Jump to content

КАЧЕСТВА НА ГОВОРЕНЕТО


krasi23

Recommended Posts

КАЧЕСТВА НА ГОВОРЕНЕТО

Според законите на говора само онази мисъл е права, която задоволява както говорителя, така и слушателите; говорителят се ползва по един начин, а слушателите - по друг. Всяка реч, която не задоволява нито говорителя, нито слушателите, е обикновена реч. (ОТНОШЕНИЕ НА ПРОСТИТЕ ИСТИНИ КЪМ ЧОВЕКА - 177)

Изкуство е да се говори добре. Да говори човек както трябва, подразбира всякога да дава нещо оригинално. (ОТНОШЕНИЕ НА ПРОСТИТЕ ИСТИНИ КЪМ ЧОВЕКА – 177)

Каже ли човек нещо красиво и истинно, това е Божественото, което се е проявило чрез него. Човек трябва да работи за развиване на Божественото в себе си. И тогава, говори ли красиво, той трябва сам да се радва, че е казал Истината, тъй както Бог изисква. (КОЗАТИВНИ СИЛИ – 28)

И в говора на човека има морал. Не се ли спазва този морал, говорът е груб, неизразителен, неприятен. Само онзи човек говори по правилата на морала, който има нужната мекота. За такъв човек се казва, че говори сладко. Няма ли мекота в характера си, каквото и да говори човек, все еднакво звучи. Дали ще кажете на някого, че го обичате или мразите, все еднакво звучи. Дали ще му кажете, че желаете неговото добро или го презирате, и едното, и другото ще звучат еднакво. Мекота е нужна на човека. Мекотата дава израз, интонация, а съдържанието на думите изпъква ясно. (БОЖИЯТ ГЛАС – 12)

Всяко слово трябва да има мекота, съдържание и красота. Ако не съдържа тези качества, словото не може да постигне своята цел. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 44)

Ако човек може да говори с любов: нека говори, ако не може - по-добре да мълчи. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 64)

Ако любов нямаш, речта ти няма да бъде силна. (СЪГЛАСУВАНЕ НА МИСЛИТЕ - 215)

Човек трябва да говори така, че никого да не боде. (ЦЕННАТА ДУМА - 150)

Блага дума на устата, туй е ключът на сърцата. (ПЕСНИ ОТ УЧИТЕЛЯ - 60)

Казано е, че блага дума железни врата отваря. Обаче, и обратното е вярно: всяка горчива дума затваря отворената врата. (УСТОЙЧИВИ ВЕЛИЧИНИ - 27)

Не щадете думите си. Кажете на оня, който се нуждае, една блага дума, да го насърчите. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 110)

За да кажеш една сладка дума, трябва да знаеш как да настроиш ума си. Да изразиш едно добро чувство, трябва да знаеш как да настроиш сърцето си. То е многострунна арфа. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 145)

Кажи на някого една сладка дума, за да го спечелиш на твоя страна. Той е готов да се отзове на молбата ти. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 29)

Ако искате хората да ви говорят сладки думи, сладостта им не трябва да бъде чрезмерна. (РЕАЛНОСТИ И СЕНКИ - 90)

Ако имате меки езици, щяхте да създадете около себе си приятна и хармонична атмосфера. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 237)

Много внимателен трябва да бъде човек, когато говори. Той трябва да избира думите си, да бъдат меки, безобидни. (ЧЕТИРИТЕ КРЪГА - 46)

Да говори човек високо или тихо, това зависи от неговия слух. Да го слушате с разположение или с неразположение, това зависи от вашите чувства към него. (ОПРЕДЕЛЕНИ ДВИЖЕНИЯ - 23)

Когато има да взима, човек говори високо, когато има да дава, говори тихо, ниско. (ОПОРНИ ТОЧКИ В ЖИВОТА - 212)

„Ама много силно говори.|” Силният говор показва, че в този човек има голям напор на енергия. Той е подобен на водопад. За да го слушате спокойно, отдалечете се малко, идете настрана, да не ви засяга водата. Щом сте далеч от него, говорът му ще ви бъде приятен. (ДВИГАТЕЛИ В ЖИВОТА - 243)

Предпочитам да говоря естествено, не искам да забивам моите мисли. Аз се пазя да говоря силно, за да не кажете, че налагам мислите си. Не искам да налагам своето. (СИЛА И ЖИВОТ - V серия - 179)

Истинско говорене е това, при което умрелият може да оживее... Един ученик отишъл при един индуски учител и го помолил да му каже какво трябва да направи, за да стане проповедник. Учителят му казал: „За да станеш проповедник, ти трябва да се научиш първо да говориш на умрелите. Ако можеш с говора си да събудиш поне един умрял и да го доведеш при мене, аз ще ти открия тайната как можеш да станеш проповедник. (БОЖИЯТ ГЛАС - 205)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...