Jump to content

I.03.33. ОБРАЗЪТ НА ИСУСА ХРИСТА В ПРОФИЛ


Recommended Posts

33. ОБРАЗЪТ НА ИСУСА ХРИСТА В ПРОФИЛ

Изгрева, 15 септември

Образът на Христа

Образът на Христа е бил издълбан от император Тиберий върху смарагд; той е съставял част от имперското съкровище в Цариград, паднало в ръцете на турците през 1453 г. и станало собственост на султан Баязид II. Султанът го е подарил на папа Инокентий VIII, както и светото копие, което е ранило в ребрата Божия син, в замяна на освобождението на собствения му брат, пленен от християнските войски в Родос.

В едно писмо на Лентуло, проконсул в Юдея, до Цезаря Тиберий, образът на Спасителя е обрисуван с необикновено проникновение:

„В тази област се появи един човек, даруван с една изключителна сила; наричат го великия Пророк, а учениците Му казват - Божий Син. Името Му е Исус. И наистина не минава нито ден, без да се чуе за някакво чудо, извършено от този Христос, който възкресява мъртви, лекува всякакви видове недъзи и учудва целия Йерусалим със своята чудна доктрина.

Той има прекрасен образ, излъчващ благост и един величествен изглед, по начин, че всички, които го виждат, се боят и го обичат едновременно. Казват, че розовото Му лице с брада, разделена по средата е несравнимо красиво и че никой не може да се загледа в Него дълго, поради греещото изящество на Неговите черти. Със своите сини очи и светлоруси коси Той прилича на своята майка, която е най-красивата и най-меланхоличната фигура в тоя край. Неговите сбити, тежки, неоспорими слова са израз на най-чистата добродетел и на една наука, която далеч надминава знанията на най-големите учени. Когато Той осъжда, когато поправя, Той е страшен, но когато подканва и поучава, Той е нежен, убедителен, завладяващ. Той върви бос и е гологлав, и когато Го гледат отдалече мнозина Му се смеят, но когато Го приближат, те треперят и се удивляват. Никой не Го е видял да се смее, но мнозина са Го виждали да плаче. Всички, които са се обръщали към Него казват, че са получили доброчестини и здраве."

Този образ в профил е бил заснет на фотография и е разпространяван по времето на Школата на Учителя Дънов, 1922-1944 г., на Изгрева. Учителят Дънов поставил задача на художничката Цветана Щелянова, която е била известна с това, че на нея единствено Учителят е позирал и тя е нарисувала портрета му. Как е станало това ще научите от нейните спомени, които предстоят да бъдат публикувани. Задачата се състои в това да нарисува същият образ от представената й фотография, но само да повдигне косата му от лявата част на челото. Тя го прави. И днес имаме и двата образ, които публикуваме и което според Учителят Дънов се доближават до истинския физически образ на Христа. И то в профил!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...