Jump to content

Невидимите светове. Божествен, духовен, физически свят


Recommended Posts

Невидимите светове. Божествен, духовен, физически свят

В нашата слънчева система преди нас са минали много същества, по-разумни от нас. Те са достигнали до висока степен на развитие. Те са наречени ангели. Между ангелите и човешките души има тясна връзка. Един ден те ще бъдат наши братя, а хората - техни сестри. В Дома на Бога има и синове, и дъщери. 14, из „Брат ти си дойде"

Цялата Вселена, която Бог е направил, е пълна със същества, които са много по-културни от нас, много по-организирани. На Слънцето има същества от ангелската йерархия. Те живеят в един етерен свят. Там няма никаква гъста материя, както на Земята. Там материята е в етерно състояние.

На Сириус и на другите небесни тела живеят Напреднали същества. Човешката култура, в сравнение с културата на Сириус, е още в своите пелени.

Има три вида слънчеви системи: едни изразяват материалния свят, други са направени от фин духовен елемент - те спадат към духовния, ангелския свят. След време, когато вашите духовни очи започнат да се развиват, ще видите всички светове. Засега астрономите виждат само материалните светове. Третият вид слънчеви системи са Божествените светове, които са създадени от най-фин, Божествен елемент. Човек ще мине през всичките слънчеви системи. Нашата слънчева система е на границата на Космоса. Един ден, когато съзнанието ви се повдигне и мине от една слънчева система в друга - с по-висша култура от сегашната, ще имате съвсем други понятия за нещата.

Под думата ангели разбираме такива същества, чието съзнание е тъй пробудено, че светят като Слънцето. Ако посетите ангелите, ще видите, че при тях съществува такъв ред, какъвто не съществува на Земята. Хората имат такова понятие за ангелите, каквото мравките могат да имат за хората. Като питаш мравките къде е човекът, те ще кажат, че хората са в онзи свят. Мравките не знаят човешкия свят. Мравката, като пъпли по човека, не мисли, че това е някое живо същество. Както мравките не ни виждат, така има Невидими същества, които виждат нас, а ние не ги виждаме. Те работят за изправяне на света.

Ние мислим, че човек е най-горното стъпало на еволюционната стълба, обаче еволюцията е безкрайна. Както има същества по-долу от човека, така има същества и над човека. Те са се развили в миналите вселени

Ангелите имат съвсем други мерки. Колкото повече се увеличава съзнанието, разширява се и полето на зрението. За тях има само една невъзможност - те не могат да грешат. Ангелите имат съзнание, те не смесват доброто със злото.

Ангелската вселена е много по-голяма от нашата. Ние сме деца, а те са възрастни. Ангелът, като направи погрешка, за десет хиляди години не го приемат на Небето, а към човека са по-снизходителни.

Какво са нашите грехове - ангелите не знаят, защото ако знаят, ще се опетнят. Те са минали през друг път, но се интересуват и от нашия свят. Ние сме предметно учение за тях, както растенията са предметно учение за нас. Някои ангели са минали през една епоха на човешката мисъл и там са се сблъскали и са паднали. Ангелите, като бяха изпитани, едни останаха светли, а други станаха тъмни. Тези, които се възгордяха, станаха тъмни. Ангелите се интересуват от човека.

Божественото в човека те не го знаят, понеже човек минава по друг път на развитие, а не по пътя, по който минаха те. Ангелите се учат от живота на хората, понеже в него има нещо незнайно за тях. Тази опитност, която ние имаме, те я нямат. Ние не знаем опитността, която те имат, затова ние ставаме интересни за тях. Те са били човечество преди милиони години.

Ангелът носи знание, приложимо за всички светове: физически, духовен и Божествен. Що е ангел? Ако съберете цялото знание на човечеството, колкото то знае от хиляда години, ангелът знае всичко това, а знае и нещо повече. На един ангел, който пътува от една слънчева система до друга, какви превозни средства му трябват? От Слънцето до най-близката звезда те пътуват с бързина, по-голяма от тази на светлината. Възвишените същества, които живеят на Слънцето, слизат на Земята. Също така слизат същества и от Венера, Марс, Меркурий и пр. Те имат превозни средства. 500 милиона години пътува светлината от някоя вселена, за да дойде дотук. Какво огромно пространство! За ангела това е разходка. Нашата мярка е мярка на микроб. Ангелите пътуват по-бързо от светлината. Светлината за тях е биволска кола. За човека бързината на светлината е непонятна, а какво остава за по-бързото движение! Светлината има най-голяма възможна бързина във физическия свят, а тези бързини, за които говорим, стават в други, по-горни светове, в други измерения.

Ангелите са Възвишени същества, които изпращат енергии по цялата слънчева система. Земята е много тясно поле за мощта на един ангел. Ако ангелът се движеше с бързината на светлината, той за част от секундата щеше да обходи цялата Земя. А той се движи с по-голяма бързина.

Ангелите имат тела, много по-устойчиви от нашите. Един ангел може да владее своето тяло така, че може да става видим и невидим. Когато ангелът гледа човешкия живот, той не вижда това, което хората виждат.

Ангелът е същество на Абсолютната справедливост и чистота.

Дева на санскритски език означава анг ел. Ангелите са богати с Любов, те работят от Любов. Те сами се досещат каква е Волята на Бога, т.е. какво желае Бог, и го изпълняват веднага. Съществува един свят, дето радостите са реални, а скърбите - привидни. Това е светът на ангелите, на Светлите същества.

Щастието на Земята не е щастие в духовния свят. На Небето не знаят вашите радости и скърби, но те знаят какво нещо е блаженството. В ангелския свят не можеш да кажеш дума, която има две значения, или не можеш да кажеш нещо отрицателно. Ако кажеш за нещо, което е чисто, че е нечисто, трябва да излезеш от Рая. На Слънцето, ако искаш да кажеш една лоша дума, не се отваря устата ти; когато искаш да кажеш една добра дума, тогава се отваря. Ангелите стоят по-горе от светиите. Светията е едно от най-високите състояния на човека на Земята.

Ангелите са на степени. Има ангели от Първо, Второ и Трето небе. Те говорят на различни езици. За ангелите, които живеят в Първото небе, е скрит животът от Второто небе, а за тези от Второто небе е скрит животът от Третото небе. В ангелския свят никога не можеш да произнесеш дума, когато не обичаш предмета, който тя означава. Например: ако обичаш ябълки, можеш да произнесеш думата ябълка. Но ако не ги обичаш, не можеш да произнесеш тази дума. Там не можеш да казваш: „Аз не те обичам", защото преди да кажеш това, онзи, към когото отправиш тази дума, няма да го има вече пред тебе. Човешкият език, в сравнение с небесния, с ангелския език, е като гръмотевица.

Ако отидете в Невидими я свят при Светлите същества, трябва да знаете техния език. А ако някой дойде при вас, ще говори на ваш език. Те знаят всички езици. Те ще ви говорят на първичния български език, който е запазил своята първоначална чистота.

Когато ангелите говорят помежду си, хората стават радостни, понеже в говора им има нещо ново. От говора им се разпространява светлина, нещо много хубаво. Нали е казано: „От трошиците на ангелите, от трошиците на трапезата им се хранят хората". Значи нищо не се губи. Когато хората ядат, от трошиците, които падат, се хранят мравките. Нищо не отива напразно.

Ангелите са служители на Бога. Има ангели на Любовта, на Мъдростта, Кротостта, Въздържанието и пр. Специфичните добродетели се представляват от особени ангели. Също така и специфичните изкуства. Например: има Гении на музиката, на поезията и т.н. За съществата от Божествения свят няма смърт, няма прераждане. Божественият живот е живот на съвършенство.

Когато говорим за Слънцето, за звездите, аз гледам на тях като на резултат от дейността на Разумни същества, които са живели преди 25 милиона години или преди 250 милиона, или преди 2500 милиона години.

Казваш: „Интересува ме другият свят". Не може да не те интересува. Защото стремежът на човешката душа се дължи на Разумните същества от другия свят, които имат по-високо съзнание и култура от твоята.

Ангелите са същества, които са взели участие в създаването на света. Всички Божествени сили минават през нас. Те ни охраняват, те ни помагат, носят ни Божествени благословения. 147, стр. 254-258

Човек трябва да се подчинява на Разумния свят, защото се намира в зависимост от Разумните, Напреднали същества. Сегашните хора не подозират, че над тях се намира една йерархия от Възвишени същества. Те са завършили развитието си. поради което днес управляват слънчевата система. Те са предвидили нуждите на хората, както и условията, при които могат да се развиват. Те знаят какви желания имат хората и ги задоволяват по нов начин. Свободата на човека се заключава в доброволното му подчиняване на Разумните същества. В това се заключава и неговото бъдещо развитие. Разумните същества могат в пет минути да наложат волята си на хората, да ги заставят да вървят по техния път, но това е насилие, с което те не си служат. 29, стр. 387

Като говоря за ангелите, аз разбирам същества, които са по-организирани от нас, които имат хиляди пъти по-устойчиви тела от нашите. Техните тела са образувани от лъчиста материя. Следователно един ангел може да владее своето тяло така, че да бъде видим и невидим, според както пожелае. Един ангел може да пътува, с голяма свобода през пространството.

Ангелите живеят в така наречения петоизмерим свят-в света на петте измерения. Ние живеем в един свят от три измерения; духовете пък, т.е. тия от хората, които заминават за другия свят, живеят в света на четирите измерения. С ангелите ние сме свързани по Закона на Разумността. Разумността е качество на ангелите и се изпраща от тях при творението, при създаването на тази нова вселена. От изобилието на своята Разумност те изпращат към Земята. Казва се в Писанието: „Ще изпратя Духа Си, иТой ще ви научи". На какво ще ни научи? На Разумност. У нас под думата дух се разбира друго нещо. Над тази Разумност седи Законът на Любовта. Значи връзката между Бога и нас е Любовта. Според мене настроението - това е една среда; Разумността-това е друга среда; Любовта-това е трета среда. Значи тия три среди ни свързват с три велики свята. За да може човек да разбира дълбоките замисли на Живата природа, трябва да е свързан с тези три велики свята. Можем ли да бъдем Разумни? Можем. Кога? Когато сме свързани с ангелите. Можем ли да имаме настроения? Можем. Кога? Когато сме свързани с животните. Можем ли да любим? Можем. Кога? Когато сме свързани с Бога. Само тъй ние можем да разберем единичността и множеството. 15, из„Той повелява на Слънцето"

Представете си един свят от едно измерение, аз говоря за първичния свят, който има едно отношение, свят на вечен покой. Това е Законът на единицата. Двойката вече показва движение. Двойката в дадения случай показва Закона на правата линия с една проекция в плоскостта. Ражда се тройката. Тройката показва Закона на плоскостта с нейното движение извън тази плоскост в трето измерение. Следователно: 1, 2, 3 - това са числа от света на трите измерения. След туй започва друг един свят. Каквото е отношението на точката към правата линия, на правата линия към плоскостта, на плоскостта към тялото, такова е четвъртото измерение, петото, шестото измерение. Защото четвъртото измерение е пак точка в един свят. Значи всичко е концентрирано, има отношение към четвъртото, петото, шестото измерение. Имаме следващ свят. Има друг свят, който започва със седем-свят на седем измерения, на осем, на девет. Влизаме на една граница, на онзи Божествен свят, в който само Бог се проявява, тъй както е спрямо Себе Си, спрямо ангелите, спрямо човеците. Защото светът на трите измерения е свят на хората, светът на четирите измерения е свят на духовете. Това е гледано от долу, от първия свят. Ако гледаме на живота от горе, от едно до три е Божественият свят, от четири, пет, шест - това е ангелският свят, а от седем, осем, девет - то е нашият свят. Ако гледаме обратно: от Земята нагоре към Небето, там имаме обратния процес. Едно, две, три - то е човешкият свят. Четири, пет, шест - това е духовният свят; седем, осем, девет е Божественият свят. 31, стр. 251.

Сведенборг разделя ангелите на три категории. Едни ангели, които живеят в Първия ангелски свят, други - във Втория ангелски свят, и в Третия ангелски свят. Това е съвсем накратко. Един ангел от Първото небе, ако влезе във Втория свят на ангелите, му се вижда, че не е тъй хубав светът, както техният, не е толкова приятен. Ако един ангел от Втория свят, като влезе в Третия свят на ангелите, и нему не му се вижда тъй хубав. Вие, ако влезете в ангелския свят, ще кажете: „Не е хубав този ангелски свят. Земята, дето живеем, е по-добра, отколкото ангелският свят". Ние си представяме ангелите, като влагаме в тях най-хубавото от човека, представяме си ангелите подобни на нас. Но ангелите не са като хората. Те са огън. Ако един ангел влезе в този салон, той ще изгори, ще изчезне. Трябва да вземе човешка форма, за да не ни запали. Всичко, до което се допре един ангел, ще се стопи. 41, из „Старото и новото"

Когато говорим за Любовта, Мъдростта и Истината, ние разбираме Божествения свят. А когато говорим за Духа, като казваме: „Бог е Дух", имаме вече духовния, ангелския свят. А пък когато говорим за човеците, ние сме в материалния свят. Човек представлява материалния свят. Ангелите представляват света на духа. Казват: „Духовен човек". В духовния свят ти не можеш да бъдеш духовен, ако нямаш сила в себе си. Всички ангели са мощни, силни, крепки. Ти, за да бъдеш между тях, трябва да бъдеш силен. 56, из „Година на работа"

Мнозина отиват до крайност в своите разбирания и казват, че ако човек не изплати задълженията си, може да дойде до стъпалото на животно. Не, произволно човек не може да стане животно. Само по необходимост, според Закона на инволюцията, на всеки човек предстои да мине и през животинското царство. Погледнато на животинското царство от по-високо стъпало, по същина то представлява един възвишен свят. Ако се влезе в Невидимия свят, там животните са разумни същества, подобни на ангели, с които напълно може да се разбирате. Щом слязат на Земята, те стават животни. Един мит предава историята на Лy-цифер по следния начин: в Невидимия свят той бил един от светлите, възвишени ангели, който седял до трона на Господа. Един ден у него се родило желанието да стане силен като Бога и си казал: „Време е вече и аз да потърся своята сила, да възстановя своето право!" От този момент той се намерил между животните. Затова днес рисуват Луцифер в човешки образ, но с копита и рога. Ето защо животните сега са изложени на вселяване в тях на паднали души. Иначе, само по себе си, животинското царство е красив свят. То не е такова, каквото външно представлява. Обаче за да се влезе в човешкото царство, трябва да се мине през животинското.

С девиза, че правото е на силния, човек може да мине през всички животински форми - преди и след Потопа, но до човека не може да достигне. Защо? Защото в човешкия живот правото е на слабия. Дойде ли до този принцип, с него човек не може да отиде в света на ангелите, защото техният принцип е съвършено различен от този на човека. Човекът се ражда слаб, ангелът се ражда силен. Когато един ангел се ражда, той е толкова силен, колкото и големият ангел, който е живял много години.

Следователно: ако някой иска да знае какво представлява Божественият свят, казвам: Божественият свят е мярка, която регулира правото и в трите свята правото на силния, правото на слабия и правото на

всички. Каже ли силният, че търси своето право, Невидимият свят го изпраща на Земята като животно. Каже ли слабият, че иска своето право, Невидимият свят го изпраща на Земята като човек. Желае ли правото на всички, Невидимият свят го изпраща в ангелския, в Божествения свят. Тъй щото. който иска правото на силния, животно става. Ще кажете: Как така, аз, почтеният, високоблагородният човек, да вляза в царството на животните? ТИ сам избра това положение. Който иска правото на слабия, той се смирява и човек става. Който иска всички същества да бъдат добри, той е между ангелите вече. Вие не може да разберете напълно целокупния живот, ако не съпоставите паралелно тия три положения в живота. Те рязко се различават едно от друго, но между тях има известно съотношение, известна връзка. Обаче Истината е една. Човек трябва да знае какво иска от Бога. Защото ако те обичат като животно, това е едно положение, ако те обичат като човек - това е друго положение, и ако те обичат като ангел - това е съвсем особено положение. Имате значи три положения, три вида обич.

Всеки, който разбере тия три свята, ще има ясна представа за величието на жителите от Божествения свят. Ангелите са в най-близко съседство с хората. И те имат свои училища, църкви, градини като нашите, но ако влезете между тях, само тогава ще разберете що е култура, що е ред и порядък, що е чистота и Любов. И те имат забави и развлечения като нас, но със съвсем различен характер от нашите. В тяхното царство болести няма и смърт не съществува. Ще кажете: Да заминем веднъж от Земята, че да поживеем и ние малко спокоен и красив живот. Не се отива изведнъж в ангелския свят. След заминаването си от Земята непробудените души минават през един преходен свят, дето няма още истински ред и порядък. Тук те престояват известно време, според степента на своето развитие. Пробудените души обаче минават и заминават през този свят, без да се спират. Оттук те отиват в ангелския свят - свят на Разумност, свят на Истина и Красота, свят на Любов, свят на Вечна светлина. 128, из „Положителни и отрицателни черти на живота" За ангелите няма по-велико нещо от чистотата -чисти чувства, чисти мисли. В Божествения свят няма по-велико нещо от Любовта. Следователно най-важното нещо за човешкия свят са мислите и чувствата; за ангелския свят - чистотата, а за Божествения свят -Любовта. 130, стр. 44

Всяка мисъл, свалена от Божествения свят, претър-пява две пречупвания: първо минава през ангелския свят, а после - през човешкия свят. Тази е причината, поради която Божествените идеи понякога се изопачават. Колкото по-високо е организиран човешкият ум, толкова по-вярно схваща идеите, които слизат от Божествения свят. 138, из „Извор на Любовта"

Между физическия свят и духовния има един правилен път, по който може да се влезе, има една правилна връзка. Но човек трябва да бъде абсолютно чист, за да може да влезе в света на ангелите, дето мислите са толкова чисти. Една човешка мисъл за вас е невидима. За Божествения свят даже най-възвишените наши мисли са направени от много гъста материя. Една лоша мисъл - то е корав камък в Божествения свят. 132, стр. 11

Интелектуалният свят - туй е ангелският свят. И когато казват: „Човек е манас" - то е светът на ангелите. Най-големият наш философ пред един най-обикновен ангел е невежа, най-ученият философ на Земята пред един ангел ще се намери в положението на малко бебе.

Сега ние имаме за себе си високо мнение, дори по някой път съм слушал да казват, че хората седели по-високо от ангелите, от архангелите. В Писанието се казва: „Направил си го малко по-долу от ангелите". Но някои богослови го тълкуват, че човеците надминават ангелите. Това не е вярно! Има нещо, в което ангелите не могат да прогресират - то е, че те не могат да грешат! Те са същества абсолютно чисти, чисти! Те са образец на Чистота и Любов. Ако искате Любов, там може да я намерите, между тях е Любовта. И каква Любов! Ако изпратим някои от вас там, при тях, ще видите, че тяхната Любов, тяхната култура е различна от вашата. Между вас и тях има такава преграда, че мъчно може да се домогнеш до тяхното училище! Колко живота трябва да прекарате в пост и молитва, колко молби трябва да отправите към Бога, докато ви приемат там, при тях. В Рая лесно се влиза, но между ангелите мъчно се влиза. В Рая са все човешки души. Когато някой ме слуша да говоря за ангелите, казвам: „Пламъка, огъня ангелите ги правят, те са същества на огъня. А ние трябва да бъдем скромни".

Те са същества чисти, крайно чисти, толкова нежни, че при тях ти не можеш да се приближиш тъй порочен! Абсолютно не можеш да се приближиш! Те са като пчелите - те болници нямат, лекари нямат, когато някой съгреши между тях, веднага го изхвърлят навън. Опрощение няма там, никой не плаче, веднага го изхвърлят и го забравят. Тъй щото между нас има доста от тия паднали ангели - не са паднали ангели, но ангели без криле са те. Има едно предание, че когато хората паднали и дошли на Земята, от Невидимия свят изпратили един милион ангели тук, да дойдат да им помогнат. Те, като дошли, видели човешките дъщери, които били много красиви, и взели, та се изпоженили за тях и останали на Земята. Та казва преданието: „Синовете Божии видели, че човешките дъщери са много красиви, и се задомили на Земята". ...Сега, това са приказки от Хиляда и една нощ. Това е окултен разказ, който трябва да се разясни, за който ако се говори без разяснение, ще си съставите едно криво понятие. 82, стр. 180

Животът на хората е сложен, но животът на ангелите е още по-сложен от техния. Те виждат неща, които ние не виждаме. Тия работи, които съставляват за тях смисъл, за нас не съставляват нищо, или нямат особен смисъл. Една малка звезда за нас представлява само един малък микроскопичен диск, докато за един ангел тя представлява една планета с милиони, милиони Разумни същества в нея. За тази звезда ние казваме: „Трепти тази звезда". Но не е само това. В нея трептят милиони, милиони Разумни същества, от една по-висока култура от нашата. Има и други същества като нас, които не схващат това положение. Има много същества, които гледат на въпросите като нас, даже те ни елиминират и казват: „Земята няма никакъв смисъл, тя няма никаква цена". Като не схващаме дълбокия смисъл на живота, ние губим кредита от онези истински Разумни същества, които носят истинския Божествен живот и които ни дават знанията. 15, из „Дава живот - скръбта и радостта"

Тялото на човека, неговата глава, лице дават идея за организираното Небе. То е място, където живеят възвишени, интелигентни, красиви същества. Тези същества наричаме ангели - ангели на Първото, на Второто, на Третото небе. Най-красиви са ангелите от Първото небе. Колкото по-долу се слиза, и красотата им се намалява.

Човек живее в областта под Третото небе. И той е кандидат за ангел. Възможно ли е това? И ангелите са минали по пътя, по който вие сега минавате, но понеже са живели през разни времена и епохи, през различни култури, те се различават по характера и по светлината на своя ум. Те се различават и като индивиди, и като общества. Голямо разнообразие има във формите както на Земята, така и на Небето. И ангелите се учат като хората. И там има гимназии, университети. И вие. като отидете на онзи свят, ще се учите, ще придобивате знания, с които ще дойдете на Земята, да изучавате истинските форми. 107, стр. 212

Само физическата култура на ангелите съдържа два милиарда и половина години. Има култури и с повече. В сравнение с ангелите, с тяхното знание, ние, хората, сме малки бръмбарчета. 11, стр. 623

Разумните същества са създали Земята. Ние наричаме живота на Земята физически, ограничен живот. Един ден, когато хората завършат развитието си на Земята, от техните мисли и желания ще се създаде друг свят, в който ще живеят същества, по-низки от хората. Тогава ще казваме, че хората са причина за съществуването на техния физически живот. Това показва, че различните светове са от различни йерархии, създадени са от същества, които са минали през известно развитие. Значи Разумните същества създават различните светове. 91, из „Космически възприятия"

В Невидимия свят съществуват цели йерархии от Напреднали, Разумни същества - ангели, които влияят, помагат на цялото човечество. Тези същества са отражение на Любовта. Аз разглеждам Венера като Напреднало същество, като отражение на Любовта, от чието влияние българите са лишени. Сега те трябва да направят връзка с този принцип. 91, из „Форми на съзнанието"

Сега всички ангелски йерархии, всички Разумни и Възвишени същества са заети с велика работа. Те строят нова вселена, нов свят, в който могат да живеят само нови хора, с идеално организирани тела, умове и сърца. За да не им пречат сегашните хора, те са им дали един малък свят на разположение - да се занимават с него, както разбират. 29, из „Както светът дава"

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...