Jump to content

Recommended Posts

СРЕЩИ

Срещнеш един човек, едно настроение добиваш; срещнеш втори - второ; срещнеш трети - трето; срещнеш четвърти, пети, шести - различни настроения. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ – I том - 8)

Всички хора, с които се срещаш, едни са добри, а други са лоши към тебе. Това е последствие от миналото... (ПЪРВИЯТ МОМЕНТ НА ЛЮБОВТА - 23)

Та казвам: ако ние за всичките хора, които срещаме, ако не можем да възприемем благата, които те носят - като срещнеш един човек, трябва да му предадеш известно благо, което Бог ти е дал. От благото, което Бог ти е дал, да му придадеш. И той да ти придаде от своето. В срещането трябва да предадем благата, които Бог ни е дал. В Любовта трябва да се предадат благата, в обичта - да възприемем благата. Ако ти не знаеш как да възприемеш, не знаеш как да оцениш едно благо, то не те ползва. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ – I том – 48)

Срещате някой човек, и веднага го обиквате, считате го близка вам душа. Защо го обиквате? - Причината не е маловажна. Тя се крие някъде в далечното минало. Може би този човек някога се е пожертвал заради вас, за вашето повдигане. Може би днешното ви благосъстояние се дължи на него. Днес като го срещате, вие изпитвате голяма благодарност към него за всичко това, което е направил за вас... Той е безкористен, радва се на положението, в което ви среща днес. Следователно, онзи, който ни обича, той всякога ни се радва... Човекът, който ви се радва, той има не само добро мнение за вас, но той носи и най-хубавите, най-красивите образи за вас в душата си. При омразата пък е точно обратното. Човекът, който ви мрази, той не ви се радва и няма добро мнение за вас. Неговата душа е пълна с най-лоши образи, с най-лоши мисли за вас. И тогава, вие трябва да правите големи усилия, за да преодолеете всички тия отрицателни сили, които той отправя към вас. (МОК – ІV г. – 30 л. - 50)

Ти срещнеш някой човек, минеш покрай него. След като минеш, усещаш, че нещо криво ти става. Този човек образувал една мисъл. Този човек е невъзпитан и вътре в душата си не е благороден. Защо да не минеш, че той да остави нещо благородно. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ – I том – 175)

Някой човек, като ви срещне, обърне ви внимание; като ви срещне, като си много красив - ще урочасаш. Има човек, като те срещне, колкото и грозен да си, ще станеш красив. Има друг човек, като те срещне, ще имаш обратни резултати. Втори път като те срещне, ако каже: „Много красив си” – ставаш грозен. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ – I том – 192)

Като се срещнете, да се поздравите с една усмивка. Като срещнеш един приятел, усмихни се. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ – I том – 176)

Няма по-хубаво нещо в света - като срещнеш един човек, да му изпратиш една хубава мисъл... Няма по-хубаво нещо - като срещнеш един човек, да му изпратиш едно хубаво чувство, вътрешно. Няма по-хубаво нещо като срещнеш един човек да му изпратиш една хубава постъпка. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ – I том – 177)

Често вие искате да знаете слабите черти на някого. Не търсете слабите му черти. Като срещна някой човек, аз първо гледам, каква добродетел има в него. Що се отнася до слабостите му... те са негова работа. (НОВО РАЗБИРАНЕ - 158)

Срещнете ли някой човек, когото не обичате, намерете една добра черта в него и за тази именно черта го обикнете. Заради Бога, Който живее в него, вие трябва да го обикнете, иначе ще излезе, че не обичате Бога. (СВЕЩЕНИ ДУМИ НА УЧИТЕЛЯ - III т - 13)

Като срещнете един човек, вижте до каква степен са развити в него съвестта, разумността, смирението, търпението и др. Щом изучавате добродетелите на хората и ги държите в съзнанието си, вие принасяте полза и на тях, и на себе си. Всяка добродетел, с която дохождате в съприкосновение, ви предава част от своето благо. (ЛЪЧИ НА ЖИВОТА - 17)

Хората, които живеят повече в материалния живот, в живота на личния егоизъм, не могат да се търпят. Като се срещнат, първата им работа е да узнаят, кой в какво вярва и какви убеждения има. В Божествения живот такива въпроси не се задават, там съществува братство. (ТРИТЕ ЖИВОТА - 15)

Като знаете закона на правилната обмяна, не се спирайте върху отрицателните черти на човека. Срещнеш ли някой свой приятел, спри вниманието си върху една от неговите добри черти и я дръж постоянно в ума. си... За да си въздействате благоприятно, дръжте в ума и в съзнанието си добрите качества на близките си. (ЗАКОНИ НА ДОБРОТО - 195)

Вие искате да срещнете някой приятел. Някого пък не искате да срещнете. Някой път искате някой да мине от дясната, някой път от лявата ви страна. Ако искаш ти да му се разкриеш, остави го да мине от лявата страна; ако искаш той да ти се разкрие на тебе, нека мине от дясната ти страна... Човек, който минава пред лицето ви, той ви е близък. Този човек, който минава зад гърба ви, е чужд. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ – І том - 53)

Не може да се срещнеш с когото и да е. Никога не можеш да срещнеш едно същество, което не обичаш. По никой начин. Невъзможно е да го срещнеш. И да го срещнеш, той ще остане далечен, непознат. Ако искаш да срещнеш някого, ти непременно трябва да го обичаш. (ПЪРВИЯТ МОМЕНТ НА ЛЮБОВТА - 254)

Когато един човек те срещне с лицето си, той ти е близък. Приема те учтиво, говори ти, среща те разположен... Всеки човек, който минава пред тебе, и животни, и растения, когато минават пред лицето ти, трябва да знаете, че Господ е пред тебе. Божието благословение иде и от животни, и от камъни, и от хора. Виждаш вода отпреде си, Божието благословение иде чрез водата. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ – І том - 54)

Светлината в камъните се отразява по един начин, в растенията по друг начин. Светлината от хората по друг начин се приема. Срещаш един човек. Може само веднъж да те срещна и да ти обърна внимание. Ако не ти обърна внимание както трябва, ти си изгубил. (ФАКТИ, ЗАКОНИ, ПРИНЦИПИ – І том - 55)

Скърбете с онези, които скърбят, радвайте се с онези, които се радват. Как ще разберете думите: „Скърбете с онези, които скърбят.” Аз тълкувам: Обичайте ония, които скърбят. Те са хората, които можете да обичате. Като срещнеш някой скръбен човек, обикни го. Да ти е приятно, че си срещнал един скръбен човек. Една нова идея има в него, обикни го... Скръбния залюби... Като срещнеш скръбния, ти покажи любовта си... Ако срещнете скръбния и го обикнете, скръбта ще се спре. Ако скръбния не може да залюбиш, скръбта ще мине у тебе. (БОЖЕСТВЕНИЯТ ИМПУЛС - 324)

Радвайте се с онези, които се радват... Като срещнеш този радостния, какво трябва да правиш? Него разлюби. Какво ще разберете да го разлюбиш? - Като срещнеш радостния, ти се поспри, той да те залюби. Щом той е радостен, тебе ти липсва нещо, той трябва да те залюби. Като срещнеш радостния, той да покаже радостта си... Като срещнеш радостния, той да покаже любовта си... Ако не ме залюби, той не е разбрал и неговата радост няма да трае дълго време. Ако в радостта си обичате хората, вашата радост ще се продължи. (БОЖЕСТВЕНИЯТ ИМПУЛС – 324)

Да кажем, че решите да имате един братски обяд или една вечеря, направете я... Не е в хляба, не е и в яденето, всичко е в срещата, в общението на душите. Това е една малка вътрешна връзка. Някой пък иска да пеете. Съберете се, попейте си! Животът не е в пението. То е само една малка вътрешна връзка. Някой иска да се разговаряте. Съберете се, разговаряйте се! Разговарянето е също една връзка. (ІІІ МЛАДЕЖКИ СЪБОР - 1925 г. - 48)

Радвайте се, когато срещнете един умен човек, той е благословение за вас. Един умен човек, един красив човек, един здрав човек, е благословение. (БОЖЕСТВЕНИЯТ ИМПУЛС - 116)

На всеки човек е определено с какви хора да се среща. (ВЕЧНОТО БЛАГО - 248)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...