Jump to content

ГОРИЛАТА


Recommended Posts

ГОРИЛАТА

Работех в голям колектив, ръководех строителна бригада. Работата беше напрегната, тежка, условията трудни.

Идва един ден при мене началникът и ми казва:

– Майсторе, виждам, че не вземаш от общото ядене.

Казвам:

– Месо не ям, а мас не употребявам.

– Можем ли с нещо да те улесним?

– Ако може да наредите да ми се сваряват няколко картофа на печката в кухнята, ще бъде добре.

– Може, разбира се, ела с мене!

Заведе ме в кухнята, извика главния готвач:

– Ще туряш канчето му на печката, да се сваряват картофите!

Готвачът ме гледа навъсено. Той е голям, едър, лицето му е грозно, страшно, погледът му свиреп. Той беше избухлив, нервен, сприхав, невъздържан на думи – всички се страхуваха от него. Беше с едно ухо. Веднъж разливал храна, а един му се оплакал: „Ти пък на мене не тури мръвка.“ Горилата грабнал ножа, отрязал ухото си и го хвърлил в канчето: „Нà ти мръвка!“

Явно беше, че сега не е доволен от намесата в работата му. Гледаше ме изпод вежди, но нищо не каза. Оставих канчето и отидох по работата си. Наобед отидох да си взема канчето.

– Повече няма да донасяш канчето си тука!

Не възразих нищо. На началника не казах. Взех си канчето и си отидох. Картофите хвърлих – лошите чувства са като отрова, хората не подозират какво зло си причиняват с тях. Много болести се дължат на лоши чувства. Оттогава не се мярнах в кухнята.

След 5–6 дена развалиха се фурните на голямата печка в кухнята. Настана голяма суматоха – не ще могат да пекат гювечи, а те бяха любимата храна и най-лесно се приготовляваха.

Идва началникът при мене:

– Майсторе, фурните се развалиха, можеш ли да ги поправиш?

– Мога.

– Какво ти трябва?

– Материали и трима помощници.

– Имаш всичко на разположение!

Почнах работата; съборих старите фурни, иззидах ги наново, разширих пътя на огъня, смених изгорелите тръби, наредих ги според правилата, облякох фурната отвън с фаянсови плочки. Поправих и печката. Като запалиха фурната, тя печеше по-хубаво от първата.

Прибирах си инструментите вече, когато Горилата дойде, бутна ме с лакът и каза:

– Носи си канчето тук.

Не казах нищо, приех го естествено и почнах да си нося канчето редовно. Картофите ми бяха винаги сварени, запазени горещи, при това – един чайник гореща вода имаше на мое разположение. От време на време Горилата ми правеше малки содени питки – като се научи, че ги обичам; обвие питката с чиста кърпичка и я мушне под мишницата ми, за да не видят другите. Понякога разменяхме по две-три думи. Обръщах му внимание колко страдат хората и колко са нещастни, и все намирах да насоча погледа му към нещо хубаво. Той като че не беше виждал досега слънцето, цветята, облаците – сам той като че се размразяваше. Гласът му беше груб, като че ръмжеше звяр. Но колко трогателно беше усилието му да покаже разположение – тогава в гласа му трепваха свенливо нежни нотки, като че камъкът се готвеше да заплаче.

Откак почна нашата дружба, той се смекчи и към другите хора – не беше тъй груб, роди се в него едно съчувствие, като че сега за пръв път ги виждаше.

Веднъж той ме покани:

– Ела да видиш какво правя.

Заведе ме в стаята си. Учуди ме редът и чистотата – въздухът беше чист, миришеше на бор. На полиците по стените бяха наредени детски играчки, къщички и други, направени от борово дърво. На масата – инструменти и други материали. Останах учуден – как можеха тези грамадни, груби ръце да работят толкова нежни, деликатни работи! Той ги раздаваше даром на децата.

Разгледахме ги заедно. Дадох му някои съвети, Горилата разцъфна – за пръв път видях усмивка на лицето му.

Вие може да не сте виждали, но аз съм виждал камъкът да се усмихва и да плаче.

Какви съкровища крие човешката душа! Какви нежни чувства е скрил Бог в нея. Там те растат, а у един поет се раждат образи, идеи, мисъл. Тук е силата, а там е изкуството да ѝ се даде образ.

Чуден е Животът – Един, единен и неделим. Как се прелива той в безбройните форми – видими и невидими!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...