Jump to content

27. ПОДУТИЯТ КРАК И ОТКУПА


Recommended Posts

27. ПОДУТИЯТ КРАК И ОТКУПА

 

След събора Учителят обяви екскурзия до Мусала. В групата се записа и брат ми Марин. И аз имах голямо желание да отида, затова обадих се на Учителя и го помолих да ми разреши и аз да участвувам в екскурзията до Мусала. Учителят каза: „Рекох, ти не бива да идваш, ще останеш тук".

 

След няколко часа на камионите, братята и сестрите започнаха да си товарят багажите. Аз пак отидох при Учителя със същата молба. Учителят каза: „Ти ще останеш и ще отидеш да пазиш дома на ул. „Опълченска" 66.

Ето вече камионите ще тръгват. Аз искам и трети път да помоля Учителя да ми разреши да пътувам с групата, но тъкмо в този момент десни­ят ми крак в ходилото се поду. Отидох куцайки при Учителя и му показах по­дутия крак. Той веднага намери един галош, накара ме да събуя обувката и да стъпя на галоша върху лицевата му страна. Даде ми една превръзка, с ко­ято превързах галоша за крака и ми рече: „Ще отидеш да пазиш „Опълченска" 66".

 

Групата отпътува. Аз се домъкнах до един трамвай и право на „Опълченска" 66.

 

Заспал съм дълбоко и сънувам, че някъде наблизо пада мълния със си­лен гръм. Събуждам се и чувам, че някой чука на пътната врата с камък тол­кова силно, че квартала ще събуди. Изтичах полуоблечен да видя кой чука. Оказа се, че е нашият чирак Бончо.

 

„Какво има, Бончо, че си дошъл толкова рано да чукаш на вратата?" „Бай Петро, остави се, голяма беля се случи!" „Е, кажи какво се е случило?"

 

Бончо разказа как в неделя след обяд нагласил конете, дал и сено, а той отишъл на хоро в квартал Слатина. В това време катърите се отвързали и отишли в една нива посята с ръж. Тя била вече готова за жътва и така я отъпкали, съборили, че като ги заварил стопанинът, оценил загубата на 3000 лева. Стопанинът откарал катърите у дома си и чакал да се яви собственикът им, да плати 3000 лева и да си ги вземе. Бончо, като се върнал и видял, че ка­търите ги няма, тръгнал тук, там и най-после ги намерил вързани в двора на стопанина на нивата.

Аз веднага се облякох, обух се (кракът ми вече не беше подут) и тръг­нахме с Бончо за дома на стопанина. Ето го и той самият. Искаше 3000 лева или щял да продаде единият катър, за да си прихване парите. Тогава аз за­почнах с мек тон - молих, увещавах, че сме дошли чак от Търново, че поради наводнението сме потънали до гуша в задължения и пр. Той слезе на 2000 лева, после на 1000 и най-после на 500 лева. Аз отидох при сестра Аня Тодорова, която ми даде 500 лева и по този начин откупих и освободих катърите.

 

Сега разбрах защо Учителят не ме допусна да отида на Мусала.

 

През септември се завърнахме обратно в Арбанаси. Дойдоха си и ро­дителите ми. Животът на семейството ни отново се нормализира, но не на ко­мунални начала.

 

Пропуснах да кажа, че с една част от парите, които донесохме от Стара Загора, купихме една къща - стара, с дървени стени, на най-високото място в селото, с равен хубав двор и около два декара градина, от която про­извеждахме най-доброкачествени и вкусни картофи и рози.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...