Jump to content

7. ДОПИСКИ ОТ ВАРНА В АРХИВАТА НА С. РАКОВСКИ


Recommended Posts

7. ДОПИСКИ ОТ ВАРНА В АРХИВАТА НА С. РАКОВСКИ

Архивата се съхранява в етнрграфическия музей в София. В нея има четири дописки от Варна, а именно 1) под № 7844 от 15 юни 1861 г. дописка до редактора на един вестник; 2) под N5 7444 от 20 юни 1861 г. дописка, която е подписана както горнята със „С. С. Т." 3) под № 748 една дописка, писана до редактора на в. „Дунавски лебед" (Белград) с дата януари 1861 г. Дописката е изпратена от „българската във Варна община" и е подписана от тогавашните й членове: P. X. П. Мавридос, Бр. Георгиевич, Бр. X. Попов, Д. X. Тюлев, Стоянчо Хаджи Иванов, Спас Димитров, учил. епитроп и Кост. Димитриевич, епитроп и 4) под № 7445 дописка от 25 юни 1861 г. до редактора на „Българските Книжници". Дописката е подписана със същите букви като горните две.

Първата дописка

Моля Ви, г-н редакторе, дайте място в почтените си листове, ако намерите за благосклонно, на това кратко описание на Варна и жителите й.

Мнозина съм слушал, че желаят да се научат какви са и с какъв дух са българите във Варна и селата й и какви са гагаузите.

А сега аз, както съм честит да се намирам в този край, който заслужава любопитство на мнозина, и като имах чест да се запозная и с простия народ, можах да науча много любопитни неща, но за всички не мога да се отговори сега, а оставам за друг път; сега само ще кажа накъсо за тогавашния народ и за град Варна.

Варна е разположена на бреговете на Черно море и на един малък, но доволно широк залив, до когото наблизо се намира едно твърде голямо блато, за което се говори, че ще го съединят с морето за по-добро пристанище зимно време и между два доволно големи и дълги върха, от които единият е посипан с лозя, 5-6 тепета, няколко стари табии и в полите му два мънастира - „Св. Константин" и „Св. Димитър". В брега му се плескат пак сякога морските вълни; другият бряг е природно, като една градина, накичен с гора (лес)., разновиден храсталак и по някъде с черни угари и зелено класни нивя. И така Варна се намира на равнина между два върха по на час разстояние един от друг; и от единия й край лежи безпределно, тихо и бурно море, а от другия - много голямо блато, зад което нататък се простират малки връхища и могили, между които се намират разноцветни, плодородни равнини и долини, които всяка минута могат да дадат балсам на пожалено сърце, радост и веселие на пътна душа, всяка минута са готови да възбудят жално възпоминание за преминалото и благотворна надежда за добра бъдащност.

Отвред е окружена Варна с каменна стена, между която се намират 8-9 табии (батареи) с топове, което й е калето.

„Известия на Варненското археологическо дружество",

кн. V1912 год. (стр. 6)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...