Jump to content

І.01.03. ОЧИЩЕНИЕ НА СВЕТИЛИЩЕТО - В СВЕТАЯ СВЕТИХ


Recommended Posts

3. ОЧИЩЕНИЕ НА СВЕТИЛИЩЕТО - В СВЕТАЯ СВЕТИХ

Кой извършваше богослужението във втората част на Скинията, наречена Светая Светих, където бе ковчегът на Завета. Веднъж в годината влиза първосвещеника и то не без кръв, която принася за себе си и за греховете на народа, сторени по незнание. (Левит, гл. 16, ст. 12,34). Всекогодишното служене в земното светилище, в Светая Светих става в седмия месец, в десетия му ден. Свещеникът прави умилостивление, за да очисти Израилевите синове от всички сторени през годината грехове. Умилостивлението за прощение на греховете трябва да стане, да е придружено с покаяние и вяра. Умилостивлението за прощение на греховете трябва да е придружено с приношението на някаква жертва.

Само в деня на умилостивлението първосвещеникът влизал в светилището отвътре на завесата, която закрива Светая Светих. Какво е правил първосвещеникът преди да влезе в Светая Светих? „И от събранието на Израилевите синове да вземе два ярца от козите в приношение за грях и един овен за всесъжение. (Левит, гл. 16, ст. 5). И да вземе юнец от говедата в приношение за грях." И да предаде Аарон юница за приношение за грях, което ще принесе за себе си и да направи умилостивление за себе си и за дома си. И да вземе двата ярца и да ги постави пред Господа до дверите на Скинията на събранието. И да хвърли Аарон жребия за двата ярца, едно жребие за Господа, и едно жребие за отпущаемия ярец. И да приведе Аарон яреца, на който е паднало жребието за грях. А яреца, на който е паднало жребието на отпущение, да го представи жив пред Господа, за да направи с него умилостивление и да го проводи в пустинята на отпущение. И да приведе Аарон юнеца на приношение за грях, което ще принесе за себе си и да направи умилостивление за себе си и за дома си. И да заколи юнеца на приношението за грях, като приноси за себе си. И да вземе кадилницата, пълна с разпалени въглища от олтаря, който е пред Господа и пълни две шепи с благовонен тамян, счукан на дребно и да го внесе отвътре завесата. И да тури тамяна на огъня, пред Господа и димът на тамяна да покрие очистилището (покровът на ковчега),

което е на свидетелството (над ковчега на откровението, ковчегът на завета), за да не умре. И да вземе от кръвта на юнеца (телеца) и да поръси с пръста си очистилището (покровът на ковчега на Завета) към изток и пред очистилището да поръси седем пъти от кръвта с пръста си.

Тогаз да заколи яреца на приношението за грях, което е за людете и да внесе кръвта му отвътре завесата и да направи с кръвта му, както направи с кръвта на юнеца и да поръси с нея над очистилището (покрова на ковчега на Завета). И да направи умилостивление за светилището (да очисти светилището), заради нечистотиите на Израилевите синове и заради престъпленията им и всичките им грехове. Така да направи и за Скинията на събранието, която стои помежду им всред нечистотите им. Тогаз да излезе към олтаря, който е пред Господа и да направи умилостивление за Него и да вземе от кръвта на юнеца и от кръвта на яреца и да тури наоколо по роговете на олтаря. И да поръси връх него от кръвта с пръста си седем пъти и да го очисти от нечистотиите на Израилевите синове и да го освети,

И като свърши да прави умилостивление за светилището, и за Скинията на събранието, и за олтаря, да приведе живия ярец. И да тури Аарон двете си ръце на главата на живия ярец и да изповяда над него всичките беззакония на Израилевите синове и всичките им престъпления, и всичките им грехове и да ги тури на главата на яреца и да го проводи в пустинята с ръката на приготвен человек. И да понесе ярецът на себе си всичките им беззакония в непоселяема земя, така да пусне яреца в пустинята, (Левит, гл. 16, ст. 5-22).

А юнеца на приношението за грях и яреца на приношението за грях, на които кръвта се е внесла, за да бъде умилостивление в светилището да изнесат вън от стана и да изгорят в огъня кожите им и месото им, и лойта им. (Левит, гл. 16, ст. 5-22).

Защото в този ден свещеникът ще направи умилостивление за вас, да ви очисти за всичките ви грехове, та да сте чисти пред Господа (Левит, гл. 16, ст. 27). Това ще бъде за вас събота на покой и да смирите душите си, то е узаконение вечно (Левит, гл. 16, ст. 31).

Първосвещеникът е влизал няколко пъти в Светая Светих. Най-напред е влизал със златната кадилница и един съд, пълен с тамян. Втори път е влизал с кръвта на юнеца (телеца), който е принесъл в жертва за очищение на своите грехове и на греховете на другите свещеници. След като е поръсвал очистилището (покрова на ковчега на Завета) и пред него седем пъти е оставял съдът с кръвта вътре. Трети път влизал с кръвта на ярецът, който е жертвувал за греховете на народа и с пръста си поръсвал завесата осем пъти. След това смесвал кръвта на яреца и юнеца (телеца) и с нея поръсвал седем пъти роговете на олтаря на каденето. Тогава излизал от Светая Светих и разливал останалата кръв на жертвите върху олтаря на всесъжението. Четвърти път е влизал да изнесе кадилницата с тамяна.

Единият ярец (козел) е принесен за жертва за грях. Другият жив ярец (козел), е, който трябва да понесе всичките им беззакония на синовете Израилеви. Този жив ярец (козел) символизирал греха на света, който трябваше да се вземе от яреца и да го носи в пустинята на живота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...