Jump to content

Духовна практика с шестте слънца


Recommended Posts

Духовна практика с шестте слънца

Като срещнете спънка, ще кажете в себе си. в душата си: „Мога, можеш, може! Мога аз. Можеш Ти, Госпо-ди, Който си в мен, в моята душа. Може великият Ти Дух, който ме ръководи!" След това ще употребите и трите лица в множествено число. Вашата вяра и вашата чистота ще помагат на всички, които са горе, да съдействат на Божествената идея да се осъществи в живота ви. В този път се иска Божествено търпение и постоянство, докато Виделината преодолее във вас. Този опит ще го правите по всяко време, когато се усещате слаби. Ще го правите сутрин между 4 и 7 ч. Точно в 4 ч. сутринта който може, да стане и да започне драговолно своя опит. Когато изгрява сутрин Слънцето, ще кажете:

(в 1 лице ед. ч.): Мога! - Така да изгрее моето Слънце в моята душа и да обнови моето сърце.

 

(във 2 лице ед. ч.): Можеш! - Така да изгрее Божието Слънце в мен и да обнови моята душа.

 

(в 3 лице ед. ч.): Може! - Така да изгрее Слънцето на моя дух и да обнови моя ум.

 

(в 1 лице мн. ч.): Можем! - Така да изгрее Слънцето на нашите ангели и да обнови нашите сърца.

 

(във 2 лице мн. ч.): Можете! - Така да изгрее Слънцето на Великия Господ на Мира и да обнови нашите души.

 

(в 3 лице мн. ч.): Могат! - Така да изгрее Слънцето на всички Слънца в нашите духове и да обнови нашите умове.

Така трябва у вас шест слънца да изгреят. На всяко слънце ще се спирате по четири минути; общо двадесет и четири минути ще се употребяват за изгряване-то на шестте слънца.

Правилото, което ще спазвате, е следното: ще ставате тихо, спокойно и след като се умиете, ще застанете тихо, без всякакво смущение. Може да сте неразположени при ставането си, може да се чувствате, като че ли ви е крив светът. Но вие се изправете и кажете горните думи тихо, всеки за себе си. Ще вземете едно тефтерче и всяка сутрин в продължение на шест месеца ще си отбелязвате в колко часа сте станали и колко пъти сте закъснели. Като изговорите тези думи, ще почувствате една приятност под лъжичката и духът ви ще се повдигне.

Трябват ви шест години, за да разберете как изгряват тези слънца. Този опит продължавайте шест месеца, а също го предайте, препоръчайте го на някои свои приятели. Ще започнете от 6 април. Някои ще попитат дали ще може да се става толкова рано и т.н. Такива мисли да няма! Ще отбелязвате в тетрадките си какво е било времето, като го разделите на отделни графи: ясно, облачно, дъждовно, ветровито. Всички тези състояния на времето са добри. Ако е дъждовно или облачно, не сe оплаквайте никога през тези шест месеца. Ако е дъждовно, ще кажете: „Днес времето е дъждовно - Бог го пречиства и нивите ще родят повече".

През първия месец, когато изговаряте всички шест точки, ще наблягате най-много на първата; през втория месец ще изговаряте пак всички, но ще наблягате на втората точка и т. н. Искам да бъдете тихи, спокойни и благословението, което дойде, ще бъде толкова, колкото ви е потребно.

После ще употребите следните изречения:

Вярвам в Тебе, Господи, Който си говорил в миналото.

 

Вярвам в Тебе, Господи, Който ми говориш сега.

 

Вярвам в Тебе, Господи, Който ще ми говориш в бъдеще.

 

Да дойде Твоята Виделина върху всички ни.

 

Да се прослави Името Ти.

 

Да се въдвори Царството Ти.

 

Да се изпълни Волята Ти на Земята, както се изпълнява горе, на Небето.

Като прочетете горните изречения, размишлявайте върху неща. които могат да ви повдигнат, размишлявайте за всичко, което е най-красиво в света, и ще видите как ще ви се представят най-хубави картини. Само по този начин ще можете да изправите миналото и да си приготвите условия, добри за бъдещето. Този е пътят, по който ще може да калите волята си и да облагородите ума и сърцето си. Разбира се, светът ще върви по същия път, но всичко ще се обърне на добро.

След като изгреят шестте слънца едно след друго, ще има резултат. През тези шест месеца ще гледате да бъдете в добри отношения с мъжете си, с децата си, с окръжаващите ви и ще говорите само за полезни работи. Ако някой път се излъжете и кажете за някого лошо, ще си го запишете в тетрадките си - ще бъдете искрени спрямо себе си.

Във второ лице (ед. ч.) на глагола мога вие казвате: „Можеш! - Така да изгрее Божието Слънце в мен и да обнови моята душа". Под думата душа в този смисъл се разбира границата на вашия свят. това, което е оформено вътре във вас, всички възможности, които се крият у вас. Защото Слънцето е вътре във вас и само това Божествено Слънце е в сила да обнови тази голяма и обширна душа. Вие понякога мислите, че сте много малки, или пък се чудите какви сте. Вие не сте виждали колко е голяма вашата душа.

Когато познаете човека, който е на физическото поле, когато познаете човека, който е между ангелите, когато познаете човека, който е в Божествения свят, тогава ще разберете какво велико нещо е човекът. Когато казвате: мога, можеш, може. това са трите ви лица: вие, т.е. аз, ти и той - аз, който съм тук; ти, който си между ангелите, и той, който е при Бога. Човек и ангелите съставляват една двойка, а Бог показва посоката, в която ангелите трябва да се стремят. По този начин се образува триъгълник - първата геометрическа фигура.

Когато дойдем до множественото число на глагола мога, ние казваме: можем, можете, могат. Като кажем можем, значи, че ние, всичките хора, цялото човечество на Земята, можем. Можете означава вие, ангелите, които сте горе. Могат означава всички Богове, които са горе. Ако така схващате тази дълбока мисъл, във вас веднага ще започнат да се събуждат тези Висши чувства, ще започнат естествено да растат и тогава всички около вас ще бъдат разположени и ще ви обичат. Не могат да ви обичат хората, ако не обичате и вие.

За да се разтвори цветът, трябва Слънцето да изгрее. Когато твоето Слънце изгрее, непременно цветът на твоята душа ще се разтвори. Когато Слънцето на твоя дух изгрее, тогава и твоят ум ще се разтвори. Това е съвременната философия: да съблечете всички тези черупки!

Искам да произведете една благоприятна вълна и от всичко, което ви се случва през тези шест месеца, ще се стараете да извадите поука, да извадите добрата страна от неприятността и да намерите ползата от нея. Ще кажете: „За Добро ще бъде всичко това за онзи, който люби Господа!"

Из беседите „ Оправдание и спасение" и „Което Бог е съчетал", държани съответно на 5 април и 6 май 1917 г., предназначени за духовна група от сестри. Включени са в книгата „Великата майка". Препоръчително е да се прочетат и целите беседи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...