бил денят на Учителя. След това е следвало почивка от два месеца, през което време Паневритмия се играе на 7-те Рилски езера. Есента Паневритмията започва да се играе след завръщане от Рила до 22 септември, който е бил първият учебен час на Школата. Тя се е играла на поляната на Изгрева от 22 март до 22 септември. Следва почивка от 6 месеца, до новата пролет.

 

По стария стил и Юлиянски календар пролетното равноденствие е било на 9 март до 1916 г. и тогава Учителят го е чествал на тази дата. След като започва да се празнува на 22 март по новия стил, Учителят на този ден при Своето Слово е споменавал често денят 9 март като ден на ревноденствието.

 

Учителят е разглеждал числото девет от гледна точка на Кабалата. Затова по това време Той често говори за 9 март като ден на пролетното равноденствие и за 9 септември като ден на есенното равноденствие. Но след отварянето на Школата през 1922 г. Учителят започва да ги чества така, както

 

са приети по официален път - 22 март и 22 септември.

 

Ето защо тук поместваме Слово на Учителя за деня на равноденствието - 9 март - 22 март 1920 г.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...