Jump to content

Recommended Posts

ГУРЛЬО

Лежах на затоплените от слънцето камъни и гледах изумрудените води на Големия вир. Какви чудеса прави светлината в тези води! Тук всичко беше в движение. Светлините преливаха една в друга. Големият вир имаше свой живот и човек не можеше да откъсне поглед от него. Слънчевите лъчи проникваха дълбоко във вира, осветляваха равното му дъно, постлано с най-чист пясък; виждаше се как пробягват едри пъстърви, като сенки. Рак изпълзи от подмола, ходи предпазливо и при най-малката опасност с един удар на опашката си изчезне под някой камък. Богат живот имаше в Големия вир! А потокът пее! Какво ли не се чува в неговата песен: и говор, и приказки, и легенди разправя той за отминал живот.

Изведнаж от водата изскочи птичка. Тя кацна на близкия камък, като леко се полюляваше в ритъма на водите. Черна птичка, на ръст колкото скворец или кос, с голямо бяло петно на гърдите. Тя изскочи из водата, но беше съвсем суха. Това е водният скворец. Ние го наричаме Гурльо, руснаците му казват Улябка, а тя си има и латинско име – Цинкулус.

Чудна птичка! Тя се хвърля във водите, често в самите бързеи и водопади, навира се в подмолите под скалите – търси храница. Голямото бяло петно ѝ свети, защото отразява светлината. Чудно е устроен животът! Навсякъде срещаме Великата Разумност: всяко същество е една разрешена задача. Има какво да се учи. Цялата Природа е създадена да се учим ние.

Исках да разбера колко време издържа Гурльо под вода-

та – две – три – пет минути, а при нужда може би и повече. Ето, той излезе пак от водата и беше съвсем сух, по дрешката му нямаше капчица вода.

Гурльо е мълчалива, сериозна птичка, не е общителен. Може би само изящната Стърчиопашка му е приятелка. Често можеш да ги видиш заедно. Разгледайте обстановката: тези малки, изящни форми, песента на водите, феерията на светлините – тук е работил велик Художник! Да, има от какво да се учим!

Гурльо живее във високите планински потоци. Не се среща често, той е рядка и самотна птичка. Ако го срещнете някой път, ще остане във вас една мъничка радост от тази среща. Всяко същество носи искрица от Големия всемирен Живот – заради нея го обичаме, от тук иде радостта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...