Jump to content

Recommended Posts

МАЙКА

Най-възвишената, най-силната дума в света е „майка.” (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО – изд. 1942 г. София - 75). „Майка” подразбира закона на любовта. Когато вие възприемате любовта ще разберете майчинството... Всеки може да бъде майка, но само, когато Любовта се прояви в твоята душа. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. София - 6). Как ще познаете майката? Майката - това е най-възвишеното на Земята, значи, Христос подразбира Любовта - то е майката, която всичко жертва. Христос подразбира Любовта, реализирана на Земята. Любиш ли, майка си. Да родиш - още не значи, че си майка... Раждането е едно предисловие на майчинството. Ако сърцето на онази майка не е пълно с любов, тя не е майка. Съвременните майки познават своите деца само по форма. Някои едва сега са почнали да ги познават по съдържание, а по смисъл - ще трябва още хиляди години. А за Духа, които е дошъл, той може да се познае само в новата култура. (СИЛА И ЖИВОТ - IV серия - изд. 1922 г. София - 3).

Трябва ли да оставите обработването, т. е. възпитанието на човешката душа в ръцете на невежите? Не, начело трябва да излязат възвишените и благородните хора, със светли умове и чисти души. В бъдеще, майките, които ще раждат, трябва да бъдат добри, разумни, с просветен ум. Те представят онази почва, на която ще се обработват пръчките. Днес гледат майките да бъдат външно физически здрави, а доколко са здрави умствено и сърдечно, доколко волята им е възпитана, на това най-малко или никак не се обръща внимание. (ЖИВИЯТ ГОСПОД - изд. 1943 г. София - 4).

Единственото същество, което може да оправи кривите мъже и жени, момци и моми, това е майката... Кога майката може да направи това? Не след като роди детето си, нито като бременна, а най-малко сто години преди да стане майка... Децата, които още не са родени... майката предварително може да въздейства. Като невидими, те съществуват във вид на желания и мисли, с които тя е живяла в далечното минало, достатъчно е да сгъсти желанията и мислите си, да ги превърне в течни и твърди тела, за да станат реални и видими за всички. (СИЛА И ЖИВОТ II г. - изд. 2006 София - 440).

За да се роди едно дете, бащата и майката трябва да са работили съзнателно ред поколения върху себе си, да са събрали материал за съграждане на една здрава, хубава къща за детето. (тялото му). (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ – изд. 1940 г. София - 55).

Девет месеца майката учи детето в утробата си. Преди това още, майката и бащата са го възпитавали. Тяхната любов не е нищо друго, освен възпитанието на детето, което ще родят. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 120).

Майката ражда няколко деца. Тя се грижи за всички: храни ги, облича ги, учи ги. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 155).

Ако майката и бащата се повдигат, с тях заедно се повдигат синът и дъщерята. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 185).

Каквото майката носи в себе си, тя го предава на дъщеря си. Същото се отнася за бащата и сина. Ето защо, синът и дъщерята трябва да благодарят за благата, които получават от майка си и от баща си. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 282).

От децата се съди за развитието на майката и бащата. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - изд. 1940 г. София - 295).

Само майките могат да спасят света... Всички свещеници, проповедници, учители, управници трябва да се обединят около майката. (ВСЕ ЩО Е ПИСАНО - София - 75).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...