Jump to content

31. ОЖЕСТОЧЕНИЕ


Recommended Posts

31. ОЖЕСТОЧЕНИЕ

 

Непосредствено след 9.IХ.1944 г. комунистите като дойдоха на власт започнаха да издирват своите врагове от предишната власт. Започнаха арести. Бяха арестувани две лица, а предстоеше арестуването на трето, ко­ето бе силно оклеветено в пресата. Отидох в Мърчаево при Учителя, за да го питам за тримата, които бяха мои познати и освен това и тримата посещава­ха беседите на Учителя. За първото лице ми каза: „Той е практичен, той сам ще си помогне". За третото лице ми каза: „Той нека да седне и да напише всичко каквото е правил като шеф за учреждението си." А за второто лице ми : „Той сега ще научи, ще разбере какво нещо е ожесточението".

Всичко се изпълни според думите на Учителя.

Първият си помогна сам. Казах на третия и той си написа изложението, което му помогна да получи оправдателна присъда. Вторият изчезна безследно и никой не го видя, нито чу. Жестокостта го погълна.

А този вторият беше едно мило, добро, сърдечно дете като малък. Но условията на живота му по едно време бяха такива, че опропастиха много не­ща в него. Бях попитала веднъж Учителя за него. „Как може такъв човек да се върне отново в пътя на Доброто?" Отговори ми: „Само по пътя на Страданието". После се яви жестокостта, както я беше предрекъл Учителя, защото той сам си я беше извикал, чрез действията си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...