Jump to content

„ЮЙЙЙ, ЮЙЙЙ, ЮЙЙЙ“


Recommended Posts

„ЮЙЙЙ, ЮЙЙЙ, ЮЙЙЙ“

Едно лято прекарахме на чудната поляна Шахирица.

Шахирица е голяма поляна в Рила, на височина 1600 метра. От нея се открива хубава гледка към Рупите. Въздухът иде от снежните рилски върхове, свеж и прохладен. Поляните са запазени за коситба и добитък не пускат на тях.

Никъде не съм виждал толкова много цветя! Трицветните теменужки покриват поляната. Тревите са сочни и буйни. Овчарските свещи стигат човешки бой. Дъх на мащерка се усеща, на бор и смрика. Въздухът е силен и целебен. Край гората чешмичката с дървено чучурче пее денонощно. Който иска да бъде здрав, да пие вода, която не се затваря с кран!

Животинският мир също е богат. Чучулигите пеят от сутрин до вечер. Черните косчета и дроздовете дават концерти – това са първокласни артисти! Буйните кълвачи, винаги забързани, подвикват на всички. Тук може да се види освен големия пъстър кълвач, още и черният, и зеленият – редки птици. Понякога яребица ще пръпне шумно с крилете си. Пъдпъдък се обажда отдалече, сегиз-тогиз ще премине плахо сърничка. Може и глигани да срещнете; те ровят за сладки корени и не са много страхливи. И мечки се навъртат наоколо. Предпазливата лисица има тук наблизо леговище, но много рядко може да се види. Соколи подвикват от висините, сойките шумно разнасят новини. Прекрасен свят, чудесен език! Кой би могъл да го разчете!

Към стихналия вечерен хор плахо и свенливо се присъединява и зеленото жабче: „ЮЙЙЙ, ЮЙЙЙ, ЮЙЙЙ!“ Песенчицата е малка – само от една думичка и два тона, но какво чувство влага малкото същество! Това е сърдечен зов, древна песенчица! Може би тъй е звучала тя преди милиони години във влажните и тъмни карбонски лесове! Как е достигнала тя до нас? Да би могъл човек да разложи този сложен акорд, би разчел историята на живота и на Земята! Това е древен запис.

Големият Живот може да се скрие в малкия и пак да излезе от него, когато е потребно!

„ЮЙЙЙ, ЮЙЙЙ, ЮЙЙЙ!“ – това е песенчицата на малкото зелено жабче. То живее всред хиляди опасности, но казва: „Не се отчайвайте. Имайте кураж! Животът е наш – животът е вечен, непреривен!

„ЮЙЙЙ, ЮЙЙЙ, ЮЙЙЙ…“

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...