Jump to content

ЗЛАТНАТА ГРИВНА


Recommended Posts

ЗЛАТНАТА ГРИВНА

В Големия Живот на Братството ние наричаме всеки мъж брат и всяка жена сестра.

Сестрата седеше на големия плосък камък и тихо си плачеше. Това беше скръб зряла, улегнала, преживяна и разбрана. В нея имаше примирение. Тя идеше от глъбините на живота. Това беше връзка с любими същества, отдалечили се в Големия Живот.

Скръбта ѝ се изливаше естествено, просто, в тиха жалба:

– Изгубих я, тук я изгубих! Две години вече я диря – нищо не намерих…Отиде милият, скъп спомен! Не скърбя защото беше скъпа златна гривна, с диаманти, но заради спомена, заради скъпия, мил спомен тъжа… Не можах да го опазя!

Сестрата беше опряла ръце в скалата, надвесила лице над нея. Сълзите ѝ обливаха големия топъл камък, преседял тук хилядолетия, свидетел на какви ли не събития, и всички те бяха записани в него. А сега ще се прибави и тихата жалба на една човешка душа…

Скитника я гледаше със съчувствие. Той отправи запитване към живото Пространство, просто и ясно:

– Къде е златната гривна?

По трепета, който мина през него, позна, че ще има отговор. Но какъв странен отговор беше той! Пространството като че се усмихна: очерта се голямо дърво и на него гнездо, гнездо на сврака – нищо друго. Картината се задържа. Скитника я гледа известно време учуден, после дойде просветлението и разбра. Огледа се наоколо. На няколко крачки почваше голямата гора. Накрая на гората – голям бук, а на върха му – гнездо на сврака. Скитника попита брата до него:

– Можеш ли да изкачиш онова дърво?

– Аз бях най-добрият катерач на младини, но и сега няма да ме затрудни.

– Изкачи се до онова гнездо. Внимавай, че там клоните са тънки, разпределяй тежестта на няколко клона.

Отидоха до дървото. Като стъпи на раменете на Скитника и се хвана за долните клони, братът лесно се изкатери до гнездото.

– Махни покрива и виж какво има вътре.

Братът махна клечките, които покриваха гнездото и като погледна, едва не извика от почуда – вътре беше … златната гривна ! Той я тури в джоба си, слезе бързо и я подаде на Скитника. Пространството пак се усмихна. Скитника се приближи до сестрата, която още обливаше камъка със сълзи, и тихичко сложи гривната пред лицето ѝ. Сестрата извика с голям глас, сграбчи гривната и прихлупи лице върху нея. Какви жалби изказа сега, каква благодарност! Тя не вярваше на очите си, гледаше и целуваше гривната, плачеше и се смееше – като че се върна при нея онзи, който ѝ я беше дал. После се изправи, хвана ръцете на Скитника, целуваше ги и ги обливаше със сълзи.

– Къде я намери?!

Загубеният живот се върна пак в нея. Скитника се усмихна, посочи с широк жест простора:

– Те винаги са с нас!

Във всяко нещо има скрит живот, стига човек да го открие, да го почувства и разбере. Малки неща могат да ни свържат с Големия Живот. Казват: „Мъртва природа.“ Мъртва природа няма! Всичко е проникнато от Живота. Всичко е изпълнено с живот, явен или таен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...