Jump to content

СТАРЕЕНЕ НА ЧОВЕКА - ПРИЧИНИ ЗА СТАРЕЕНЕТО


Recommended Posts

ПРИЧИНИ ЗА СТАРЕЕНЕТО

Казват: Заболя този човек, старостта го налегна. - Не е причина старостта, но нередовният живот. (ЦЕННАТА ДУМА - 292)

Стар е само онзи, който не живее правилно. (ЦЕННАТА ДУМА – 293)

Погрешките състаряват. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 11.10.88)

Човек може да се състари от много ядене, от много чувстване, от тревожни мисли, от вкисната, гнила храна. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 12.10.88)

Който не изправя погрешките си, остарява. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 53)

На какво се дължи остаряването? На образуването на сложни съединения, които се натрупват в тъканите, без да може организмът да ги усвои. (ЖИВА РЕЧ - 30)

Остаряването на човека се дължи на натрупване на известни киселини и отрови в организма, както и на утайки, които предизвикват болестта атеросклероза. Страшно е да гледате как човек постепенно се втвърдява, докато дойде до пълен фалимент: не може да мисли, да чувства, да диша, да се движи. (СВЕТОТО МЯСТО - 121)

Някои учени казват, че една от причините за остаряването се дължи на отслабване на нервната система, отслаб­ване на общата деятелност на организма, вследствие на което стават големи натрупвания в мускулите, в ставите и т. н. И туй е вярно, но за стария е важно това, че той е натоварен с много излишни неща. (НАШЕТО МЯСТО - 13)

Хората остаряват и умират, защото подпушват в себе си известни сили, които остават неоползотворени. Тези сили разрушават формите, които са ги подпушил и. (В ЦАРСТВОТО НА ЖИВАТА ПРИРОДА - 56)

Старостта и младостта не седят в годините на човека, но в начина, по който той мисли. (ДВАТА ПЪТЯ - 61)

Щом престане да мисли и чувства право, той остарява. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК – 158)

Остаряването, или втвърдяването, идва, защото старите хора малко чувстват. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 10.10.88)

Всички хора, които живеят със сърцето си, остаряват по-скоро, отколкото тия, които живеят с ума си; или с други думи казано: хората на чувствата остаряват по-скоро от хората на трезвата мисъл. Всеки човек, който мисли трезво, разумно, той винаги ще бъде млад. (ПЪТЯТ НА УЧЕНИКА - 271)

Щом престанете да мислите, чувствате и действате, ще започнете да остарявате. Работете с ума, сърцето и волята си, да не загубите своята младост и жизненост. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 169)

Тъй както хората разбират старостта, тя е резултат на напразно изразходване на Божествената енергия в човека. (НИ МЪЖ, НИ ЖЕНА - 176)

Човек, който е изразходвал енергията си без сметка, той скоро остарява... Той е изхарчил преждевременно енергията си и когато трябва да живее, той се намира вече пред фалимент и затова умира. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 124)

Човек остарява, понеже непрекъснато трупа богатства. Когато товарът му става непоносим, той започва да се прегърбва, краката му не държат и най-после умира. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 79)

Старият едва се движи, напълнил е чувала си с връх. Той носи сто килограма тежест, гледа към земята и пъшка... Той едва се движи, но все за утрешния ден мисли, как да се осигури за повече години... Като мислят да се осигурят, хората правят по няколко къщи: една за младите, друга за старите. Като израснат децата, те правят още няколко къщи. После пък за внучетата и т. н. Това е излишен товар, който преждевременно огъва гръбнака на човека към земята. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 408)

Защо остаряваш? Защото носиш тежък товар на гърба си. Снеми тежката си раница и тури по-лека, която можеш да носиш без прегърбване. (ВЕЧНОТО БЛАГО – 70)

Товарът на стария се дължи на неговите мисли, чувства и желания. Неестествените желания представят непоносим товар за човека. Също така има идеи, които са непоносими за човешкия ум, въпреки това, той се наема да ги реализира. Като не може да издържи на тежестта им, той най-после остарява и заминава за другия свят. (СЛУЖЕНЕ, ПОЧИТ И ОБИЧ - 80)

Човек остарява по единствената причина, че се е пресилвал. (МЛАДИЯТ, ВЪЗРАСТНИЯТ И СТАРИЯТ - 213)

Някой остарява, понеже се тревожи постоянно от някои материални работи - че няма да има хляб, топливо и пр. Всичко това влияе на неговия ум. Нека работи за премахване на лошите условия, да не бъде беден и да върви напред, без да се тревожи. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША – І том – 217)

От много грижи да си уредиш работите, ти си остарял. (младият, възрастният и старият -213).

От много бързане се остарява. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 11.10.88)

Старостта се дължи на вътрешния тормоз в човека. (НОВАТА МИСЪЛ - 180)

Недоволството състарява човека. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН – 11.10.88)

Мнозина казват: „Важно е да осигурим старините си.” Те не подозират, че осигуряването им зависи от добрия и правилен живот. Ако живеят разумно, и младините, и старините им ще бъдат осигурени. (СВЕТОТО МЯСТО – 49)

Като млад, човек изучава любовта; като възрастен той изучава мъдростта, а като стар, той изучава истината. Без да са минали през тези училища, мнозина очакват времето на заминаването си за онзи свят. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 291)

Дали сте млади или стари, всички трябва да обичате, да бъдете извори, да участвате в работата на цялото Битие. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ - 183)

Ако се считате стари, това е от безлюбие. Който люби, той не остарява. (ЗА СЪДБА ДОЙДОХ - 4 беседа - 24)

Остаряването на човека, противоречията и неуспехите в неговия живот се дължат единствено на изгубване на любовта му или лишаването му от условия за проява на неговата любов. Когато обича Бога, човек е млад. Защо? Защото в Бога се крият всички условия за развитието на човека. Престане ли да обича Бога, прекрати ли се стремежът му към Бога, човек започва да остарява. Щом започне да мисли, че любовта му към Него е невъзможна, неосъществима, далечна и отвлечена, той търси по-близък обект на любовта си. Тази е причината, поради която човек остарява. Колкото и да е близък обектът на неговата любов, той не може да получи това, което очаква. Той ще изразходва капитала си, без да получи нещо срещу него. (ПРОСВЕТЕНО СЪЗНАНИЕ - 37)

Те остаряват от невежество и от безпокойство. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 11.10.88)

Хората остаряват по единствената причина, че не познават себе си. Да познаваш себе си, това значи да любиш себе си, т. е. да любиш Бога в себе си. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 60)

Остаряваме, защото се смущаваме от какво ли не. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 14.10.88)

Ако искате да остареете по-бързо, оплаквайте се. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 14.10.88)

Хората се страхуват от болести, да не остареят преждевременно. Те мислят, че като отслабват и пожълтяват, ще остареят. Отслабването не е остаряване. Два-три месеца след боледуването си човек отново се поправя и подмладява. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 117)

- Ама остарях вече. - Докато живееш по човешки, непременно ще остарееш. Щом осмислиш живота си, щом дадеш ход на Божественото в себе си, и старостта ти ще стане приятна. (ДА ИМ ДАМ ЖИВОТ - 140)

Еднообразието състарява. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН – 16.10.88)

Бързо остарява този, който по цял ден се занимава с кусурите на хората. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 16.11.88)

Каквото види в младия, той е готов да го морализира, да го критикува. Старият не трябва да се сърди, нито да критикува младите... Който съди, лесно остарява. Вместо да се повдига, той постепенно се хлъзга и пада... Щом критикува, той губи добрите условия за развитие. (ТРИТЕ ЖИВОТА - изд. 1942 г. - 225)

Човек по-лесно се състарява, когато не се намира в своя, подходяща среда. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 14.10.88)

За да не остаряваш рано, не се събирай с хора, които стоят умствено и духовно по-ниско от тебе. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 17.11.83)

Ако лишите човека от топлина, чувствата му се атрофират; ако го лишите от светлина, умствените му способности се атрофират. Като знаете това, никога не затваряйте прозорците на своите вътрешни очи, за да приемате всякога духовната светлина. Никога не затваряйте прозорците на моралните си чувства, за да възприемате топлината от духовния свят. Затворите ли прозорците, от които иде светлината и топлината на живота, вие ще изпаднете в мрачни, песимистични състояния. Тази е причината, по-ради, която хората остаряват. Те преждевременно затварят прозорците си към физическия и към духовния свят и казват: Не се интересуваме вече от живота... Докато е на Земята, човек трябва да се интересува от всичко, което става в живота. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 322)

Безидейността води към остаряване. (ЖИВА РЕЧ - 22)

Човек остарява от леност, а се подмладява от работа и учене. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 11.10.83)

Всеки човек, който не изпълнява волята Божия, все остарява. (СИЛА И ЖИВОТ – 3 серия - 151 - изд. 1920 г.)

Който се мисли за голям, преждевременно остарява. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ – 520)

Когато ваши близки загубят вяра у вас, вие бързо се състарявате. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 16 11.88)

Ако децата не обичат родителите си, последните бързо остаряват. (НОВИЯТ СВЕТИЛНИК - 99)

Повтаряш: „Остаряхме, остаряхме...” и така си остаряваш. (АКОРДИРАНЕ НА ЧОВЕШКАТА ДУША - II том - 216)

Щом човек изгуби своята цел, своите идеи, той остарява. (ДВИЖЕНИЕ НАГОРЕ - КЛАС НА ДОБРОДЕТЕЛИТЕ - 53)

Ти се оглеждаш в огледалото и казваш: Остарях вече! - Какво означава старостта? Остаряваш, защото сам си внушаваш тази мисъл. Кажеш ли си, че ще остарееш, че краката ти не държат вече, че ръцете ти треперят, всичко ще се сбъдне. Както мислиш, така става. Като остарееш, какво постигаш? - Нищо не постигаш - отслабваш само и губиш всичко. Това е крив път на мислене. (СЪБУЖДАНЕ - 267)

Достатъчно е по няколко пъти на ден да казваш и да мислиш, че си остарял, за да се свържат краката ти. (ВЕЧНО ПОДМЛАДЯВАНЕ - 13)

Човек трябва да се освободи от заблуждението да се мисли стар. Докато считате, че сте стари, че за нищо не ви бива, това са мисли на вашите деди и прадеди. (СВЕТЛИНА НА МИСЪЛТА - 115)

Още от ранна възраст на детето внушават мисълта за остаряване и то постепенно започва да остарява... Не допущайте никакви отрицателни мисли в ума си. (БОЖЕСТВЕНИЯТ И ЧОВЕШКИЯТ СВЯТ – 200)

Вие остарявате, защото не пеете. (МИСЛИ ЗА ВСЕКИ ДЕН - 11.10 88)

Остаряването на човека се дължи именно на това, че старите форми не се менят. Стремежът на човека се заключава именно в това, да преработи старите форми, да създаде от тях нещо ново. (ЩЕ УПРАВЛЯВА ВСИЧКИ НАРОДИ - 21)

Това е преходна фаза в човешкото развитие. Иде ден, когато старото ще се преобрази, ще вземе нова форма. (ДА УПРАВЛЯВА ВСИЧКИ НАРОДИ - 24)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...