Jump to content

БЯЛОТО БРАТСТВО И НЕГОВАТА ДЕЙНОСТ


Recommended Posts

БЯЛОТО БРАТСТВО И НЕГОВАТА ДЕЙНОСТ

Понеже в настоящото изложение често се споменава за Бялото Братство, което е изпратило няколко клона на света, ще кажа няколко думи за него.

Много пъти споменах пътя на Третия клон, на третата вълна-импулс на Бялото Братство, плод на което е и Богомилството. Според Учителя, този клон тръгва от Египет, отива в Персия, Арабия, Сирия, Мала Азия, България и оттам заминава на Запад.

Понеже говоря за клоновете, които Бялото Братство е изпратило в света, необходимо е да кажа, какво разбираме ние в Новото учение под понятието Бяло Братство. Защото за Бялото Братство говорят и теософите, говори и Бо Ин Ра и даже се счита за единствен представител на Бялото Братство на земята в нашата епоха, говори и Седир, говорят и други. Но, доколкото зная, всички тези общества и движения влагат различно съдържание в понятието Бяло Братство. Няма да се спирам на това, как го разбират различните учения, но ще кажа, как Учителя определя Бялото Братство.

Той казва: „Когато ние говорим за Великото Всемирно Братство, подразбираме онази йерархия от разумни същества, които са завършили своята еволюция милиони и милиарди години преди хората и сега направляват целия Космос. И като се има предвид разумното устройство на цялата Вселена с всички нейни галактики и системи, с всички безбройни слънца и планети, като се има предвид дори само онази висша механика и техническо съвършенство, с което Земята е построена, може да се съди, какъв мощен дух са имали тези гениални творци, които са работили за осъществяване на Божествения план на Мирозданието."

„И според степента на знанието и развитието си, и според службата, която изпълняват, тези същества са наредени в една йерархическа стълба, в едно органическо Чиноначалие, чиито степени са познати под имената:

Серафими — Братя на Любовта;

Херувими — Братя на Хармонията;

Престоли — Братя на Волята; Господства — Братя на интелигентността и радостта;

Сили — Братя на движението и растенето;

Власти — Братя на външните форми и изкуствата;

Началства — Братя на Времето, състоянието и такта;

Архангели — Братя на Огъня и топлината;

Ангели — носители на Живота и растителността.

Последният, десетият чин ще се заеме от напредналите човешки души."

„Дейността на тези същества е така хармонично разпределена, че всяко едно от тях знае кога, как и какво да работи. Те направляват функциите на мировия организъм, който включва в себе си всички слънчеви системи."

И богомилите са познавали тези същества и са ги наричали със същите имена, които имена са дадени от християнския езотеризъм. В книгата Видение на Еноха, която не е от богомилски произход, но богомилите са си служили с нея, Енох казва: „И дигнаха ме двама мъже оттук и занесоха ме на седмото небе. И видях тука извънредно голяма светлина и цялото огнено Войнство на велики архангели и безплътни сили, господства, началства, власти, херувими, серафими, престоли и много ...* и всички небесни войнства пристъпиха и стояха наредени на десет степени, според чина си."

Учителя продължава: „И Небето, за което се говори в Свещените книги, не е онзи син свод над нас, зад който се губи мировото пространство, на който светят нощно време звездите. Небето е организирано от висши същества, от велики души и затова то е велико в своето действие. Ангелите, които населяват Небето, са велики души, които постоянно изпращат светлината си по целия свят. Енергията на тяхната мощна мисъл се разпределя по целия Космос и движи като колективна сила всичко в света. Не мислете, че ангелите са някакви невеществени същества, някакви призрачни духове. Те са същества, чиито тела са високо организирани, образувани от чиста лъчиста материя. Един ангел може да владее тялото си, че да става видим и невидим. Той може да пътува в безпределното пространство със скорост, по-голяма от тази на светлината. Той може да преброди цели слънчеви системи, цели звездни светове."

„И ако животът на човечеството върви по известен план, ако на Земята процъфтяват култури и техните науки, религии и изкуства; ако хората имат един вечен стремеж към развитие и съвършенство, това се дължи на тези разумни същества, които са тясно свързани с хората и постоянно работят и се грижат за тях. От техните сърца блика любов, радост и живот. И благодарение на техния импулс хората живеят и се стремят. Тяхното желание е човечеството да добие онази светлина, която те имат; онази свобода, на която те се радват. Те искат да научат човеците да живеят съобразно великите закони, по които те живеят. Всички велики гении на човечеството, всички велики хора, светии, адепти, всички учени, писатели, държавници, които помагат за развитието на човечеството в едно или друго направление, са все служители на Великото Всемирно Бяло Братство. Те съставят един жив колектив, една разумна общност, съществуваща извън покварените условия, всред които хората живеят. И затова е смешно да се говори, че седалището на тези Братя е тук или там, всред този или онзи народ."

„Учението на Бялото Братство е неизменно. В това учение още от създаването на света, още от самото начало има ред факти, които са записани и се пазят. И един ден, когато вие се развиете, ще четете това, каква е историята за създаването на света от начало до сега. Ще разберете всички стадии, през които сте минали, ще почнете да виждате тези факти. Те ще се явят пред вас като живи картини. Учителите на това Братство държат всички архиви на Космоса. Те пазят Книгата на Живота и всички вие трябва да изучавате тази Книга."

Това Велико Бяло Братство, както споменава Учителя, се грижи за ръководството и развитието на човечеството, като праща периодически свои представители между хората, които им дават подтик, импулс към възвишеното и благородното, събужда тяхната мисъл към творчество и създава по такъв начин тяхната наука, изкуство и религия.

Както вече много пъти подчертах, Учителя казва, че досега Бялото Братство е изпратило в развитието на Бялата раса три клона. Третият клон е Богомилският, за пътя на който споменах по-преди.

* в оригинала не се чете

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...