Jump to content

СЪЗДАВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА ПРИЯТЕЛСТВО


Recommended Posts

СЪЗДАВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА ПРИЯТЕЛСТВО

Законът на приятелството има приложение към мислите и чувствата на човека. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ – 293).

Кой е истинският начин за израз на приятелство? - Като споделиш благата, които ти са дадени, с своя ближен. Споделиш ли ги, ближният ти става приятел. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ – 293).

Да спечелиш един приятел на Земята, това е придобивка в духовния свят. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 230).

Колкото повече приятели имаш в духовния свят, толкова по-добре се нареждат работите ти на физическия свят. (ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЩАСТИЕ - 230).

Ако искате да свържете приятелство с един човек, намерете най-добрата черта в характера му и я дръжте винаги в себе си. При това, ще подхранваш тая черта: всеки ден ще я поливаш, ще й даваш храна да расте. Като израсте, ще намериш друга добра черта в него, която всеки ден ще подхранваш. Това е правило, което трябва да спазвате. Държиш ли някоя лоша черта на човека в себе си, знай, че никакво приятелство не може да съществува между вас... Обичайте приятеля си, подхранвайте доброто в него, за да става все по-добър. (НОВОТО НАЧАЛО - 305).

Щом намерите добрата черта и заради нея го държите в съзнанието си, той ще бъде винаги добре разположен към вас и ще ви стане приятел. (БОЖЕСТВЕНАТА МИСЪЛ - 226).

Докато не намерите Божественото в човека, не бързайте да правите връзка с него. Връзката, приятелството с хората трябва да почива на Божественото у тях. Ако не намерите Божественото в човека, никакви отношения, никакво приятелство не може да съществува. Вън от Божественото всякакви отношения, всякакво приятелство е нетрайно Божественото ще намерите в истински красивия, добрия и разумния човек. (ОТИВАНЕ И ВРЪЩАН Е - 63).

Разумният лесно си създава приятели. (КОЙТО ДОЙДЕ ПРИ МЕНЕ - 67).

Където е разумността, там са вашите приятели. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 13.03.1990).

Какво трябва да прави човек, за да придобие приятели? - Той трябва да плаща. Плащането седи в работата. Като работи, човек плаща. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 200).

Достатъчно е да прости задълженията на своите длъжници, за да ги направи свои приятели. (КОЙТО ДОЙДЕ ПРИ МЕНЕ - 67).

Човек е дошъл на земята да изяви доброто, което носи в себе си. Ако е добър, умен и силен, ще има приятели. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 29).

Щом помогнете на човека в критически момент на живота му, вие имате възможност да направите връзка с него, да станете добри приятели. (ЛЪЧИТЕ НА ЖИВОТА - 332).

Дайте възможност на близките си да вземат участие в благата ви, за да станат ваши приятели. (ОПОРНИ ТОЧКИ НА ЖИВОТА - 174).

Второто нещо, да бъдете истинолюбиви. Не се срамувайте да кажете Истината в очите на някого, макар той да ви е приятел. Ще бъдете смели и решителни, да казвате макар и сълзи да излязат от очите му, нека си поплаче. А пък и той, ако е смел, нека ти каже истината, но Истината, тази абсолютна Истина, да няма никаква друга мисъл. (БЕСЕДИ, ОБЯСНЕНИЯ И УПЪТВАНИЯ ОТ УЧИТЕЛЯ - 1922 г. - 306).

Давай най-хубавото от себе си, за да задържиш приятелството си с даден човек. (СИЛИТЕ НА ПРИРОДАТА - 73).

Любовта си към приятеля си можеш да изразиш в добрия прием, който ще му дадеш: ще го поканиш в дома си, ще му дадеш топла, чиста стая да си почине, ще го нахраниш, и ще му кажеш да се чувства като у дома си. Така постъпва Бог с нас. (ЧАСЪТ НА ЛЮБОВТА - 60).

Искаш да имаш приятел, да прилича на тебе. Не, приятелят ти ще бъде точно противоположен на тебе: ако ти си скръбен, той ще бъде радостен; ако ти седиш, той ще стои; ако ти говориш, той ще мълчи... Ако двама души са еднакво тъжни, те не могат да бъдат приятели. Ако единият е тъжен, другият трябва да бъде весел, радостен, да го насърчава. (ФАКТОРИ В ПРИРОДАТА - 132).

Ако лицата на двама приятели са дълги или широки, между тях често се явяват недоразумения... Ако лицето на единия приятел е дълго, а на другия - широко, между тях може да се поддържа приятелство... Защото се допълват. Първият има интензивна мисъл, а вторият - интензивно чувство. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 71).

Ако се сприятелите с човек, който е много упорит, след време ще станете като него. Ако се сприятелите с човек добър и щедър, след време ще заприличате на него. (СВЕЩЕ НИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ – ІІ т. - 263).

Не е важно толкова да правите добро, колкото да имате прави мисли, чувства и постъпки, чрез които да вървите в правия път. Само по този начин можете да бъдете благоприятни за окръ-жаващите и да имате приятели. Ако не следвате правия път на живота, вие ще имате повече неприятели, отколкото приятели. (ЦЕННАТА ДУМА - 139).

Законът за приятелството има приложение и към мислите и чувствата на човека... Когато една Божествена мисъл или едно Божествено чувство те посетят, намери поне още десет души, с които да споделиш благото, което ти е дадено. (БОЖЕСТВЕНИТЕ УСЛОВИЯ - 293).

Ще си избираш приятели, които стоят по-високо от тебе. Ще се пазиш да приемаш от хора, които стоят на по-ниска степен на развитие. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - II т. - 300).

Не един път в живота си човек среща своите приятели. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 203).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...