Jump to content

І.02.06. НАДПИСЪТ ПОД ЗЕМНАТА ТВЪРД


Recommended Posts

6. НАДПИСЪТ ПОД ЗЕМНАТА ТВЪРД

Този надпис е също с печатни букви на бяло поле на гръцки език. Горната част на рамката е съставена от съединени полуотворени свитъци, което представлява патриаршеското слово при възкачването на патриарха. По средата на рамката има образ на лице на юноша, обвито в лаврови венци. Това е Вестителят от патриаршеското слово. Странично двете страни от рамката и долната част е с лаврови листа, които преминават в лавров венец, препасан с панделки. От двете страни долу отляво и отдясно има образи на агнета и пред тях хляб. Това са пасхални агнета за приношение, заедно с хлябове за приносите за изкупление на греховете, извършени от патриарха, който се е възкачил на патриаршеския престол. В началото на надписа има кръст, след което следва текста:

„Във време на патриаршествуването на Всесветия Вселенски патриарх господин, господин Паисий, който управлява всичко добре на светейшия синод в година 1747, януари 1, което се посвети от ...."

„През патриаршествуването на светейшия и вселенски патриарх Господин, господин Паисий и управляващият всичко добре и Светия Синод е годината 1747, януари 1, който се освети от ...."

Вселенският патриарх Паисий II е патриаршествувал четири пъти: I. (1726 - 1733), II. (1740 - 1742), III. (1744 - 1748), IV. (1751 - 1752). По негово време е осветен този Антиминс лично от него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...