Jump to content

КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВИ СТАРИЯ ЧОВЕК


Recommended Posts

КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВИ СТАРИЯ ЧОВЕК

Онези, които дойдат да ме питат какво трябва да правят, понеже не вярват в православната църква. Ако бабата ме пита какво трябва да прави, ще й кажа, че няма и не трябва да прави, от това, което казах на младата мома. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - 361, 362)

Какво трябва да върши старата баба. Ето какво трябва да върши. Старата баба трябва да свири много хубаво. Тя трябва да рисува много хубаво. Тя трябва да бъде красноречива. И после, всичко, каквото прави, без пари да го прави. Освен това, на старата баба бих препоръчал да носи вода на болни, на страдащи. Където се изискват добри работници, все старите баби бих препоръчал... На старите препоръчвам да вземат стомни в ръце, четки и инструменти и да свирят. Сега е станало точно обратното. Старите са престанали да пеят и да свирят, а са оставили тази работа на младите. Те излизат на сцената и се пъчат. Как може млад човек да изрази страданията на един велик музикант? Слушате музиката на Бетховен, с онези бури, с онези гръмотевици - изразява той своите страдания. Младият не може да изрази по никакъв начин страданията на музиканта, който е създал тази музикална пиеса. Само старите, след като улегнат в живота, биха могли да изразят страданията. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - 382)

Според мене, молитвите са за младите, а за старите нито една молитва не е нужна. За тях трябва стомни. Стомните в ръка и на работа. Взема старата баба стомната в ръка и ме пита: „Какво да правя с тази празна стомна?” – „Ще я напълниш с вода.” – „Ама изворът е много далеч.” „Ще направиш една услуга и ще отидеш до извора.”... Като се върне от вода... да я излее в кацата. Изпразва стомната. „Ами сега?” – „Пак ще отидеш на извора”... Като отиде няколко пъти до извора за вода и се върне у дома си, старият ще каже: „Сега започвам да разбирам защо сърцето се е пълнило и изпразвало. Ако сърцето някога се е пълнило с кал, ще трябва да отида на извора, да го разбълникам, да излея от него калта, да сипя чиста вода и пак да го разбълникам. Така трябва да направи няколко пъти, докато се съвършено изчисти. Така пълни и изпразвай сърцето 4 ÷ 5 - до 10 пъти, докато съвършено се изчисти. Стомните това са сърцата на хората, които, като пълнят и празнат от водата на чистия извор, и те най-после ще се изчистят. За да изправиш сърцето си, ти трябва да бъдеш на 90 години. Хайде да не са на 90, нека са 85, или 80, до 60 години нагоре те спадат към старите. На тези, които са на 60 години казвам: Да свирят на пиано, да пеят на сцената, да вземат четка в ръка и да рисуват, да изнесат на изложение своите художествени картини. И най-после те трябва да дължат навсякъде речи. Освен това, най-малко по 4 ÷ 5 пъти на ден да ходят на извора, да пълнят стомните си, както и тия на своите ближни, да сипват вода в каците им. Считам, че тази програма за старите е достатъчна. (НАЙ-ГОЛЯМ В ЦАРСТВОТО НЕБЕСНО - 381)

Старият трябва да остави богатството си в наследство на младия. Докато е бил млад, той е събирал богатства, трупал ги е като банкер в касата си, но като остарее, трябва да раздава. Като остарее, човек трябва да се учи на щедрост и самоотричане. Той трябва да се отрече от богатството си, от своята младост, за да придобие истинското знание и мъдрост. (ЕЗИКЪТ НА ЛЮБОВТА - 121)

Слушам някой да казва: „Остарях вече.”... „Не мога да работя.” Щом не можеш да работиш, ще учиш. Ще вземеш книгата и ученически пособия и ще учиш. Старият няма да копае с мотиката, а ще вземе книгата, да учи... Ще се учи да говори, да бъде красноречив. (ПЪТ НА ЗАЗОРЯВАНЕ - 132)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...