Jump to content

5. ЧИЧО СЛАВИ И ЧЕТВЪРТОТО ИЗМЕРЕНИЕ


Hristo Vatev
 Share

Recommended Posts

5. ЧИЧО СЛАВИ И ЧЕТВЪРТОТО ИЗМЕРЕНИЕ

Един ден, на връщане от училище, отидох в печатницата и гледам чичо ми Слави Камбуров, който беше широк социалист-атеист, пристигнал от Нова Загора. Той водеше сериозен спор с пристигналия от София брат Тодор Бъчваров. Чичо ми поддържаше материалистическия възглед, като по най-убедителен начин аргументирано доказвал, че първичният принцип това е материята. Тодор Бъчваров пък по още по-убедителен начин доказвал, че духът е първичното начало и т.н. После тати каза, че този спор между двама­та продължил три дни по три часа и в края на краищата не могли да дойдат до никакво разбирателство.

Накрая, когато чичо Слави си тръгвал за Нова Загора, казал на баща ми: „Баша, искам като дойде господин Дънов в Стара Загора да ми телегра­фираш да дойда. Искам да се срещна с него, да му задам три кардинални въпроса и ще го оборя!" Баща ми обещал. (Баша е обръщение към по-голям брат вместо бате.)

И наистина, след известно време Учителят пристига. Баща ми телегра­фирал и чичо Слави с първия влак пристига. Учителят щял да държи беседа в дома на Димитър Караенев в квартал „Папиниерата". Тати завежда и предс­тавя чичо ми на Учителя. Учителят казал, че след беседата ще го приеме. След беседата разговорът се състоял. Половин час по-късно всички се разотиват. Тръгват си за дома и тати и чичо Слави. Тати казваше: „Гледам, Слави върви омърлушен, с оклюмала глава. Вървим и мълчим, но си личеше, че той е дълбоко замислен и озадачен. Чак когато стигнахме вкъщи го запитах: „Е, Славе, как мина разговорът с Учителя?" А той отговори: „Аз мислех, че в лицето на г-н Дънов ще срещна, може би, един голям учен и за­това се бях въоръжил с ред необходими факти и доводи в подкрепа на моите възгледи, но той ми показа такава страна от науката и живота, въведе ме в един съвършено нов свят на четвъртото измерение и аз напълно капитулирах и се уверих в съществуването на друг, духовен свят".

От този ден чичо ми Слави стана ученик на Учителя. И както преди това ревностно и убедително говореше в полза на атеизма, така сега по същия начин, с още по-голям жар учеше, възприемаше и проповядваше идеите на Бялото Братство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Share

×
×
  • Създай нов...