Jump to content

24_1 ИЛИЯ / ИЛИЯ И ПРОРОЦИТЕ


Recommended Posts

И Л И Я

 

ИЛИЯ И ПРОРОЦИТЕ

 

Когато се молите, не може да употребявате празни думи. Отивате при Бога, ще мислите и ще употребите смислени думи. Казвате: “Господи, аз съм много натясно, това нямам, онова нямам.” Говорите, говорите – след това няма ни глас, ни слушане. Имаше 400 души пророци, които викаха към своите богове, биха се, молиха се, пъшкаха – тия богове не отговориха. Един пророк се смееше: “Викайте повечко, може да спят! Големи хора са, занимават се с разни работи, но вие викайте!” Но Илия направи много кратка молитва и изведнъж гласът му се чу. Илия знаеше как да говори. А онези, Вааловите и Ахавовите пророци, не знаеха как да се молят. (17, с. 8)

 

И съвременните хора проповядват за Бога, но на техните молитви не се чува ни глас, ни услишание. Защо молитвата им не се чува? Защото не се молят на истинския Бог. Когато отстъпиха от Бога, евреите си направиха един идол и му се кланяха. Тогава пророк Илия им каза: “Хайде да направим един опит, да видим кой е истинският Бог и чие верую е право.” Какъв беше опитът? Пророк Илия направи един кръг, тури на него дърва, а върху тях – жертвата, и каза на еврейските пророци, на брой 400, да се помолят на своя Бог да пусне огън от небето да запали жертвеника. Цял ден се молиха тия пророци, пяха, скачаха, удряха се с ножове, но ни глас, ни услишание. Пророк Илия им каза: “Викайте по-силно, може да е заспал вашият бог или пък може да е занят с нещо. Сега пък аз ще се помоля на моя Бог да видим ще се чуе ли молитвата ми.” Пророк Илия повдигнал очите си нагоре и започнал да се моли. След няколко минути слязъл огън от небето и изгорил жертвата. По-нататък не се казва какво е говорил пророкът с 400-те израилски пророци, но се предполага, че те са го предизвикали с нещо и той заповядал да избият всички до един. В дадения случай пророк Илия представя персийския владетел, който издал заповед в царството си: за всеки сиромах, който умира от глад и студ, да се обеси по един богат. Обаче Бог не съизволява в убийството. Пророк Илия, който минаваше за силен, мощен в ревността си към Бога, беше дошъл до убеждението, че тия лъжливи пророци трябва да се избият. Той мислеше, че като ги избие, други няма да се явят. “Колкото и да се кастри трънът, той все ще пуща корени.” Значи злото се крие някъде дълбоко в човека – в човешкия егоизъм. (140, с. 106)

 

Ангелът е слуга на небето, но той има много знания и опитности. Ангелът има повече знания и опитности, отколкото тия на цялото човечество. Като слушате това, вие не трябва да се обезсърчавате, но знайте, че сте обиколени от същества, които ви желаят доброто. За да постигнете това, което желаете, вие трябва да ги слушате. Неуспехите ви често се дължат на непослушание.От непослушанието се ражда недоволството. Щом е недоволен, човек започва да търси причината за неуспехите си в окръжаващите и казва, че хората са лоши, че светът не е добре създаден, и т.н. Той мисли, че е единственият добър човек. И пророк Илия мислеше, че злото трябва да се унищожи, заради което изби 400 лъжливи пророци. След това се уплаши и избяга в пустинята. Той каза: “Сам останах, и моя живот искат да вземат.” Бог му отговори: “Не си сам. В Израил има още 7 000 пророци като тебе.” След избиването на пророците пророк Илия изгуби силата си. Той трябваше да дойде отново на Земята, да изправи погрешката си. Той съзна, че светът не може да се изправи с насилие, но с любов, с истина и със светлина. Сега и на вас, като ученици, казвам: приложете Любовта, Мъдростта и Истината като основа на своя живот и оттам започнете да градите. (47, с. 78)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...