Jump to content

Recommended Posts

Увод

Невидимите светове и съществата, които ги обитават, са тема, която вълнува все повече хора след епохата на наложения материалистичен светоглед. Вероятно защото все повече човешки същества започват да развиват фините си сетива, позволяващи им да получат знание за Висшите светове отвъд материалната действителност. Съвременният човек започва да се сдобива отново с някои способности, които са имали първите човешки раси - ясновиждане и яснослу-шане, но сега това става на ново равнище, с развито самосъзнание, като съзнателно търсена връзка с Невидимите светове.

От настоящото издание, чийто материал е почерпен от беседите и лекциите на Учителя, ще научите повече за тези по-фини нива на Творението. Известно е, че още като дете Петър Дънов е имал ясновиждане, а бележниците от младежките му години свидетелстват за напълно развито вече възприемане на духовните светове, общение с ангели, духовни същества, срещи с Христос.

Още в първите беседи, които започва да изнася. Учителя съветва да се прави връзка с Висшите светове. Как? Чрез мисли, изпълнени с Любов и Светлина. Чрез добри дела. Практиките, които дава, са съвсем прости: мислете добро, проявявайте Любов и милосърдие, помагайте и правете добро, защото тогава ще сте заобиколени от Светли същества. Съзнателно призовавайте Напредналите разумни същества.

Връзката с Висшите светове не се разглежда като самоцел, като търсене на приятни изживявания, а като част от еволюционната задача на човека: да бъде съработник на Светлите ангелски сили. Да внася техните добродетели и духовните идеи на Земята, да сътрудничи за установяването на един Нов свят на братство, мир, взаимопомощ. Една от главните линии в Учението, дадено от Беинса Дуно (Петър Дънов), е животът за Цялото, т.е. излизане от рамката на личността и посветеност на работа за всеобщото благо. Това можем да научим от ангелските йерархии, защото „зад един ангел стоят всички ангели".

Невидимите светове обаче не са изпълнени само със Светли същества. Има и други - съществата на тъмнината, които черпят енергия от човека, като възбуждат в него низки страсти. В много беседи Учителя подчертава, че ние, човеците, сме „бойно поле" на двете сили. Че светлината и мракът се борят за всяка човешка душа. Неговите беседи се отличават от захаросаните писания, изпъстрили напоследък книжните рафтове: че всичко е добро, всичко е лесно постижимо. В света, в който живеем, има светлина, но има и сянка. Учителя не се фокусира и върху сянката, а върху методите за самовъзпитание и работа върху себе си. Той съветва да се самонаблюдаваме и да отбелязваме промените в настроенията и мислите си, за да разберем под влиянието на какви сили сме в момента. Мисълта за Бога, отправянето на съзнанието ни към Него, е най-прекият път за връщане към себе си, към своята висша същност. За да влезе във връзка с Висшите светове, човек трябва да работи - казва Учителя.

Първите раздели на книгата съдържат информация за „етажите" на Мирозданието, които Учителя диференцира на: Божествен свят, духовни светове и материални светове. Тук ще откриете неговите виждания за структурата на ангелските царства. За поезията, музиката и знанието, които слизат от техните светове към нашата действителност. Ангелите са между нас, твърди Учителя, затова няколко глави от книгата са посветени на връзката между човека и ангелите, включително и на темата за ангелите хранители. Последните раздели на книгата предлагат методи за работа върху себе си. Те ще ни помогнат да направим връзка със Светлите същества, което е и част от процеса на разширяване на човешкото съзнание.

Разширеното съзнание означава да сме свързани с три области на светлината: с всички добри хора по Земята, с ангелските йерархии и с Божествения свят, от който произтича всичко. Учителя препоръчва всяка сутрин, заедно със сутрешната молитва, и настройване за деня, да си представяме душ от светлина, която се излива върху всички добри хора по лицето на Земята. В книгата е включена и друга много полезна практика: „Изгряването на шестте слънца". Тя, както и множеството други молитви, формули, медитации, които Учителя е оставил, ни карат отново и отново да осъзнаваме, че няма отделност, че всички принадлежим на всеобщия човешки организъм и споделяме както благото, така и страданието на цялото човечество.

Вечен е пътят на еволюцията. Човечеството се развива, но така е с цялото Мироздание; Невидимите светове също се променят и се изкачват на по-високи стъпала. В една беседа Учителя твърди, че древните формули за призоваване на Висши същества вече не действат и не бива да се използват, защото те вече са се изкачили на по-високо стъпало и по-вероятно е на такива формули да се отзоват същества, които са изостанали в еволюцията си.

В тази книжка, седма и последна от Поредицата на дъгата, са допълнени и доразвити някои основни идеи от предходните. В нея става въпрос и за еволюцията на човешката душа, и за развиване на добродетелите като път към Висшите светове, и за изработване на силна и чиста мисъл, която да ни свърже с тях, и за Природата като отражение на Великата Разумност, и за Любовта между душите.

В предишната книжка от тази поредица, посветена на Христос и Новото човечество, бяха цитирани извадки от словото на Учителя, отнасящи се за Второто

пришествие на Христа - като вътрешна светлина в умовете и сърцата на хората. За тази цел и заедно с Него сега работят множество Светли същества от всички стъпала на духовната йерархия: посветени, и духовни Учители, въплътени и невъплътени. Задачата им е да подпомогнат човечеството в забележителната крачка,която то трябва да направи в своята еволюция. Точно сега!

Съставянето на настоящата книга беше осъществено с голямата помощ, оказана ми от екипа на Уики, от сайта www.beinsadouno.com. Благодаря ви, приятели!

От съставителя

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...