Jump to content

4.11. Заблуждение и примамки


Recommended Posts

11. Заблуждение и примамки

Всеки от нас на „Изгрева" преминаваше през "изпити". Така ги наричаше Учителят. Но ние ги приемахме като мъчение и като страдание. Бяхме свикнали да казваме: „Такава е нашата карма." Така по-лесно ги приемахме, защото знаехме, че ние сме ковачите на своята карма, която сме ковали и изковали през миналите векове. По-лесно се възприемаше това обяснение. Та дори се гордеехме с това и се тупахме по гърдите. А когато говорехме за изпити смятахме, че трябва съзнателно да се справим с не една задача. А те бяха многобройни и разнообразни, и една с друга не си приличаха.

 

Бяхме при Учителя. Един брат се оплакваше от своите неудачи. Учителят го спря и каза: „Аз плача не за вашите страдания, а за вашите заблуждения". Ние всички се умълчахме и се заслушахме. Замислихме се. Значи зад страданията ни стоят нашите заблуждения? Значи над страданията стоят нашите заблуждения? Как да ги узнаем? Как да се справим с тях? Учителят прочете мисълта ми и каза: „В духовния свят има много ями и дупки. Те са прикрити и замаскирани от изкусни майстори и има примамка над тях. Подскачаш, да вземеш примамката над тебе и, под тежестта на тялото си, падаш в ямата. Ако минеш по пътя, без да подскочиш към примамката - ще отминеш ямата. Зависи от светлината на вашето съзнание и затова, по кой път сте тръгнали и какво търсите от живота си. Ако вървиш по пътя на ученика, чрез Словото на Учителя ще узнаеш задачата и пътят на твоя живот на земята. Ако се отклониш от пътя заради някоя примамка, ще паднеш в ямата и тогава ще те хване законът на кармата, и оттам няма отърваване. Ще си изплатиш до края."

 

Имах дълги години на земята и видях много примамки, закачени по дърветата на „Изгрева". Видях и онези, които лакомо протягаха ръка към тях. Видях и как се пада в ямата, и какво значи карма. Не бяха малко тези случаи - това бяха живи хора и мъченията и страданията също бяха живи. Тогава разбрах защо Учителят не плачеше за нашите страдания, а плачеше за нашите заблуждения, които ни отклоняваха от пътя на ученика и от Школата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...