Jump to content

ХОДЖАТА ОТ КАЙМАКЛИЙ


Recommended Posts

ХОДЖАТА ОТ КАЙМАКЛИЙ

Тази случка ми я разправи моят стар приятел дядо Стефан. Тогава той беше възрастен, а това се е случило, когато е бил млад – предполагам да е станало преди 80–90 години.

В селото Каймаклий живял прочут ходжа. Той помагал на хората със съвети, лекувал, но главното – имал власт над животните.

Веднъж ходжата дошъл в селото на Стефана. Поканили го да пренощува в една къща, но в нея имало бълхи – облак. Хазяите се извиняват. Ходжата казва: „Не вр³ди.“ Вечерта той извадил ножа, забил го в пода и произнесъл някакви думи. Всички бълхи се събрали около ножа, покрили го догоре. Ходжата спал спокойно.

На сутринта трябвало да отиде в къщата на един чобан*, прочут с това, че неговите кучета били най-злите в селото – човек не можел да влезе в двора му. Стефан довел ходжата до портата, но не пожелал да влезе – в двора лежали 10–12 кучета, големи като магарета. Ходжата отворил портата, минал през двора. Като минавал край някое от кучетата, то само повдигало глава и я отпускало. Влязъл ходжата в къщи, свършил си работата и си излязъл, без да бъде нападнат от кучетата. Стефан го попитал:

– Ти ли си ходжата от Каймаклий?

– Аз.

– Моля те, научи ме на някои от твоите мурафети, на някои от твоите изкуства!

– Добре – казал ходжата, – на какво искаш да те науча?

Стефан помислил, че ако го научи да лови змии, ще може да плаши момите по седенките.

– Научи ме да ловя змии – казал Стефан.

– Добре – отвърнал ходжата, – излез утре на полето. Ще срещнеш змия. Запомни тези три думи – ходжата казал на Стефана три думи. Стефан ги повторил. – Ще кажеш първата дума. Ако змията не се спре на първата дума, ще кажеш втората – тя непременно ще се спре, ще се навие и ще издигне главата си. Тогава хвани змията, но ще знаеш, че първата змия непременно ще те ухапе. Ти ще кажеш третата дума, за да я освободиш да си върви. След това ела при мене в Каймаклий, да ти направя един шербет** и няма опасност от ухапването.

Стефан изпълнил всичко това и оттогава има власт над змиите.

Трите думи са магически – странни думи, от някакъв древен език. Стефан ми ги каза, но с условие да не ги казвам на никого.

Да, много тайни крие животът около нас!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...