Jump to content

31. НЕСПОЛУКИ


Recommended Posts

31. НЕСПОЛУКИ

През есента на същата година (1928) почина шефът на Захарната фаб­рика и ние вече нямахме достъп за работа там. Заместникът му Никифоров не ме обичаше, тъй като шефът винаги предпочиташе моите хора за работа и в повечето случаи - моето мнение за меродавно, а отхвърляше неговото. Сега той вече не ни приемаше на работа. Затова Марин остана с конетe да гледа полската работа в Арбанаси, а ние с тати отидохме да работим в печат­ницата на чичо Слави в Нова Загора.

 

През зимата случайно се запознах с една студентка от Физикоматематическия факултет при Софийския университет - Йорданка Неделчева. Тя ползуваше своята зимна ваканция. Била есперантистка. От нея за първи път чух за международния език есперанто и я помолих, докато трая ваканцията да проведе един кратък курс по есперанто, колкото да ни запознае отчасти с този език.

 

Аз напечатах големи афиши. Разлепихме ги и в резултат се записаха около 50 души. Курсът тръгна добре, но за съжаление, Йорданка предаде са­мо 5-6 урока и отпътува за София. Доколкото зная от този курс не излязоха други есперантисти освен единствен аз.

 

След курса аз сериозно се заех и продължих ученето. Усвоих езика в общи линии, за да израсна по-късно като есперантист - ръководител на много есперантски курсове, че дори и до съавтор на есперантски учебник (1948 г.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...