Jump to content

Recommended Posts

ДРУЖБА

Ученикът трябва да дружи с ония, които са по-напред от него, за да се учи от тях. Да дружи и с равните на себе си, за да се насърчава в по-голяма ревност на учение. И да слиза при по-долните, за да им помага. - Подкрепи ли по-долните, по-горните него ще подкрепят. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - 49).

Могат ли добър и лош човек да дружат? (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА – 169).

Във всеки човек живее и доброто, и злото - от вас зависи кое ще събудите в него. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 173).

Има хора, с които можеш да дружиш и тогава можеш да приемеш голямо благословение... Трябва да използваме талантливия и умния човек, а не да му завиждаме. И тогава този човек може много полза да принесе. (беседи, обяснения и упътвания от учителя - 1921 г. - 293).

Не е лесно сам човек да се справи с енергиите на някои хора. Има случаи, когато, въпреки голямото разположение на някого към вас, вие не можете да дружите с него. Той е любезен с вас, услужлив, но вие го избягвате. Друг някой, без да е любезен и внимателен към вас, вие го търсите, приятно ви е неговото присъствие. Коя е причината за добрите и за неприязнените отношения към хората? - Някога причината е външна, видима, а някога е вътрешна, незнайна. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 82).

Ако в дружбата между мома и момък има повдигане, ще знаете, че те са внесли нещо ново в отношенията си. Това показва, че мислите и чувствата на двамата са оказали добро влияние. (ЕСТЕСТВЕН РЕД НА НЕЩАТА - 27).

Вярно е, че човек не може да дружи с всички хора, да обича всички еднакво, но все пак ще намери начин да превърне енергиите и на най-нехармонично настроения човек. Как ще стане това? Като прекара енергиите на този човек през други хора, които си хармонират с него. Забелязано е, за пример, че ако този, когото не можете да търпите, влезе в обществото на вашите приятели, той ви става, ако не приятен, поне търпим. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 82).

Как може да се изправи лошия човек? - Като го турите между двама добри. Не се ли постави между добри хора, той никога не може да се изправи. Като разглеждате буквата „Ж”, ще видите, че тя не е нищо друго, освен дружба между двама лоши и един добър, праведен човек. Така се изпитва силата на праведния или на добрия. Значи, лошите хора потискат добрия. Как ще се освободи той от тях? - Като ги обикне... Буквата „Ж” показва също така и положението на лошия човек между двама добри. В единия случай, правата линия в буквата „Ж” показва положението на добрия човек между двама лоши. В другия случай, правата линия показва положението на лошия между двама добри. Така те взаимно си помагат и въздействат. Като знаете това, не оставайте лошите хора да се съюзяват помежду си. Между тях поставяйте добри хора, за да намаляват силата на злото. Тъй, щото не примирявайте злото с доброто, но чрез доброто да се намалява силата на злото. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 169).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...