Jump to content

ИДИ ТАМ – НЕ ЗНАЯ КЪДЕ, ДОНЕСИ ОНОВА – НЕ ЗНАЯ КОЕ


Recommended Posts

„ИДИ ТАМ – НЕ ЗНАЯ КЪДЕ,

ДОНЕСИ ОНОВА – НЕ ЗНАЯ КОЕ“

Има една такава стара славянска приказка, преразказана от Алексей Толстой. Случаят, който ще разкажа, съдържа нейната мъдрост.

Бяха първите години от живота ни в Братството, когато правехме нашите опити за общ братски живот. Работехме в Арбанаси. Получихме от нашите братя от Мъглиж покана да отидем на братска среща някъде в Балкана, но не беше казано къде. Щял да ни чака човек на гара Кръстец, той да ни заведе на срещата.

Времето се случи дъждовно и мъгливо. На гарата в Търново се намерихме – само пет възрастни сестри и аз. Валеше ситен, напоителен дъждец и като че ли нямаше намерение да спира. На Кръстец стигнахме след обяд към 3–4 часа, дъждът все си валеше. Слязохме от влака. Той продължи, а ние останахме сами на перона. Никакъв човек. И чиновниците се скриха. Тук влакове минават рядко. Питам сестрите:

– Какво да правим?

– Да вървим! – казват те. Но къде?

Не познавах тази част на планината. Наоколо – гори, а в тях – пътеки по всички посоки, водят до малки, частни каменовъглени мини. Невъзможно е да се оправиш!

Спирам се. Човек има и други сетива освен обикновените пет. Търся в сложното силово поле, наречено Пространство – отправям въпрос и чакам отговор. Знам, че Пространството е живо, изпълнено с живот, разумно и отзивчиво. И тъй, потърсих връзка, която да ми покаже пътя.

Пространството е чудно устроено, като че се състои от силови полета едно в друго. Колкото по-навътре навлизаш, напрежението намалява, става толкова слабо, че най-малкото разсейване прекъсва връзката и човек изгубва ръководството.

Тръгнахме. Вървя напред. Пазя малката връзка. Тя е като шепот, който те води – не с думи, а щом си в правата посока, чувстваш лекота. Навлязохме в лабиринт от пътеки. Сестрите не роптаеха и не се оплакваха – вървят и пеят. Вървяхме може би два часа, почна да се свечерява. Дъждът поспря. Мисля си: Трябва някъде да пренощуваме и да се изсушим.

В това време гората се разреди. Излязохме на открито. Пред нас – полянка, ограда и няколко постройки. Отворих портата и влязохме в двора. Оставих сестрите в една от стаите, а аз тръгнах да проучвам. Ниски помещения, явно е – изоставена каменовъглена мина. Казвам си: Поне ще можем да се изсушим и да пренощуваме.

Обиколих всички помещения – никакъв човек. Връщам се при сестрите – няма ги. Къде може да са? Оставаше двуетажната къща в двора. Като я приближих, чувам – горе се пеят песни на Братството. Влизам в стаята – сестрите се разположили, бумти печка, топло! Оказа се, че мината е на наша сестра, а тя самата е дошла преди два дни да си почине.

Радостта беше голяма. Направихме си традиционната картофена супичка. Сложи се братска вечеря. От сутринта не бяхме се хранили! Нощта прекарахме добре – имахме всички удобства.

Сутринта, както е нашият ред, станахме рано, посрещнахме изгрева, отправихме топла благодарствена молитва.

Денят беше ясен. Планината – чиста, изкъпана. Закусихме и пак се изправихме пред въпроса: да вървим ли и накъде? Сестрата не беше чувала за никаква среща. Но сестрите сговорно казват: „Да вървим!“

Отправих въпрос към живото Пространство. Тук вече получих съвсем неочакван отговор, като че Пространството се усмихна. Гледам – пред нас голямо ловджийско куче с клепнали уши. Сестрата не беше го виждала досега.

Усмивката на Пространството казваше: „Вървете след кучето.“

И наистина, кучето тръгна пред нас. Ако ни изпревареше много, спираше се и ни чакаше. Сестрите бяха разположени – вървят и пеят. Така вървяхме два-три часа, кучето пред нас и ние след него. Поддържам деликатната вътрешна връзка и проверявам: посоката е права – има едно спокойствие. Скоро се надвесихме над Южна България. Гледам – долу по пътеката вървят хора със светли облекла, преобладава белият цвят. Казвам си: Това не могат да бъдат други освен наши приятели, които отиват на срещата. Взехме посоката и скоро стигнахме до самото място, наречено Дюлята.

Тук цареше голямо оживление. Като ни видяха, всички се зачудиха: „Как дойдохте без водач?“ Потърсих кучето – нямаше го.

Ние бяхме почетни гости на срещата. Оказаха ни особено внимание. Не изпратили човек да ни посрещне, защото си помислили, че в такъв дъжд няма да дойде никой, пък и не бяха получили отговор на поканата.

А аз си мисля за живото Пространство, за неговото чудесно устройство, за неговата чуткост и отзивчивост. Стига да може човек да поддържа връзка с него, стига да отправи към него чувство на Любов, то се отзовава, както майката към детето си. Връзката е важна! Тя е толкова деликатна, че и при най-малкото разсейване човек може да я изгуби. Ето, тук е изкуството – да се концентрираш, да се съсредоточиш. Това изкуство се изучава в Школата на Учителя.

Учудва ме този сполучлив израз, който простичкият, работлив народ е намерил за този невидим, отзивчив свят:

„Иди там – не зная къде,

донеси онова – не зная кое!“

Не зная дали някой философ би могъл да намери по-правилно определение за Невидимия Разумен Свят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...