Jump to content

17_19 МОЙСЕЙ, ХРИСТОС И НИЕ

Recommended Posts

МОЙСЕЙ, ХРИСТОС И НИЕ

Повечето от съвременните хора живеят по Мойсеевия закон. Време е вече да се приложи Христовото учение, да се живее по закона на Любовта. Мъжът и жената трябва да разрешат този въпрос индивидуално, всеки за себе си, а после всички заедно ще го разрешат за държавата. Тя трябва да се постави на такава висота, на каквато е поставена Божията държава – Царството Божие. В държавата трябва да цари абсолютна Истина и Правда, за да могат всички нейни поданици да бъдат равноправни. Всеки гражданин трябва да има свобода да прояви способностите и дарбите, които Бог е вложил в него. Всеки гражданин трябва да бъде идеален човек, за да се създаде и идеалната държава. Нека всеки човек търси в себе си вината за всички неуредици в света, за да може той сам да се изправи. Постъпва ли така, той ще стане идеален човек. Има идеални хора в света!(51, с. 114)

И днес хората измират, защото служат на тази стара култура, която казва, че човек за човека е вълк. А Христос казва: “Всички вие сте братя.” Аз ли създавам това учение? Аз казвам: ако не искате да изпълнявате Христовото учение, изпълнявайте Мойсеевото; ако не искате да изпълнявате и Мойсеевото, тогава изпълнявайте законите на вашата държава, но във всеки случай постъпвайте като честен и справедлив човек, не изменяйте на думата си. А вие постъпвате ту според Мойсея, ту според Христа. Смесвате законите. (95, с. 79)

При разглеждане, решаване на въпроси между братята трябва да се прилага Христовият закон; ако ли искате да решавате по Мойсеевия закон, то да не се смесва Христовият закон – или единия, или другия, но никога и двата едновременно. (2, с. 189)

Хората често пъти почват с Христа, а завършват с Мойсея. Законът е: почни с Мойсея, завърши с Христа. Всякога имай един Господ – един център, а не много центрове. (113, с. 9)

За да успявате в живота, трябва да имате едно качество, трябва да проявите едно качество, което досега не сте имали. Непременно трябва да измените вашия възглед за Бога. Без това никаква култура не може да имате. Във времето на Мойсея хората са имали едно понятие за Бога. Като дойд¡ Христос, те имаха друго понятие за Бога. Сега трябва да имате едно коренно различно понятие за Бога. Ако вие измените само по буква понятието си за Бога, това няма да ви подтикне напред. (92, с. 142)

За да бъдат отношенията на хората към Бога правилни, те трябва да разбират Божия закон така, както Мойсей го е разбирал, както Христос го е разбирал и както днес се проповядва. Мойсеевият закон беше закон за физическия свят. Христос имаше предвид възпитанието на човечеството, както децата се възпитават. Новият закон, който сега иде, има предвид да научи хората да живеят. Досега хората са били носени на ръце, възпитавали са ги само, а днес вече ги учат. Свърши се времето на кърмачеството! Днес хората изучават Божественото знание, от което зависи техният бъдещ живот. Този е пътят, по който човек може да се справи с условията, при които живее. Докато не разбере и приложи Божествения закон в живота си, човек всякога ще се намира под влиянието ту на своята личност, ту на обществото, ту на света. (130, с. 170)

Мойсей казваше, че ще спаси света, но не го спаси. Дойде Буда, и той искаше да спаси света, но не го спаси. Христос дойде на земята и всички Го очакваха като спасител. Християните казват, че светът е спасен, всъщност не е спасен. Защо хората още не са спасени? Защото им липсва нещо – вяра не им достига. Тези, които казват, че Христос ще спаси света, сами не вярват в това. (99, с. 195)

И тъй, новото учение изисква здрави хора. Само здравият може да схване идеите на новото учение. Какво представя новото учение, малцина знаят. Какво е проповядвал Мойсей, какво е проповядвал Христос – също малцина разбират. Днес има условия да разберат и Мойсея, и Христа. Казват: “Христос ще оправи света.” Казвам: светът ще се оправи, когато хората възлюбят Господа. Има един свят, който е оправен, но човешкият свят още не е оправен. Време е този свят да се оправи. Да се оправи светът, това значи да се разрешат правилно всички социални въпроси. Първият въпрос, който трябва да се разреши, е въпросът за Цялото и отношението на частите към Цялото. Щом се разреши тоя въпрос, човек се освобождава от ограниченията на живота. (84, с. 369)

Човек не е дошъл на земята да бъде щастлив, но да се учи. Щастието не може да живее на земята. То е идеал на бъдещето. И Мойсей се стремеше да види щастието на своя народ, но не можа. Иисус Навин влезе в Обетованата земя, а Мойсей приготви условията за влизането. На същото основание човек трябва да приготвя условия за придобиване на щастието. (105, с. 153)

Правоверните казват: “Повярвай в Господа Исуса Христа и ще бъдеш спасен ти, и домът ти, и народът ти.” Тоя закон е наполовина верен. Казвам: приеми Христа в душата си, работи в съгласие с Неговата Любов и Мъдрост и ще бъдете спасени ти, и домът ти, и народът ти. Ако българите ме питат как могат да се спасят, казвам им: приемете Христа в себе си, работете с Неговата Любов и Мъдрост, в широк смисъл на думата, без никакви закони и ограничения. Ако очаквате спасението да дойде отвън, тежко ви и горко ви. Нито Мойсей ще ви спаси. Той не можа да преобрази света. Той само изведе евреите от Египет и умря в пустинята. Мойсей не влезе в Обетованата земя, защото не можеше да спаси света. (35, с. 172)

Мнозина роптаят против Бога, че им изпратил страдания. Страданията са привилегия за човешката душа. И Христос беше изложен на поругания, на страдания, но Той каза: “Господи, в Твоите ръце предавам духа Си.” Въпреки всички изпитания и страдания Христос не се усъмни в Бога. Това именно Бог изисква от онези, които Го любят. Тяхната любов трябва да бъде тъй обширна, каквато е Божията. Засега Бог ни изпитва на Земята, но от нас се изисква абсолютно доверие към Него. Който всеки ден мисли за Бога, за него сиромашия, болести няма да има; той ще има светлина и знание в ума си, с които ще може, като Мойсея, да удари канарата и от нея да потече вода… Ако вие ударите с пръчицата си някоя канара, ще потече ли вода от нея? Когато Мойсей удари канарата с пръчицата си, от нея потече толкова много вода, че целият еврейски народ уталожи жаждата си, но и при това положение те пак не повярваха и казаха: “Това е случайно явление.” Каквото чудо да направи човек, съмнението неизбежно ще дойде. Съвременните хора могат да направят електрически човек, който да се движи, да свети под влиянието на електричеството, но все пак той е изкуствен. Обаче истинският адепт сам по себе си свети, без да изгаря. (82, с. 211)

Не сте само вие, които сте повикани. Повикани са и мнозина други, и всички съвокупно образувате съвременния Йерусалим. Да, този Йерусалим, който сме ние, трябва да даде пример на хората, на които със Словото, с дела и мисли да се даде образец за самоотрицание и смелост. Бъдете смели! Тук, в този град, бяха се опълчили двама, които не искаха срещата ни да се състои, но Господ ги спря. При тази наша среща присъстват също Христос и Мойсей. Затова, придържайте се към закона на Любовта, защото който не иска да прости на хората, тогава се надига Мойсей и законът на кармата започва да действа. Иисус Христос обаче употребява нашите грехове като тор, върху който работи, и много усърдно работи, защото Той е много енергичен Дух и много голям работник. Всички, които идат при Него, Той учи как да работят, като им преподава уроците, които постоянно учите. Чрез това, което ще ви се даде през тази година, аз искам да опитате истината. Иисус Христос слезе, за да научи хората; донесе нова светлина, за да озари умовете ни. Сега ние трябва да приложим тези уроци. (150, с. 79)

“Тоя отде е, не знаем.” Търсете Тоя, Когото не познавате, само в себе си, никъде другаде. Вие не сте дали възможност на тоя Христос да се прояви. Вие сте приели закона на Мойсея и когато Христос иска да ви говори, вие се затваряте за Него и казвате, че не искате да слушате глупости. Когато някой ви говори комплименти и неискрени неща, вие се отваряте за него и се чувствате щастлив, че ви е посетил. С комплименти и Мойсей си служи. Аз не вярвам на хора, на които Бог говори. Ако и аз ви кажа, че Бог ми говори, и на мене не вярвайте! Но аз ви казвам: Бог живее в мене и аз живея в Него. Ако и в това не вярвате, по-добре за мене. Аз ще отида на друга някоя планета, там ще ми бъде по-добре. Ако сега ви говоря, не искам да ви направя адепти, но искам да ви видя какви сте като хора. Приятно ми е да се разговарям с вас и да ви кажа: не бойте се, един ден и вие ще живеете с Бога. Това казва и Христос. Дошло е време, когато Господ ще влезе в човека и ще му проговори. Днес е това време. Който казва, че времето още не е дошло, той не говори истината. (35, с. 170)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
  • Създай нов...