Jump to content

СВОБОДАТА


Recommended Posts

СВОБОДАТА

Обиколих големия пазар да си купя някои зеленчуци. На долния край на пазаря гледам – човек държи клетка с малки птички, стигличета и поползенчета. Птичките се блъскат в мрежата с жално писукане. Питам човека:

– Къде ги носиш?

Казва ми малко стеснително:

– Продавам ги.

– Колко искаш?

Лесно направихме пазарлъка. Пита ме:

– Имаш ли в какво да ги туриш?

– Имам, подавай ми ги едно по едно. Нали са здрави?

– Здрави са!

В това време любопитни дойдоха около нас. Подаде ми той едната птичка, прихлюпих я в шепата си – тя се блъска вътре. Казвам ѝ:

– Да не влизаш други път в примката!

Отворих шепата си – птиченцето отлетя стремително. Поползенчето пък се престори на мъртво, ала като отворих шепата си, излетя, като възкликна радостно. Винаги, когато пускам птичка на свобода, изпитвам радост.

Наоколо се събраха хора, гледаха учудено, но съчувствието беше на моя страна. По едно време човекът каза:

– Познах те! И друг път си купувал птички от мене.

Казвам му:

– Недей ги лови вече!

Той стоеше смутен с празното кафезче в ръце. Беше висок, хубав човек, представителен. Усетих, че нещо трепна в него, засегната беше струна, отдавна заспала. В погледа му се яви смут. Изведнъж човекът извика:

– Няма да ги ловя вече!

Стори ми се, че очите му овлажняха. Между присъстващите се разнесе одобрителен шепот.

Със свободата върви радостта от живота.

Сега, по тоя повод, заслужава да ви разправя приказката за Малкото папагалче.

Живееше в Багдад богат търговец. Имаше жена и две момиченца. Къщата му беше като палат, наоколо – голяма градина. Една вечер, като се прибираше от дюкяна, вижда на пазаря човек, държи в кафез папагалче. Но каква птичка, какви шарки! Търговецът не беше виждал такова нещо. „Ще зарадвам жената и децата.“ Плати на човека колкото поиска и взе папагалчето. Занесе го в къщи. Всички се зарадваха. Но най-много се привърза към папагалчето търговецът. Той му поръча кафез – голям, златен, с разни хранилки, пръчици и люлчици, имаше и басейнче с вода, и фонтанче. Сам търговецът идваше сутрин и вечер при кафеза и разговаряше с папагалчето. И то скоро се научи да говори.

Дойде време търговецът да отиде по своята работа в далечните южни страни. Пита той жена си: „Какъв подарък да ти донеса?“ Пита момиченцата си – всички искат нещо от хубаво по-хубаво, от скъпо по-скъпо. Търговецът си взема бележка, прощава се вече със семейството си; като идва до клетката на папагалчето, пита и него:

– А ти, мое папагалче, какво искаш да ти донеса от далечните южни страни?

Папагалчето казва:

– Господарю, като идеш в южните земи, потърси царството Вак. Там расте голямо дърво, на него живеят моите братя и сестри. Поздрави ги от мене, разправи им как живея и аз тук, виж какво ще ти кажат.

И търговецът замина. Разпродаде стоката си, спечели много, закупи други стоки оттам, накупи и подаръците. Накрая се сети и за папагалчето. Потърси земята Вак, намери голямото Дърво на папагалите и на него – папагалчетата накацали, все като неговото. Търговецът застана пред дървото и извика:

– Селям! Поздравява ви вашето братче, папагалчето! То живее в моя дом, в един златен кафез. Какво ще кажете да му занеса!

От дървото не дойде никакъв отговор. Само една птичка падна мъртва на земята. Търговецът чака, чака и си отиде.

Като се върна вкъщи, раздаде на всички подаръците, най-после дойде и до клетката на папагалчето.

– Мое мило папагалче – каза той – намерих земята Вак, намерих голямото Дърво на папагалите, и на него – твоя род. Извиках поздрава, разказах им за тебе, но никакъв отговор не получих! Само едно папагалче падна мъртво от дървото.

В тоя момент папагалчето, което беше кацнало на най-горната люлчица, падна мъртво в клетката. Развикаха се всички, завайкаха се, децата се разплакаха, сам търговецът се просълзи, но нямаше какво да се прави – отвори клетката, взе мъртвото папагалче, подържа го малко, па го хвана за крачето и го хвърли през прозореца. Ала в същия миг папагалчето пръпна с крилца и отлетя…

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...